Reforma general del celler cooperatiu, la ‘Catedral del vi’ de l’Espluga de Francolí

Inversió de 148.000 euros per reparar la teulada, el sanejament dels desaigües per evitar l’entrada d’aigua quan plou, millores al Museu i pintar la façana principal

08 enero 2022 18:00 | Actualizado a 09 enero 2022 14:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest mes de gener està previst que s’acabin les obres de reforma que s’estan fent al celler modernista de l’Espluga de Francolí, projectat per l’arquitecte Lluís Domènech i Muntaner i que Àngel Guimerà li dedicà el sobrenom de ‘La Catedral del vi’. Amb un pressupost de 148.000 euros, s’ha reparat la teulada, l’arranjarà la façana i també es fan reformes al Museu del Vi. Per això, ara per ara l’edifici no és visitable, però sí que ho serà quan acabin els treballs, diu al Diari el gerent de la Cooperativa Agrícola de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Cantos.

Fa deu any ja es va reparar la meitat de la teulada, unes obres que van ser pagades per la Caixa a través d’una subvenció. Es va arranjar la part que dona a la carretera. La resta de la teulada, amb el pas dels anys, ha quedat molt malmesa, principalment per l’efecte de les pluges, les nevades i les ventades, comenta el gerent de la Cooperativa. Finalment, amb el permís del departament de Cultura de la Generalitat –cal recordar que el celler és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)– s’ha decidit tirar endavant amb les obres, que van començar el novembre amb l’objectiu principal que no entri aigua a l’interior.

Una de les parts visitables era precisament la teulada. Però degut al seu mal estat es decidí tancar abans de la pandèmia. De les tres naus que conformen el recinte, la primera –que dona al riu– no ha necessitat tanta intervenció, «perquè és l’última que es va fer. És una part afegida», diu Josep Maria Cantos. De totes maneres, s’està fent una neteja i canviant les teules.

La teulada del celler és molt lleugera, gens convencional, amb uns pilars molt prims. Es canviaran quasi totes les bigues de fusta degut al seu estat. «És una estructura molt delicada i no la pot tocar qualsevol. És semblant a altres cellers del mateix arquitecte».

El projecte contempla també les millores del Museu del Vi. S’actualitzarà la cartellera, els rètols, etc. «Estem fent un rentat de cara, però no molt profund», assenyala el gerent de la Cooperativa. També s’estan sanejant els desaigües perquè cada vegada que plou entra aigua dins l’edifici. «Els aqüífers s’omplen i entra aigua per sota. Hem fet un sistema de drenatge perquè tal com entri surti». Durant la riada de 2019 van arribar a tenir mig metre d’aigua dins el celler.

Les obres, que també inclouen pintar la façana, tenen un subvenció del 40 per cent ¬60.000 euros¬ del departament de Cultura de la Generalitat.

Per al futur

Però el celler de la cooperativa necessita altres millores, però que hauran d’esperar. «L’estructura de l’edifici és delicada i els fonaments s’estan desgastant poc a poc, sempre estan en moviment. I això afecta tota l’estructura de les naus», diu el gerent. Per això, a totes les columnes hi ha registres de moviment.

El següent pas seria reforçar aquests fonaments, fer forats nous amb formigó, unes obres que es preveuen d’aquí un temps.

Comentarios
Multimedia Diari