Renovació integral de la font de la Manxa de Valls en el seu 50è aniversari

Les obres de remodelació ja s’han posat en marxa i finalitzaran aquest mateix estiu. Disposarà de nous brolladors i d’il·luminacióque permetran generar un espectacle de llum, aigua i color

16 julio 2021 05:40 | Actualizado a 16 julio 2021 07:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cèntrica font de la Manxa de Valls se sotmet aquests dies a una renovació integral que servirà per a modernitzar-la i dotar-la d’il·luminació i nous brolladors. A més, la remodelació coincideix amb el seu 50è aniversari, ja que es va inaugurar l’any 1971 durant la celebració de les Festes Decennals. Tot i això, la font no canviarà radicalment la seva fesomia i seguirà tenint un aspecte força similar a la que es va posar en marxa fa cinc dècades, amb l’estructura del característic vas en forma de trèvol.

La renovació tindrà un punt més enfocat a la tecnologia del monument, que el farà més espectacular, ja que comptarà amb 19 brolladors nous que permetran múltiples jocs d’aigua en moviment que assoliran alçades de tres metres en el seu punt central i de fins a dos metres en els extrems.

La il·luminació subaquàtica de la font tindrà llums de tecnologia ‘led’ que permetrà mostrar diferents colors. L’objectiu és que la renovada font generi un espectacle de llum, aigua i color d’una hora de durada sense haver de repetir cap seqüència. També s’estan renovant les canonades d’aigua, i s’està fent la neteja i filtratge i instal·lació elèctrica.

El nou quadre de control es podrà comandar a distància, la qual cosa permetrà introduir nous moviments d’aigua i jocs de llum. D’altra banda, la font comptarà amb un equip de filtració d’aigua per l’anomenat vidre actiu, un sistema d’alt rendiment que permet reduir el consum d’aigua fins a un 30%. Els treballs també preveuen instal·lar mecanismes d’aturada o de reducció de pressió dels brolladors d’aigua per evitar que esquitxi fora del vas quan hi ha episodis de vent.

La font de la Manxa es troba en una de les rotondes més transitades de Valls, ja que conecta diverses vies d’entrada i sortida de la ciutat i se situa a la plaça que porta el mateix nom del monument. Les obres de la font finalitzaran aquest mateix estiu i tenen un cost de 123.000 euros. La seva recuperació, a més arriba després d’una reforma urbanística del seu entorn, com és el cas de la carretera del Pla o l’emblemàtic passeig dels Caputxins.

Per què es diu així?

El nom que se li ha quedat a aquesta font, és a dir, font de la Manxa, ve donat d’una primera font original que hi havia abans de l’actual. El catàleg de béns a protegir de Valls explica que l’anomenaven així perquè «estava dotada d’una manxa manual que captava l’aigua de la mina de la Xamora i passava força fonda i s’havia de manxar perquè sortís per les canelles de la font».

Aquesta font original va ser enderrocada l’any 1968, per cert, amb una forta polèmica a nivell popular. Pocs anys després, ja va venir la font actual, dissenyada per Carles Buïgas i Sans i va ser inaugurada en motiu de les Festes Decennals de 1971.

Setmanaris de l’època com ‘Joventut’ deien sobre la nova font autèntics afalacs, quasi en forma de poesia com «Agua y luz de nuestra fuente luminosa, recuerdo perenne de estas fiestas votivas decenales. Si éstas perduran a través de los años y prosiguen como antaño; y nos unen para y en su celebración, cada vez, pues que admiramos la luz de nuestra fuente estrenada, recordamos a la Madre común».

Comentarios
Multimedia Diari