Ruta en família pels indrets castellers de Valls

Un recorregut pels indrets més emblemàtics relacionats amb les torres humanes

Àngel Juanpere

Whatsapp

«Un passeig simpàtic, original i diferent». Així és com definia l’Eli Carnicé la visita guiada que ha realitzat per segon any pels indrets castellers de Valls. Un recorregut que ha portat els participants d’aquesta activitat a quatre espais emblemàtics relacionats amb les torres humanes: la plaça del Blat,  l’escultura als Xiquets de Valls a la plaça Font de la Manxa, la capella de la Mare de Déu de la Candela i l’escultura al Casteller al Pati. 

La narradora del viatge ha començat, com no podia ser d’una altra manera, en el km 0 del món casteller, a la plaça del Blat, on hi ha precisament una placa que ho recorda. I ha iniciat la seva intervenció amb un tema musical –n’hi ha hagut un a cada parada– interpretat per Maitips, un grup vallenc ja desaparegut. La peça, d’estil ska i molt adient al món casteller, es diu Tocar el cel enganxa. I ahir el cel de Valls era «blau imponent». 
«Sabeu que a Valls es mira amunt tres vegades? Quines?», pregunta l’Eli. Alguns dels presents saben la resposta: per mirar els castells, per menjar calçots i per mirar el campanar més alt de Catalunya, que té 74 metres d’alçada. 

Aquest punt de sortida també ha estat el moment de recordar el naixement dels castells fa dos segles, herència del Ball de Valencians. Els primers castellers formaven dos grups: el dels pagesos –que procedien del camp– i els menestrals –de la indústria–. Però tot i la rivalitat al llarg dels anys, que encara perdura actualment entre la Joves i Vella, «hi ha hagut històries d’amor entre components de les dues colles».  

De la plaça del Blat –que es denomina des del segle XV perquè es on es venia aquest cereal– també en destaca l’edifici de Can Segarra, ara Escola Oficial d’Idiomes i en el seu dia casa pairal de l’escriptor Josep Maria de Segarra. Un immoble que està a prop del futur Museu Casteller.
La següent parada ha estat l’església de Sant Joan, on hi ha el cambril amb la Verge de la Candela, un lloc «més intimista», com el qualifica Carnicé i on els dies previs de jornades importants els castellers van pelegrinatge. 

Les dues darreres parades corresponen a escultures emblemàtiques de la ciutat. Per una part, el monument als Xiquets de Valls, a la Font de la Manxa; l’altre el del Casteller, al Pati. Sabeu de qui és obra aquesta peça?, ha preguntat Carnicé. Sabeu alguna altra obra d’aquest escultor? I és que el recorregut ha estat una interacció amb els integrants del grup.

De cara el proper any, a l’Eli Carnicé, si es torna a portar a terme la iniciativa, li agradaria incorporar espais nous al recorregut. Per un costat, el Museu Casteller «i també accedir a la casa pairal d’un casteller significatiu o rellevant».

Demà es farà una altra visita a les 11 del matí. Les inscripcions es poden fer a les taquilles central del Teatre Principal o a www.valls.cat. I si algú arriba tard, potser que també s’hi pugui sumar directament.

Temas

Comentarios

Lea También