Salven de l’oblit un antic piano de cua de Lucía Wilde a l’Espluga de Francolí

L’instrument era propietat de l’esposa en segones núpcies del polític català Ventura Gassol i ara s’ha donat al Museu de la Vida Rural

06 noviembre 2021 18:00 | Actualizado a 07 noviembre 2021 07:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Casal de l’Espluga i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí han salvat de l’oblit un piano de cua Peyel que va pertànyer a Lucía Wilde, esposa del polític català Ventura Gassol. Aquest antic instrument es trobava guardat en dependències municipals des de fa dècades, però començava a presentar una situació delicada.

A iniciativa de la regidoria de Cultura i amb l’acord amb l’entitat espluguina del Casal, han fet efectiva la donació de l’instrument al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, ubicat també a l’Espluga de Francolí. Des del servei de conservació del Museu, s’ha fet l’assessorament i acompanyament per a efectuar la donació d’aquesta peça considerada «d’alt interès patrimonial», segons expli quen des de l’Ajuntament.

L’ingrés al Museu suposa que la peça passi a un espai controlat i especialitzat que garanteixi la seva conservació i preservació i treu a la llum i dignifica aquest desconegut piano de cua.

Amb el pas del temps i la deixadesa, l’instrument s’havia anat deteriorant, de manera que ara es considerava necessari assegurar que un organisme dedicat a la salvaguarda del patrimoni se’n fes càrrec i en garantís els tractaments pertinents per a la seva pervivència.

El piano en qüestió era propietat de la francesa Lucía Wilde, esposa en segones núpcies de Ventura Gassol. Ambdós van fer la donació de l’instrument al Casal de l’Espluga de Francolí com a mostra d’agraïment per haver-los acollit a l’Hostal del Senglar després del seu exili i amb el propòsit inicial d’impulsar l’Escola de Música del municipi.

Estada a l’Espluga

Nascut a la Selva del Camp al 1893, Bonaventura Gassol i Rovira, conegut com Ventura Gassol, va ser conseller de Cultura entre 1932 i 1936, durant els governs de Francesc Macià i de Lluís Companys. Després de la Guerra Civil Espanyola, va exiliar-se a França, i no va tornar a Catalunya fins a l’any 1977.

En el seu retorn a Catalunya, marcat per la manca de recursos, va ser Lluís Carulla qui hostejà a Ventura i Gassol i a Lucía Wilde a l’Hostal del Senglar del Casal de l’Espluga de Francolí. Per agrair el gest al senyor Carulla, el matrimoni va decidir dur a terme la donació d’aquest piano de cua Peyel, que en aquell moment era propietat de la pianista Lucía Wilde.

Ara, amb el seu trasllat, el piano queda al descobert i en bones mans per garantir que pugui seguir essent una peça històrica que guarda aquesta anècdota del matrimoni durant la seva estada a l’Espluga de Francolí.

Conservació i restauració

El servei de conservació del Museu de la Vida Rural se n’encarregarà ara de la seva conservació, restauració i documentació.

Allà es realitzaran els tractaments curatius necessaris per tal d’aturar les degradacions que l’han anat deteriorant pel pas del temps i el seu desús. També es bastiran d’unes condicions òptimes de conservació preventiva, per tal d’assegurar-ne el correcte emmagatzematge a les dependències de la sala de reserva. Dins d’aquestes tasques també es duran a terme els treballs pertinents de documentació de la peça per tal de poder incorporar-la a la col·lecció del Museu.

Comentarios
Multimedia Diari