Sant Josep Obrer de Valls, falta de relleu generacional

Barris de Valls (X). Amb més de 400 famílies és una de les zones residencials més grans de la ciutat i de les més participatives 

08 octubre 2021 18:00 | Actualizado a 09 octubre 2021 16:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Som un lloc tranquil, tenim una bona convivència i és molt agradable viure-hi». D’aquesta manera, Salvador Casañas, president de l’Associació de Veïns de Sant Josep Obrer, descriu el seu barri al Diari. Si parlem d’un dels grups d’habitatges més antics de la ciutat de Valls, parlem sense dubte de Sant Josep Obrer. Les primeres cases van ser les de l’actual avinguda de Catalunya a principis dels anys seixanta. Posteriorment, van anar construint la resta de grups d’habitatges: el Grup Vallenc, el Grup Benedicto-Homs, el Residencial Verneda i el Grup Sant Josep Obrer. Tot constituint el barri amb el mateix nom que el darrer grup d’habitatges, el barri de Sant Josep Obrer.

L’associació de veïns no es va constituir fins a principis dels anys noranta. En l’actualitat és un dels barris més grans de Valls, amb més de quatre-centes famílies que hi viuen, de les quals menys de la meitat són sòcies de l’entitat. «De totes maneres, quan fem difusió d’informació d’interès, la fem a tothom», comenta Casañas. Es troba delimitat per l’antiga carretera de Montblanc, el torrent de la Xamora i la línia del ferrocarril. Això converteix el lloc en una zona molt ben comunicada.

«Hi viuen moltes persones grans, però últimament venen parelles joves amb canalla», explica el president. I és que si per alguna cosa destaca el barri és per la quantitat de places amb parcs infantils. Un lloc ideal per a famílies amb nens. Tot i comptar amb aquests tipus de serveis al seu abast, Sant Josep Obrer té diversos problemes freqüents. Un d’ells és el de les voreres aixecades a causa de les arrels dels arbres del carrer, «s’han anat fent actuacions, però queden llocs pendents com la vorera del carrer Ametllers, en el seu tram entre els carrers Joan Maragall i Sor Filomena Ferrer». Per altra banda, un inconvenient habitual són els clots que es formen a l’asfalt per culpa de la pluja i la circulació de vehicles pesants.

Una altra necessitat que té el barri és la de la creació d’un local on poder dur a terme més activitats. «Quan necessitem fer alguna reunió o activitat, l’entitat Unió Anelles de la Flama (UAF) ens deixa el seu local. Mantenim un vincle de col·laboració continuada amb ells. Però tenir un lloc propi seria molt millor per a tot el barri», manifesta el president. La UAF es dedica a la recuperació del patrimoni festiu, ritual i el folklore de Valls. Des de l’associació intenten que aquests inconvenients se solucionin i ho comuniquen tot al Consistori. «Procurem actuar de cara al suport personal segons les circumstàncies que puguin afectar als veïns. Tenim un bon canal de comunicació amb el govern municipal».

Un canal d’informació directa

Una de les eines que utilitza l’associació per a comunicar-se amb els veïns és un butlletí intern. El nostre barri surt amb periodicitat semestral i informa sobre les darreres activitats que s’han fet o notícies d’interès com la vacunació de la grip. A més, l’associació està molt activa a xarxes socials. Tenen més de 900 seguidors a Facebook, 600 a Instagram i 300 a Twitter. Tot el possible per crear un ambient de barri unit i de germanor.

Sant Josep Obrer destaca per la seva festa major. Tradicionalment se celebra el cap de setmana fixat pel primer diumenge de l’agost. Uns moments on s’intenta fer activitats per persones de totes les edats. «El públic més difícil són els joves», comenta Casañas. Tot i això, els esdeveniments que se celebren sempre tenen una gran participació. El que se’n destaca és la llangonissada popular, «l’assistència sempre supera les 500 persones. De fet, ho hem de controlar perquè un any quasi arribem a les 800 i no hi cabíem». També s’organitza un concurs de fotografia, que ja ha fet la seva setzena edició. A més, durant la resta d’any també es fa la recollida de la flama del Canigó. Durant Nadal, l’associació prepara una il·luminació decorativa en diversos espais del barri. I un patge reial recull les cartes dels més petits adreçades als Reis d’Orient. Els anys 2020 i 2021 han estat complicats i no s’ha pogut celebrar cap d’aquests actes, però des de la junta esperen que de cara al futur es puguin reprendre les activitats amb el mateix entusiasme i participació de sempre.

«L’objectiu principal que proposa la junta és aconseguir incrementar el nombre d’associats, així com la incorporació de joves dins la junta. D’aquesta manera es facilitaria el relleu generacional, que últimament està costant molt de fer», relata Salavador Casañas. I de ben segur que amb iniciatives com la presència de l’associació a les xarxes, els més joves s’animaran a formar part de la junta.

Comentarios
Multimedia Diari