S’ensorra completament la teulada de l’església de Santa Maria d’Ollers

Per seguretat, es va desallotjar la casa del costat i es va tallar la circulació de dos carrers que envolten el temple

29 julio 2021 17:35 | Actualizado a 30 julio 2021 16:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La desena de veïns d’Ollers, pedania de Barberà de la Conca, es van endur un bon ensurt el vespre de dimecres, quan es va esfondrar el sostre de l’església de Santa Maria, al cor d’aquest nucli urbà. 

«Vam sentir un soroll molt fort i vam veure que sortia un gran núvol de pols de la zona de l’església», comentava al Diari l’Isidre, un dels veïns. «De seguida vam pensar que havia caigut el sostre de l’església», afegia. 

Els bombers, que van rebre l’avís a les 20.36 hores, van desplaçar sis dotacions fins al lloc dels fets on van revisar l’estructura, força precària, i després de realitzar aquestes tasques, juntament amb els tècnics municipals, es va tancar l’edifici que, fins ahir continuava acordonat amb cinta policial perquè ningú circulés per les seves immediacions i el carrer d’accés i el lateral van quedar tallats. 

Segons fonts dels bombers, una de les parets es trobava en situació precària i, per seguretat es va haver de desallotjar la casa del costat, ubicada al carrer Ollers, 12. Els habitants d’aquest immoble van marxar a passar la nit a Barcelona on també hi tenen residència. No va ser necessari fer cap recerca de persones perquè l’església estava tancada al públic i en aquell moment no hi havia ningú a la zona.

Les imatges de l’interior de la petita església mostren com ha cedit tot el sostre, caient a sobre de la nau central i deixant-la plena de runa. Per fora, aparentment, l’edifici està intacte i res fa endevinar com ha quedat l’interior, només algunes esquerdes visibles en una de les parets que els veïns temen que també pugui cedir. «Va ser com un terratrèmol i en alguns llocs el terra va fer  una sotragada, es va sentir des de tot el nucli», relatava l’Isidre.

De fet, des de fa un any, aproximadament, l’església es troba tancada al públic. Segons afirmen els veïns, abans acollia missa un cop al mes i també s’obria per a esdeveniments puntuals, però molt poc. L’edifici no sempre ha acollit activitat religiosa. Fins als anys quaranta del segle passat era una casa i al 1942 es va reformar per convertir-la en església, ja que l’anterior temple havia quedat enrunat amb la Guerra Civil. «Per aguantar la teulada es va fer una jàssera que sembla que ha cedit», apuntava el veí.

Ahir al matí, tècnics de l’Arquebisbat de Tarragona i de l’Ajuntament van fer una inspecció i van constatar que la casa del costat no té perill i «sembla que tallaran una de les parets per netejar», explicava l’Isidre.

Encara es desconeixen els motius de l’esfondrament, que ha provocat el trencament de l’estructura i la caiguda de la coberta. Els tècnics de l’Arquebisbat han fet les gestions d’urgència per iniciar els treballs de seguretat, neteja i retirada de runa de l’interior de l’immoble. Quan acabin, estudiaran i valoraran les actuacions posteriors. Segons els residents d’Ollers, aquesta teulada s’havia arreglat anys enrere, «fa més de 15 anys», asseguren, perquè anteriorment ja s’havia ensorrat, però no va ser res en comparació amb el succés d’ara. 

Comentarios
Multimedia Diari