Más de Camp

Troben el poblat fortificat de pedra més antic del Penedès

La Timba de Santa Bàrbara seria un enclavament important per comercialitzar vi

Diari de Tarragona

Whatsapp
Troben el poblat fortificat de pedra més antic del Penedès

Troben el poblat fortificat de pedra més antic del Penedès

La darrera campanya al jaciment del Planot de la Timba de Santa Bàrbara, a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), ha aflorat una muralla i recintes d’una mateixa fortificació. Seria  el poblat fortificat més antic descobert fins ara al Penedès, datat entre els segles VII i VI aC, segons l’equip d’investigadors, liderat per la cooperativa Arqueovitis. 

En les excavacions també s’han trobat restes d’un carrer empedrat amb cinc llars de foc. Seria la via d’aquestes característiques més antiga de la zona. Els investigadors consideren que a Castellet hi havia un punt clau en el comerç del vi de fa 2.700 anys.

La campanya del 2016 ja deixava entreveure que es tractava d’un enclavament important per comercialitzar el vi que entrava per mar riu amunt i ara han aparegut nombroses restes que permeten començar a concretar el passat d’aquest indret.

La quarta campanya, feta de l’1 al 12 de setembre, ha posat al descobert una muralla pre ibèrica que supera els dos metres d’amplada i en podria fer aproximadament sis d’alçada. 

Intacta

El director de les excavacions, Dani López, es mostra sorprés per l’estat de conservació de les restes, ja que normalment tots els jaciments d’aquesta època han estat solapats per poblats posteriors. «Hem trobat intacta tota una fortificació de la primera edat de ferro al Penedès, cosa que no havia passat mai fins ara».

A l’entorn de la fortificació han aparegut també recintes adossats que s’haurien utilitzat com a cuines. I nombroses restes de ceràmica, algunes peces i joies de metall i diversos ossos d’animals que indicarien la pràctica de determinats rituals. 

Les excavacions també han fet aflorar un enllosat de quatre metres d’extensió que podria correspondre a un carrer, en el qual s’han trobat cinc llars de foc, tres d’aquestes superposades. Els investigadors consideren que es tractaria de la via empedrada més antiga del Penedès.

Aquest poblat tenia una doble missió: defensar el territori i coordinar el comerç de la zona. La multitud de restes d’àmfora i la situació del jaciment entre el riu Foix i l’antiga Via Heraklea –que després que seria la Via Augusta- refermen l’indret com a «centre de distribució de diverses xarxes comercials». 

La Timba de Santa Bàrbara està ubicat entre el jaciment portuari de Cubelles (Garraf) i la gran ciutat d’aquella època, a Banyeres del Penedès.
De moment no han aparegut senyals de producció de vi a la zona, però sí nombrosos indicis de mercadeig amb vi importat d’Andalusia i del Mediterrani central.  López considera que la fortificació acollia una població de mig centenar de persones. 
 

Temas

Comentarios

Lea También