Un Tomb per Valls per no perdre la tradició

La Societat Sant Antoni ha passejat la imatge del sant, el carro, la bandera i el penó en substitució dels tradicionals Tres Tombs

17 enero 2021 13:12 | Actualizado a 17 enero 2021 18:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La pandèmia ha pogut enguany amb una de les cites més tradicionals i multitudinàries que tenen lloc als carrers de Valls: els Tres Tombs, que enguany eren arribat a l’edició 42 després de la seva recuperació, el 1980.

La impossibilitat de celebrar aquest esdeveniment –que sempre té lloc el diumenge abans de la festivitat de Sant Antoni– per evitar aglomeracions va fer que ja fa mesos la Societat Sant Antoni, l’entitat organitzadora, decidís posposar la celebració per quan sigui possible.

Però per no perdre l’arrel de la festa s’ha volgut fer avui una passejada simbòlica del carro –amb la imatge del sant–, la bandera i el penó. Un recorregut molt diferent al que ens té acostumats els Tres Tombs. Aquest acte simbòlic també s’ha fet avui a Vilanova i la Geltrú.

Dia ventós avui a Valls però, això sí, amb sol. La petita comitiva sortia des de la Sala Kursaal per enfilar la plaça de Sant Francesc. Aquí s’ha fet una parada per arribar puntual a l’església de Sant Antoni, on tenia lloc la benedicció.

El que no ha canviat són les persones que portaven el penó. Ho van començar a fer fa uns vint anys i segueixen: Juan Marín, Fernando Luceno i Juan Martos. També la bandera, de la qual se’n feia càrrec José M. Álvarez. I darrera el carro de la família Terrado amb el sant.

A la plaça Sant Francesc era el moment que una desena de curiosos, la majoria telèfons mòbils en ma, poguessin treure unes instantànies d’un moment inèdit.

Els cavalls i els genets han enfilat l’estret carrer Sant Antoni. Davant l’església del mateix nom, una vintena de persones esperaven el grup de cavalls. També mossèn Joan Àguila, que en aquesta ocasió no havia convocat els feligresos amb els animals perquè fossin beneïts.

Mascareta a la cara, ha donat la benvinguda els cavalls i els genets, “i també aquells que s’han quedat a casa o a l’estable”, ha dit. Finalment, ha desitjat que el proper any “hi hagi una cua ben llarga” d’animals.

En una plaça del Blat buida, la comitiva ha continuat pel carrer de la Cort n sentit contrari al que és tradicional-, on moltes famílies amb nens s’han sobtat de veure els cavalls.

Després de passar pel Pati s’ha enfilat cap a la Muralla del Castell, per tornar al punt de sortida. Ha estat només un tomb, però molt simbòlic per recordar que avui és Sant Antoni Abat, patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics i, com no, també dels traginers.

Marc Buqué, vicepresident de la Societat Sant Antoni de Valls, recordava que mai coincideix els Tres Tombs amb la festivitat de Sant Antoni ja que els primers se celebren sempre el diumenge abans. Si no fos així, no podria aglutinar tantes cavalleries vingudes d’arreu de Catalunya i fins i tot de Castelló –d’on procedeixen uns 50 cavalls– ja que el dia del patró se celebren nombrosos actes.

Quan al recorregut d’avui, s’ha variat “per molestar el menys possible”, comentava. Si la Covid-19 i la pandèmia ho permeten, la Societat Sant Antoni està disposada a organitzar els Tres Tombs més endavant, ni que sigui a la tardor.

Comentarios
Multimedia Diari