Un caldo de nadal km0 a Valls

Un regal de festes. Va ser cuinat amb productes comprats al mercat i a les tendes de la mateixa plaça de l’Oli: 20 quilos de verdura i carn.

23 diciembre 2021 18:00 | Actualizado a 23 diciembre 2021 18:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un caldo amb productes quilòmetre zero. És el que es va cuinar ahir al mig del nucli històric de Valls, la plaça de l’Oli, i que es va repartir entre les persones que s’hi apropaven. Tots els productes que es van fer servir es van comprar a la mateixa plaça. I a partir de les deu del matí es van començar a repartir les racions. És el regal que l’Ajuntament oferia a tot aquell que volgués. Alguns portaven el recipient de casa –de qualsevol mida– i als no tan previsors se’ls donava una tassa de ceràmica perquè provessin el caldo calent.

Enguany era la cinquena edició de la degustació popular del Caldo de Nadal, una proposta organitzada conjuntament per la regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament i l’Associació de Restauradors. Enguany, el cuiner encarregat de preparar aquest plat era el xef local Albert Roig, que porta el restaurant forEvents, de l’Espluga de Francolí, així com també una empresa de càtering.

La verdura va ser comprada a les parades que hi ha a la pròpia plaça: api, xirivia, pastanaga, porro, ceba i col. «Aquesta vegada no he ficat patata», comentava Roig. I a les quatre carnisseries-cansaladeries que hi ha també a la plaça va anar a comprar l’os de vedella, la careta, la botifarra negra, morro, cansalada i carcassa de gallina. Tots els ingredients pesaven vint quilos.

«La base –el vuitanta per cent del caldo– es va fer al restaurant, i la resta aquí», apuntava el xef. D’aquesta manera, el caldo que es va preparar al llarg de la nit va bullir durant cinc hores. La resta es va anar fent de mica en mica en una altra olla a la mateixa plaça, a partir de les vuit del matí, que és l’hora que van instal·lar la paradeta.

A les deu tot estava a punt per començar a servir els 150 litres de caldo. El primer any se’n van preparar 200 i van estar fins a les quatre de la tarda repartint. A l’edició següent ja es va baixar la xifra fins els 150 actuals que, a quarts de dotze, ja s’havien esgotat. Alguns ciutadans portaven de casa una gerra perquè l’omplissin de caldo. «No tenim un mínim ni un màxim de líquid per persona», apuntava Roig, «omplim el que porten. No hi ha problema».

A alguns ciutadans, segurament coneixedors del sistema de funcionament d’edicions anteriors, ja se’ls preguntava si volien una mica de «xixa», la carn amb la qual s’havia fet el caldo. La resposta sempre era afirmativa. Una safata exposada damunt la taula era la mostra del que s’havia fet servir de base de carn.

Amb tassa de record

Els que no tenien recipient propi se’ls lliurava una tassa de color vermell –en les quatre edicions anteriors era verda– amb la inscripció: «Mercat de Valls. Des del 1210». La majoria de persones es bevien el caldo a la mateixa plaça. «És gratis, un detall de l’Ajuntament», comentava Albert Roig a algun despistat que s’hi apropava, per acte seguit servir-li una tassa de caldo.

Enguany, el fet de servir-se en dimecres féu que no hi haguessin aglomeracions, al contrari del que passà en alguna edició que es va fer en dissabte, un dia que també hi ha mercat de la verdura a la mateixa plaça –i també al Portal Nou.

L’objectiu de la campanya i de la iniciativa és posar en valor els productes km0 i recordar els beneficis de consumir productes de temporada, així com la importància de mantenir els mercats com aposta per a la sostenibilitat de l’activitat de la pagesia i el model de comerç de proximitat.

Comentarios
Multimedia Diari