Un espectacle de pallasses per a adults de la mà de Pepa Plana

Serà el dissabte 5 de febrer al Teatre Principal, durant les Decennals, amb l’obra ‘Si tu te’n vas’, que embolica les protagonistes en una història inspirada en les aventures del dia a dia

REDACCIÓ

Whatsapp
Pepa Plana, Nöel Olivé i Cristina Solé. FOTO: DT

Pepa Plana, Nöel Olivé i Cristina Solé. FOTO: DT

El Teatre Principal, a les deu de la nit del dissabte 5 de febrer, la companyia Pepa Plana presenta a Valls en el marc de les Festes Decennals de la Candela 2021+1 Si tu te’n vas, l’espectacle de pallasses per a adults que embolica les protagonistes en una història inspirada en les aventures del dia a dia. El muntatge és una estrena a les comarques de Tarragona. Les entrades es poden adquirir a www.decennalsvalls.cat.

Protagonitza l’obra la vallenca Pepa Plana, reconeguda pallassa de prestigi internacional. És tot un referent a l’escena del circ a Catalunya, una de les dones més conegudes i aplaudides que han gosat posar-se un nas vermell per regalar moments de bon circ a espectadors i espectadores. Una artista completa i compromesa amb la realitat social i els reptes de futur. Amb ella, repeteix experiència l’actriu de teatre, cine i televisió Nöel Olivé, i s’incorpora al trio l’acròbata i clown Cristina Solé.

Si tu te’n vas presenta l’escenari perfecte per posar sobre l’escena números clàssics de la tradició clown, concebuts en masculí, per reinterpretar-los amb ulls de dona. Les entrades es construeixen al voltant d’una reflexió, una història, que interroga l’espectador sobre la forma en què responem als conflictes habituals del dia a dia i el paper que les persones assumeixen en les petites baralles i guerres quotidianes com a éssers imperfectes que som.

En aquests moments, les persones s’han sentit sovint sacsejades pels canvis, per les transformacions i també per les absències. En un sentit ampli, han hagut de reubicar-se a les seves vides, a vegades amb conformitat, a vegades sense altre remei. Per això Si tu te’n vas recull en el seu títol un crit interior de recança.

L’humor també és cosa de dones

La tradició clown sovint ha presentat estructures articulades entorn l’univers masculí. Transformar-les o adaptar-les amb ànima femenina ha estat tot un repte que la companyia Pepa Plana ha encarat en els últims temps amb el compromís social de destacar l’aportació i el talent femení a l’humor, el circ i l’espectacle.

Cal recordar el destacat paper que artistes com Pepa Plana han tingut en els últims anys per posicionar espectacles per a adults de pallasses, amb molt bona rebuda per part del públic i enorme projecció internacional. En els últims 25 anys, s’han realitzat més de 28 festivals de pallasses arreu del món que han esdevingut tot un èxit de crítiques i acollida. Entre aquests, destaca el Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, tot un referent del gènere, que havia comptat amb la direcció artística de la mateixa Pepa Plana. Aquest fet evidencia la necessitat d’incorporar i potenciar la presència de propostes femenines en les programacions habituals.

En l’argot circense s’identifiquen, habitualment, tres tipus de pallassos de circ tradicional. Per una banda, trobem el pallasso blanc o clown, que sovint porta la cara enfarinada. És el personatge més subtil i elegant, representa l’ordre o el món adult, acostuma a ser el pallasso enraonador. Per altra banda, el pallasso august acostuma a portar el típic nas vermell i representa l’anarquia, la llibertat, la innocència infantil. És extravagant, absurd, murri i maldestre.

El contraugust

A la parella, sovint s’hi suma el pallasso contraugust, el tercer en discòrdia, qui sol tenir la missió de descentrar els seus companys i, fins i tot, de posar-los en ridícul. L’espectacle “Si tu te’n vas” el conformen a escena la pallassa augusta (Pepa Plana), la pallassa blanca (Noël Olivé) i la pallassa contraugusta (Cristina Solé).

Temas

Comentarios

Lea También