Un festival abordarà a l'Espluga de Francolí la producció i el consum responsables

Seran una quinzena d’activitats per reflexionar i crear formes de viure més sostenibles

15 septiembre 2021 17:29 | Actualizado a 15 septiembre 2021 17:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Una tercera part del menjar que es produeix es llença. Cal una producció i un consum responsables, mirar quin ús fem de l’energia, de l’aigua o dels recursos naturals». D’aquesta manera presentava avui dimecres Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural (MVR) de l’Espluga de Francolí, la tercera edició del Festival d’Educació per la Sostenibilitat  (FES), que es durà a terme l’1 i 2 d’octubre en aquest indret.

Una quinzena de propostes –realitzades per personal de la comunitat educativa, del món de l’art i de la cultura– serviran per reflexionar i crear formes més sostenibles de viure. 

Carbó recordava com el plàstic ha desbancat els teixits vegetals o la fusta. «En altres èpoques, l’estalvi era una forma de viure. Tot s’aprofitava, es reutilitzava. El concepte ‘residu’ no existia». Però la directora del MVR deia que no es tracta de «tornar al món rural de fa 150 anys, quan havia pobresa i desigualtat. Hem d’aprendre però de les coses positives».

Durant dos dies passaran pel Museu experts en ecodisseny, en aprofitament d’aliments, cuina creativa, economia circular, reciclatge o innovació a partir de recursos naturals i sabers tradicionals. En la mateixa línia, comptarem amb artistes que donen una nova vida a objectes en desús i amb mestres i educadors que treballen mirades crítiques des de les ciències i les arts. 

Agenda 2030

La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, comentava que «ens hem fet nostre l’Agenda 2030», adoptada per L’Assemblea General de l’ONU per al desenvolupament sostenible. Un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia.

Aquesta agenda compta amb 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que inclouen des de l’eliminació de la pobresa fins al combat a el canvi climàtic, l’educació, la igualtat de la dona, la defensa el medi ambient o el disseny de les ciutats.

El FES d’enguany s’ha plantejat seguint tres eixos. El primer permetrà presentar l’educació cultural per la sostenibilitat fent visible la tasca de centres educatius que ja s’han sumat a la comunitat de l’MVR i les propostes educatives del mateix museu.

Dissabte haurà una trobada entre Marta Esteve, Gemma Carbó i la presidenta del club EMAS, Maria Passalacqua. Parlaran sobre l’obtenció del Museu de la Vida Rural del segell europeu EMAS i que fa que el Museu esdevingui el primer equipament cultural del país acreditat amb aquest segell. L’EMAS és un reglament comunitari d’adscripció voluntària per a organitzacions a la Unió Europea que reconeix les organitzacions que millorin el seu acompliment ambiental de forma contínua.

Transformar amb la cultura

El segon eix fa referència a la transformació sostenible a través de la cultura. Tres artistes presentaran Natures sonores, quatre experiències virtuals inclusives i sonores, una per a cada estació de l’any, que ens conviden a un apassionant viatge virtual dins del bosc, amb la música, el so, l’etnobotànica, la gastronomia, la gemmologia i l’artesania com a fils conductors. 

Finalment, el tercer eix serà més activista, una acció col·lectiva, crítica i festiva a través de la cuina i l’aprofitament alimentari. Ada Parellada, Núria Cuinetes i Marian Romero aniran divendres a la tarda, amb 30 voluntaris, a fer una espigolada, comprar a les botigues del poble, per confeccionar un dinar comunitari, que se servirà dissabte. 

El programa d’activitats es poden veure a https://museuvidarural.cat/fes-2021/. Totes són gratuïtes i a la majoria cal inscripció prèvia.
 

Comentarios
Multimedia Diari