Un itinerari artístic per remoure consciències a l’Espluga de Francolí

Projecte ‘Només d’anada’. L’Espluga de Francolí va culminar ahir sis mesos de feina amb una ruta on l’art va fer de fil conductor per parlar sobre migració i sostenibilitat

04 abril 2021 16:30 | Actualizado a 05 abril 2021 05:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Diferents llenguatges i diverses mirades que van a parar al mateix lloc: la reflexió sobre la migració a través de l’art. Microteatre per parlar de refugiats i voluntariat, música en directe que eriça la pell o dansa per empatitzar amb aquells dels quals no en sabem res. Tot un còctel de disciplines que es va poder veure ahir als carrers de l’Espluga de Francolí en un itinerari expressiu va recórrer diferents espais del centre del poble amb l’objectiu de remoure la ment de l’espectador.

Aquesta ruta és la darrera peça del projecte ‘Només d’anada’ que forma part del pla educatiu d’entorn de l’Ajuntament de l’Espluga i que es basa en una exposició que acull el Museu de la Vida Rural amb el mateix nom i que és obra de l’artista Piero Sacchetto, que

reflexiona a través de la pintura sobre la migració basant-se en

poemes. Portem sis mesos treballant en aquest projecte i aquest itinerari és la culminació d’aquesta feina, explica al Diari la regidora d’Educació i Acció Social, Anna Garcia.

En aquest temps s’han anat fent diferents actes on han participat diversos entorns i agents educatius de la societat civil espluguina i de la comarca, com el grup de menors de Barberà de la Conca o l’Institut Joan Amigó de l’Espluga. «Ara tanquem aquest procés que tracta sobre la migració, la sostenibilitat i la cultura amb aquest itinerari expressiu», diu Garcia. L’èxit de la jornada va ser rotund.

Fins a un centenar de persones van omplir les tres sessions que es van dur a terme durant el matí, amb inscripció prèvia i «teníem una llista d’espera immensa, però no ha estat possible agafar a tothom», afirma la regidora, ja que no podíen haver-hi més persones a cada torn per preservar els grups reduïts. El bon temps va acompanyar durant tot el matí i van ser moltes les persones que van voler apuntar-se el mateix moment, però no va poder ser, ja que els grups estaven fets des de feia una setmana.

La ruta va començar amb teatre, en un carreró íntim darrere de l’església, per recordar els refugiats oblidats per occident a través d’una voluntària i del seu germà, que s’acaba conscienciant de la tasca essencial que fa ella, després d’un potent diàleg. Més endavant, la música.

A les sabates de l’altre

De la mà de tres joves alumnes de l’Escola Municipal de Música, els assistents van poder escoltar tres significatives peces que van interpretar cadascun d’ells, per donar pas a la dansa en un dels altres espais. Les alumnes del Club de Dansa del Casal van ballar al voltant de la idea de que abans de jutjar algú, s’ha d’haver caminat amb les seves sabates durant molts quilòmetres.

Enmig de cada escenari, una aturada en els diversos murals que hi ha als carrers del poble, com a una mostra més de l’art al voltant de la temàtica de la ruta i que es podran veure durant alguns dies més. L’itinerari va acabar al lloc on va néixer la inspiració pel projecte, el Museu de la Vida Rural i l’exposició de Sacchetto.

A més d’intentar entrar el la pell dels espectadors, aquest projecte ha assolit una altra fita important per l’Ajuntament. «Hem aconseguit fer xarxa entre els agents educatius», diu Anna Garcia, ja que ha estat una ruta formada per disciplines diverses que s’han unit sota una mateixa temàtica. «Hem volgut remoure consciències a través del procés migratori que estem vivint a Europa i, a partir d’aquí, que cadascú en faci la seva lectura», expressa la regidora.

L’art va sortir ahir al carrer en forma de diverses propostes per fer una crida a la reflexió social, a través de peces efímeres que van voler obrir mirades i generar noves preguntes al voltant d’un tema tan actual i alhora transversal com és la migració arreu del món.

Comentarios
Multimedia Diari