Una Nit de Premis de Valls per obrir la ciutat al món

Un acte al qual assistiren 200 persones i en el decurs del qual es nomenà Senén Florensa com a Vallenc de l’Any

04 julio 2021 06:10 | Actualizado a 04 julio 2021 07:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El teixit associatiu, cultural i econòmic de Valls però també de l’Alt Camp es reuniren ahir a la tarda en l’emblemàtica Nit de Premis, un acte que s’acostumava a fer en el decurs d’un sopar però que les actuals mesures sanitàries va fer que tingués lloc al claustre de Sant Francesc amb l’assistència de 200 persones. «Una nit que ens fa gran com a ciutat», recordava l’alcaldessa Dolors Farré al principi d’un acte «en què ens obrim al món». Destacava que d’aquesta manera «demostrem el nostre potencial».

Una vetllada on el principal protagonista va aparèixer al final, quan el diplomàtic Senén Florensa va rebre el títol de Vallenc de l’Any de mans de Dolors Farré i del vicepresident de la Generalitat Jordi Puigneró. Un Florensa que recordà part de la seva etapa amb anècdotes, com quan sent un jove assessor del president Adolfo Suárez el va portar fins a Valls i féu que entrés a la capella del Roser a admirar les rajoles. Suárez va instar el dia següent a què el ministre de Cultura escoltés Florensa. I al cap de poc començaven les obres de restauració d’aquesta joia del segle XVII. O quan sent secretari general del departament de Comerç de la Generalitat va inaugurar, amb el llavors alcalde Pau Nuet la zona de vianants del carrer de la Cort, «ens va costar convèncer els comerciants. D’entrada, no els agradava», va confessar.

O ocupant el càrrec de secretari de Política Territorial també se les va veure amb el llavors conseller Joaquim Molins i el director general de Carreteres sobre la importància i necessitat que havia de millorar la carretera d’Alcover a Valls. També recordà que sent secretari general d’Afers Exteriors amb Artur Mas va aconseguir portar la Colla Vella a Xangai.

Florensa tingué records cap els seus amics de Valls, amb qui jugava a futbol al capvespre al Portal Nou, «era un món màgic i fascinant el que vaig viure en aquells anys», va dir un diplomàtic que ha viatjat per tot el món.

A part dels agraïments dels guardonats, també hi van haver anuncis empresarials, com el que féu Adrià Rabadà, president de Castell d’Or SL, l’empresa que ha aprovat una inversió de dos milions d’euros. O la de Joan Sabrià, director general de Frigicoll, qui digué que faran una inversió per ampliar en 20.000 metres quadrats el seu actual magatzem a Valls.

Absents

També hi van haver absents, com Judit Giró Benet, una enginyera biomèdica vallmollenca, inventora d’un dispositiu denominat The Blue Box. És un aparell mèdic que, amb unes gotes d’orina, permet detectar de forma preventiva el càncer de mama. Un sistema que la propera setmana començaran a fer servir dos hospitals catalans. Va recollir el premi el seu pare Enric.

També moments reivindicatius, com el de Ferran Amill, que va defensar el paper de les campanes i els campaners, criticant que en alguns municipis alguns veïns denunciïn les campanes per contaminació acústica. També reivindicatiu va estar Jordi Robert, de la Cooperativa d’Habitatges la Titaranya, qui va demanar més implicació de les entitats financeres i que l’Ajuntament aposti encara més pel nucli històric.

Altres, com l’alcalde dels Garidells, Marc Bigordà, va explicar com un poble de només 200 habitants ha aconseguit tirar endavant la rehabilitació d’un castell «que ara fa sis anys, quan vam entrar a l’Ajuntament, era una de les patates calentes i un risc, per què havia torres que donaven a una plaça pública». Finalment, van aconseguir que la propietat els cedís 6.000 metres quadrats que, amb l’ajuda de les administracions, han aconseguit rehabilitar.

El conseller Puigneró acabà l’acte –que va durar més de dues hores i mitja- recordant que el 2020 ha estat un any “molt dur” per a tothom, des del govern a les empreses. Però «som un país d’anar per feina, d’aixecar la persiana cada dia. I aquí –en referència a l’acte– n’hem vist molts exemples». Recalcà que la millor política social que es pot fer és que la gent tingui feina.

Comentarios
Multimedia Diari