Una molt bona collita de raïm, però «no espectacular»

Comença la verema. Municipis com Vila-rodona, a l’Alt Camp, ja han començat a collir algunes varietats i a la Conca de Barberà encara falten alguns dies pel gruix de la feina

23 agosto 2021 17:20 | Actualizado a 24 agosto 2021 05:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La verema té dos vessants oposats pels que la vivim», diu el viticultor i president de la DO Conca de Barberà, Ricard Sebastià. «Per una banda, són nervis i molta feina, i per l’altra és la il·lusió i la recompensa d’un treball fet tot l’any», afegeix. Comarques com la Conca o l’Alt Camp estan començant la temporada de verema, amb bones expectatives pel que fa a la qualitat del raïm. Són dies on la feina es multiplica i falten mans per arribar a tot arreu. Per això, és habitual la contractació de nou personal per a treballar a la vinya. En Ricard, que a més és propietari del celler Josep Foraster, suma treballadors a la seva empresa durant els dies de la verema, contractant, mínim, tres persones més de les vuit que ja són habitualment.

La verema a la comarca ha començat de forma simbòlica, amb poc moviment de moment, «la feina de veritat vindrà la setmana vinent», afirma el president de la DO. «Les vinyes estan molt sanes. Serà una collita de molt bona qualitat i excel·lent, amb una quantitat bastant normal», assegura. La calor d’aquests darrers dies ha pogut afectar les fulles dels ceps i «això pot fer que costi més de madurar segons quina varietat», puntualitza. Tot i així, les pluges de finals del mes de juny «han anat molt bé, no com l’any passat, que van donar molts problemes», diu. Pel que fa a la producció, «és difícil estimar els quilos», explica. A més, a la Conca de Barberà «la major part va al cava i a la DO ens quedem aproximadament amb 1,2 milions de quilos», considera. «Aquesta és una feina on no s’hi val tenir mandra. No pots deixar per demà les coses, s’han de fer al moment que toca», conclou Sebastià.

El problema del míldiu

A l’Alt Camp, la feina s’avança uns dies respecte de la Conca de Barberà. A Vila-rodona, dijous passat ja es va començar amb la collita de chardonnay. També s’està collint l’ull de llebre per a vi rosat i la previsió és començar a finals de setmana amb el macabeu. Aquests dies és normal veure els remolcs descarregant el raïm a la cooperativa del poble durant el dia, una imatge que s’anirà repetint cada cop amb més freqüència durant les properes setmanes.

Les perspectives d’enguany són més optimistes que l’anterior, ja que les vinyes van patir fa un any un atac important de míldiu, un fong que es fica al raïm i el fa desaparèixer.

«En no tenir aquest raïm les plantes estaven molt descansades i aquest any se n’ha fet molt. El nombre de raïm per cep és molt alt», explica al Diari el director de la Cooperativa de Vila-rodona, Pere Lluís Pie. Amb aquest escenari és lògic que la collita sigui molt bona pel que fa a la quantitat, millor que l’any passat, «però no serà espectacular», matisa.

Les vinyes depenen totalment de les condicions climatològiques, que no sempre són favorables i «les pluges a la zona han estat justes aquest any». Això vol dir que s’ha viscut de les reserves de l’any passat i «ja veníem de collites més aviat mitjanes, per tant no serà una collita alta perquè tampoc ha plogut tant, però serà bona», expressa Pie.

La cooperativa de Vila-rodona treballa enguany colze a colze amb la de Bràfim gràcies a un conveni establert entre les dues entitats amb l’objectiu final d’avançar cap a una futura fusió. Amb aquest acord, a partir d’aquesta verema s’elaborarà raïm als dos cellers cooperatius i els socis disposaran de les dues instal·lacions i de cinc punts de descàrrega ubicats a la Secuita, Valls, Bràfim, Barberà de la Conca i Vila-rodona, per a facilitar-los la feina i teixir un treball amb un esperit més cooperatiu.

«Estem a l’expectativa de veure com funciona, però confiem que les dades que tindrem seran millors que les de l’any 2019», afirma el director de la Cooperativa de Vila-rodona.

El 2020, amb la problemàtica del míldiu, ha estat un any d’aquells que, d’alguna manera, no compta en el calendari com a any ‘normal’, ja que la collita va ser excessivament baixa a causa de l’aparició del fong. «Crec que aquest any ens mourem en la forquilla dels 14 ó 15 milions de quilos entre les dues cooperatives», aventura Pie, dels quals uns 13 milions correspondrien a Vila-rodona i la resta a Bràfim, tal com reflecteix la producció d’anys anteriors.

El Celler Cooperatiu i Secció de Crèdit de Vila-rodona disposa actualment d’uns 600 socis i la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Bràfim en té uns 200.

Els efectes del canvi climàtic fan que els viticultors puguin tenir poca previsió. «El 2020 va ploure molt, després de diversos anys amb la pluja molt justa», afirma Pie. «La pluja va bé perquè augmenta la quantitat de producció, però si ve en excés hi ha més podridures perquè la pell del raïm és molt sensible», lamenta.

Comentarios
Multimedia Diari