Una nova ruta a Valls reivindica les dones treballadores

Modistes, minyones, els moments de ‘safareig’, l’itinerari treu de l’anonimat diverses figures femenines històriques de la ciutat

12 julio 2021 07:20 | Actualizado a 12 julio 2021 07:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls va estrenar ahir una ruta per diferents punts del centre històric de la ciutat centrada en treure de l’anonimat figures femenines treballadores del dia a dia de la capital de l’Alt Camp al llarg de la història. L’itinerari, creat per les historiadores Aida Sánchez i Pilar Vives, va voler reivindicar ahir el paper d’aquestes dones i de la seva tasca per a la societat del moment, malgrat que es trobessin en un segon terme.

«Ens hem basat en quatre espais diferents que tenen relació amb aquestes dones, com el safareig, el carrer de la Cort, la plaça de l’Oli i la plaça Pilar Prim», explica al Diari Aida Sánchez. Aquesta va ser una de les propostes que es van dur a terme durant la jornada d’ahir en el marc de la celebració de ‘Florits, art al barri’, que enguany ha girat entorn de la dona treballadora i que va culminar amb la inauguració d’un espectacular mural en una de les parets de la plaça Pilar Prim que tot just s’acaba de pintar i que representa una dona i una nena treballadores de la indústria tèxtil vallenca.

Durant la ruta guiada, on van assistir una vintena de persones, Sánchez va explicar per què s’havia triat cada espai i quina relació tenia amb les dones i la història de la ciutat. Al safareig, «era un lloc on les dones se sentien lliures per poder parlar, a més aquí comença l’especialització de la professió de bugadera», assegura la historiadora.

El segon indret a visitar, el carrer de la Cort, se centra en el paper de les minyones. «L’any 1844 hi havia 105 dones treballadores de la llar declarades a Valls i moltes altres més que segur no ho estaven», continua Sánchez.

La tercera parada, la plaça de l’Oli relaciona les dones amb la venda dels productes del camp i també les que hi anaven a comprar. A més, «aquest teixit de carrers era molt de dones, ja que hi havia moltes escoles de perruqueria», afirma.

El final de la ruta, passa per la plaça Pilar Prim, antiga ubicació de Ca Padró, per parlar de la dona i la indústria. «Representa el moment en que les dones poden anar a treballar la fàbrica, com un alliberament que acaba fent-les més submises», diu la historiadora.

«També reivindiquem la figura de les modistes», afegeix i recorda el destacat paper de la família Badia que va arribar a l’alta costura des de la capital de l’Alt Camp.

Activitats com aquesta «serveixen per dignificar aquestes dones treballadores», diu. «La història de les dones es generalitza a tot arreu, però sempre seria més fàcil parlar de reines o aristòcrates però hi ha tot un col·lectiu en l’anonimat que realment era qui sostenia l’economia i que feia dues o tres feines i hem volgut parlar d’elles», manifesta.

La ruta s’ha fet expressament per aquesta celebració però «es pot recuperar sempre que es vulgui,» apunta Aida Sánchez. De fet, l’any 2019 pel 8 de març es va fer també una ruta específica recordant dones vallenques rellevants que va funcionar molt bé.

‘Florits, art al barri’

Un cop feta aquesta ruta, el centre històric de Valls va acollir més activitats entorn d’aquesta temàtica acabant amb la inauguració del mural de la mateixa plaça que presideix una gran paret de 12 metres on es recorda la figura de les dones i nenes treballadores en la indústria tèxtil vallenca en el passat, en el marc de la celebració de ‘Florits, art al barri’, sota l’organització de l’associació Barri Antic de Valls amb la col·laboració de l’Ajuntament. El mural és obra dels artistes Alba Fabre i Antonio Valadés, que l’han estat creant durant aquesta darrera setmana.

Comentarios
Multimedia Diari