Una parada al mercat de Valls vol promoure la inserció laboral de joves extutelats

L’associació Egueiro engega un projecte on els nois aprenen l’ofici des que es conrea el producte fins a la venda

19 agosto 2021 22:10 | Actualizado a 20 agosto 2021 09:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de fa alguns dies, cada dimecres i dissabte, el mercat de la plaça de l’Oli de Valls compta amb una nova parada de productes locals de temporada capitanejada per dos nois. Es tracta del projecte Brots verds de Valls, que promou l’associació Egueiro, que treballa amb aquests dos joves, migrants extutelats, que van arribar a Catalunya quan eren menors d’edat. La parada compta amb verdures que ells mateixos han plantat, però el rerefons de la iniciativa té l’objectiu d’afavorir la inserció laboral d’aquest col·lectiu a la capital de l’Alt Camp.

«Els nois estan molt contents, al principi tenien una mica de vergonya», explica al Diari el director de l’associació Egueiro, Jaume Vilanova. Aquest projecte «ajuda a la inserció dels nanos, ja que poden vendre, parlen amb la gent i els productes els han conreat i collit ells mateixos», apunta. Ara estan plantant els productes de cara a l’hivern i venent els de temporada com les mongetes, tomàquets, melons o síndries, tot cultivat a la zona.

L’entitat treballa des de fa més de tres dècades per a la rehabilitació, formació i reinserció de persones amb drogodependència. Aquest projecte en concret, però, no està relacionat amb aquest col·lectiu. Fa un parell d’anys, l’associació va començar a treballar en l’acollida de joves menors migrants per a donar-los una sortida en el món laboral. Brots verds de Valls, precisament, neix fruit d’aquest treball previ. En complir la majoria d’edat, «molts d’aquests joves quedaven en una situació complicada, sense permís de treball i vam començar a fer una activitat de cultius propis i vam constituir una empresa d’inserció per conrear camps i vendre els productes a proveïdors de la zona i en poc més d’un any hem pogut generar cinc llocs de treball», diu Vilanova. Així va començar tot. A partir d’aquesta premissa es va voler fer un pas endavant i «vam parlar amb l’Ajuntament de Valls que està molt sensibilitzat amb el tema i ens han facilitat tenir una parada a la plaça», afegeix.

A part de conèixer com funciona el negoci des del començament fins al final, aquesta «és una manera de crear oportunitats pel col·lectiu, que treballen moltíssim el camp», assegura. «Al final són dos nanos lluitant per regularitzar la seva situació», puntualitza el director de l’entitat.

L’associació té un total de 26 joves acollits ara mateix i «no es poden fer contractes a tots», matisa Vilanova, per això es fan contractacions d’un any, «facilitant-los l’accés al mercat laboral i quan acaben deixen el seu lloc a un altre».

Projectes de futur

La voluntat és que la iniciativa perduri en el temps i es vol donar continuïtat al projecte de Brots verds de Valls del mercat de la verdura i d’engegar futures iniciatives al Centre Històric de la ciutat «aprofitant l’exemple d’aquests nois que han aconseguit treballar», perquè altres col·lectius vulnerables del barri s’hi puguin emmirallar. «Estem molt il·lusionats i els joves també», conclou el director de l’associació.

Comentarios
Multimedia Diari