Una passejada pel Montblanc més peculiar

Nova ruta turística. Un itinerari explora els monuments a través de curiositats i llegendes

09 agosto 2021 17:30 | Actualizado a 10 agosto 2021 05:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Fixeu-vos bé allà dalt», diu un dels Guies de Montblanc. «La data que figura pintada a la façana del Sindicat de Vinyaters té una errada, diu que és del 1916 però en realitat és del 1919, van capgirar un número!», exclama, mentre n’explica la història. Així comença Explora Montblanc, una nova ruta turística que s’ha estrenat aquest estiu i que pretén descobrir al visitant la vila a través de curiositats, llegendes i històries dels diferents monuments. A partir d’aquí, la ruta s’atura en els punts més emblemàtics del municipi però fuig de dates o característiques tècniques més feixugues i s’endinsa en altres aspectes més peculiars o desconeguts que criden l’atenció, sobretot, dels més petits.

Al carrer Major, segona parada, la visita torna segles enrere per recordar que era el carrer dels oficis i moltes de les cases, encara conserven la marca o el dibuix de la professió de qui hi vivia. També es resolen peculiaritats com què hi fa un porquet acompanyant a Sant Antoni, les misterioses marques que hi ha a les pedres de l’església de Santa Maria o les ‘cicatrius’ que presenten moltes parets d’edificis de la vila, que corresponen a l’empremta que deixaven les espases dels cavallers, que aprofitaven la pedra per esmolar-les o ‘purificar-les’ si havien vessat sang.

El recorregut guiat es pot realitzar cada matí d'estiu, sempre amb reserva prèvia

Per fer aquesta ruta es necessiten poques coses. Amb un bon calçat còmode per caminar n’hi ha prou. L’organització posa a disposició dels visitants uns binocles per no perdre detall del que s’explica, com els matisos de les gàrgoles de l’església de Santa Maria, per gaudir d’una espectacular panoràmica de la vila i de la comarca des de les torres medievals o per veure de ben a prop un gegant llegendari que dorm des de fa segles a la muntanya.

L’itinerari està pensat per a fer en família, ja que els guies proposen jocs i enigmes als més petits, que han d’estar ben atents per trobar diferents animals al llarg del recorregut o per localitzar altres elements. Aquesta tasca es torna especialment minuciosa a l’església de Sant Miquel, on han de demostrar la seva agudesa visual al teginat gòtic del sostre, ple d’infinits detalls on menuts i grans es poden entretenir una bona estona per a descobrir-los.

Seria impensable marxar de Montblanc, es faci la ruta que es faci, sense parlar de la llegenda de Sant Jordi. El portal que du el nom del cavaller és una de les darreres parades de la ruta amb la seva corresponent explicació, però aquí els guies gairebé fan d’oients, ja que els més petits coneixen de sobres la llegenda i, sovint, són ells els encarregats d’explicar-la. Aquest punt també serveix per explicar els controls que es feien a les viles com Montblanc en època medieval, on tenir un aspecte saludable era essencial per poder-hi accedir. «És com si ara anessim sense mascareta, no ens deixarien entrar a molts llocs perquè estem vivint una pandèmia, doncs llavors passava igual, ja que hi havia moltes malalties i no es podia deixar entrar algú que les pogués escampar», expliquen els guies.

El relat que es presenta en tot el recorregut és fruit de la col·laboració entre l’Oficina de Turisme, els Guies de Montblanc, l’historiador local Àlex Rebollo i un grup de famílies que van participar en una prova pilot i van donar la seva opinió. La ruta es pot fer cada matí d’estiu a les 10.30 amb reserva prèvia.

Comentarios
Multimedia Diari