Una trobada elements festius celebrarà els 40 anys de la recuperació de la Mulassa de Montblanc

Serà el 16 de maig, per les festes de Sant Maties. El dia abans es presentarà oficialment el ninot de goma d’aquesta figura del bestiari

28 febrero 2021 12:39 | Actualizado a 28 febrero 2021 12:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La mulassa de Montblanc data de 1381, i és la més antiga de Catalunya. Durant temps passats fou propietat de blanquers i pelleters. Era sostinguda per dues persones i muntada per un cavaller. La cua era de pell i el cap, un esquelet autèntic, que representava un element ferotge que llençava foc.

El 1981 es va recuperar aquesta figura del bestiari –després va venir l’Àliga i el Drac el mateix any, i el 2016 la Cucafera–. I ara, que es commemoren 40 anys, la Associació Amics dels Gegants –l’entitat que s’encarrega de portar-la– i l’Ajuntament han endegat un seguit d’actes, que tenen el seu punt culminant el 16 de maig, per les Festes de Sant Maties.

Es farà una trobada gegantera però on també hi haurà altres tipus de bèsties i de l’imaginari festiu procedents de tot Catalunya, avançava avui diumenge en roda de premsa el president de l’entitat, Ivan Besora, durant la presentació dels actes d’aniversari.

Besora apuntava que s’intentarà que hagi elements de les quatre demarcacions catalanes i de diferents tipus. Ahir va avançar que ja havien confirmat la seva presència la Mulassa de Vic –de nova recuperació– i la de Lloret de Mar.

En cercavila o no

Però el llistat no està encara tancat. La idea és que els participants facin una cercavila pel municipi. En cas que això no fos possible per les restriccions sanitàries, l’acte es faria igualment però a la plaça de Sant Francesc amb un espectacle, amb un fil conductor. «Es tracta d’un espai gran on hi cap molta gent», deia Besora.

Per Sant Maties també es farà un homenatge de reconeixement a les persones que fa 40 anys van participar en la recuperació de la Mulassa i també a les diferents colles que al llarg dels anys s’han encarregat de portar aquesta figura.

El dia 15, dissabte de les Festes de Sant Maties, es presentarà oficialment el ninot de goma de la Mulassa, que passarà a formar part de la col·lecció on ja hi ha la Cucafera i els Gegants. A partir d’avui es farà una campanya de difusió perquè la gent comenci a fer les seves reserves.

«És una joguina per als petits i una peça de col·leccionista per als més grans», apuntava la regidora de Festes, Judit Pere. També destacava que aquesta figura de goma és una manera de gaudir tot l’any del Seguici.

I la tercera novetat és la participació de la Mulassa, del 24 al 26 de setembre, a l’Aplec Internacional de l’Alguer, que té l’objectiu de donar a conèixer arreu d’Europa la cultura popular catalana.

El cap de colla de l’Associació Amics dels Gegants, Roger Sánchez, va fer un repàs de la recuperació de la Mulassa, des del Carnaval de 1981 fins a l’actualitat. Apuntà que durant aquests anys ha ballat no solament a Catalunya sinó també fora d’ella, com ara València, Illes Balears, Estònia, França, Portugal, Polònia i Romania.

Comentarios
Multimedia Diari