Valls busca voluntaris per a la inclusió social de joves

El projecte ‘Ambtu’ afavorirà l’arrelament de nois i noies tutelats o extutelats amb trobades amb un mentor durant nou mesos

03 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 04 noviembre 2021 13:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls està engegant un nou projecte de mentoria social per afavorir la inclusió social de joves tutelats i extutelats. Per a dur a terme aquesta tasca estan buscant persones voluntàries disposades a fer l’acompanyament d’aquests nois durant un període de sis a nou mesos, un dia a la setmana, durant dues o tres hores.

La tasca que ha de fer el mentor serà lliure, és a dir, no tindrà unes pautes marcades, realitzant les activitats que consideri convenients, enfocades sempre en l’oci i el lleure i amb l’objectiu de facilitar als joves l’emancipació a la vida adulta.

Aquest projecte porta el nom de ‘Ambtu’ i uneix les complicitats de l’Ajuntament de Valls i d’entitats com Egueiro i la fundació Ginac, que ja treballen amb aquests joves. La iniciativa es portarà a través del suport de l’associació Quilòmetre Zero, que promou aquest programa.

Les persones interessades en formar part d’aquest projecte han d’entrar dins d’un perfil específic. Han de ser majors d’edat, preferiblement entre els 30 i els 65 anys, i tenir disponibilitat horària, tenint en compte que durant un dia a la setmana hauran de passar una bona estona amb el jove. A més, «han de ser competents en català i ser persones empàtiques», explica la regidora d’Afers Socials, Teresa Rull. «Fem una crida als ciutadans que vulguin ser referents pels joves a que participin», afegeix.

Per la seva banda, des d’Egueiro, el seu director general, Jaume Vilanova, confia en que això sigui només l’inici d’un projecte que pugui anar més enllà i que aquestes activitats «no només siguin per aquelles persones que es troben dins del paradigma de les entitats, sinó per persones del carrer sense suport», diu.

José Carlos Eiriz, director de la Fundació Ginac, demana que d’aquesta crida no només sorgeixin persones voluntàries, sinó «entitats voluntàries, perquè aquest grup de persones té necessitats molt grans», apunta.

«Aquest és un col·lectiu que s’ha d’emancipar molt aviat, molt més que la resta de joves i ho han de fer amb condicions molt dificultoses», expressa Llorenç Vinya, tècnic de projectes de l’associació Quilòmetre Zero. «Es tracta de crear vincles per construir oportunitats», manifesta.

Actualment a Egueiro hi ha 16 menors en aquestes condicions i 37 extutelats, i a Ginac n’hi ha 22, en total. Però el projecte començaria només amb alguns joves que en vulguin formar part, com una prova pilot.

Més enllà de les trobades

Un cop acabin els mesos de trobades entre els voluntaris i els joves, «l’objectiu és que la relació amb el mentor perduri en el temps, perquè aquesta persona pugui ser un suport per al jove més enllà del programa», diu Vinya. La previsió és fer les trobades entre el novembre d’enguany i el juny del 2022.

El proper 11 de novembre a la tarda, l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) acollirà una sessió per explicar el projecte i fer captació de voluntariat.

El projecte ‘Ambtu va ser’ desenvolupat a la demarcació de Tarragona l’any 2018 per l’Associació Quilòmetre Zero. Va néixer per donar suport al jovent tutelat i extutelat d’origen immigrant en aquest moment vital de transició a través de la mentoria i amb la implicació ciutadana i del voluntariat.

Comentarios
Multimedia Diari