Valls embogeix amb la festivitat de Sant Joan

El malestar al Barri Antic, el Museu Casteller o el govern català centren les crítiques i l’humor del ball parlat. Els concerts i la carretillada, protagonitzen la segona jornada festiva

21 junio 2021 05:40 | Actualizado a 21 junio 2021 05:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els matrimonis més mal avinguts de Valls van recitar ahir els seus parlaments plens d’ironia, humor i crítica amb la represa del Ball de Vells, sota l’atenta mirada de les autoritats municipal, eclesiàstica i policial. L’esperat retorn del ball parlat de carrer va omplir ahir a la tarda les diverses sessions que es van fer a la plaça Sant Jordi.

Els actors del Grup del Teatre Principal (GTP) desitjaven poder recuperar la presencialitat del ball, ja que el públic en directe és un dels elements essencials d’aquesta representació. «Teníem clar que no podíem tornar a la virtualitat perquè el nostre ball és de carrer i ara les mesures ens ho permetien», explica al Diari el codirector del Ball de Vells, Miquel París.

Als guions d’aquest any no han faltat temes locals de gran actualitat com el malestar dels veïns del Barri Antic per la seguretat, la polèmica que hi ha hagut amb l’Escola de Música, «o un clàssic tòpic de sempre que no pot faltar, com és el Museu Casteller», diu París. A nivell nacional, enguany li ha tocat el rebre al nou govern català o al ‘govern alternatiu’ de Salvador Illa i no han faltat les referències a Joe Biden, al conflicte entre Israel i Palestina o, per suposat, a la Covid-19, on el presumpte ‘xip rus’ de les vacunes centra algun dels parlaments.

Les colles castelleres van acollir concerts de Roba Estesa i la Balkan Paradise Orchestra 

Per poder arribar a fer la representació, el GTP va començar els assajos amb trobades virtuals, per seguir amb les mesures sanitàries i després «vam fer trobades per parelles i a mesura que passava el temps vam anar afegint la gent, fins que les darreres setmanes ja teníem el ball quasi complet, sempre assajant en espais oberts i mantenint les distàncies», apunta el codirector. La pandèmia ha afectat el ball internament pel que fa als preparatius, però «no hem hagut de reduir personatges ni fer grans canvis i hem intentat que l’espectador no noti que hi ha hagut tot el tema de la Covid i que vegi un Ball de Vells el més normal possible», assegura.

Mentre ahir s’estava fent la darrera representació del Ball de Vells, ja al vespre, els motors de la Festa Major de Sant Joan seguien en funcionament en altres punts de la ciutat amb altres activitats i els locals de les colles castelleres dels Xiquets de Valls s’omplien de música. A la Colla Vella dels Xiquets de Valls van gaudir del ritme de Roba Estesa, una formació que celebra els seus el 10 anys d’existència fusionant la musica folk i l’electrònica. A la Colla Joves Xiquets de Valls el ritme el va posar el concert de la Balkan Paradise Orchestra, que comparteix l’arrel mediterrània amb l’essència dels ritmes balcànics.

Un dels darrers actes festius que van tenir lloc ahir va ser la Carretillada i Mostra de Foc a l’aparcament de l’Hort del Carme adaptant el correfoc itinerant a un format fix on, el Drac petit, el Ball de Diables infantil, el Drac , el Ball de Diables i el Bou tradicional va il·luminar el vespre vallenc.

Comentarios
Multimedia Diari