Can Xapes, principal inversió de 2022 en un pressupost municipal rècord a Valls

Ha tingut els vots favorables dels 12 regidors de l’equip de govern, set en contra –PSC i CUP– i l’abstenció de Ciutadans

27 diciembre 2021 14:19 | Actualizado a 27 diciembre 2021 19:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Valls congelarà les taxes i impostos per al proper any, durant el qual la inversió estrella serà, després d’anys d’espera, la rehabilitació de l’edifici de Can Xapes, la seu de la Llar del Jubilats, a més a més de les obres de recuperació de la muralla medieval de Sant Antoni i el nou Espai Jove, a ubicar a la plaça de les Escudelles. Així s'ha aprovat aquest dilluns en el ple municipal de pressupostos –que ha durat més de tres hores i mitja– que pugen 30,24 milions d’euros, un 0,8 per cent més que els d’enguany. Els números van tenir el suport dels dotze regidors de l’equip de govern –Junts i ERC-CxV-AM–, set en contra –PSC i CUP– i l’abstenció de la regidora de Ciutadans.

«El pressupost té com a objectiu donar resposta a les necessitats socials i econòmiques», a més a més de contribuir a la represa de l’activitat, ha recalcat en roda de premsa l’alcaldessa, Dolors Farré. I això passa, ha dit, per ajudes a les famílies vulnerables –i més en aquests temps de pandèmia–, als comerços, a la gent gran, etc. Tot amb l’objectiu d’aconseguir una «cohesió social».

L’alcaldessa, que ha recordat que es el pressupost més alt de la història de l’Ajuntament, ha destacat tres aspectes: l’increment dels diners destinats als serveis a les persones, que serà de 3,6 milions (+3,4%), per serveis socials, igualtat, infància, joventut, acció cívica, etc; la congelació d’impostos, taxes i preus públics per segon any consecutiu –ahir es va fer l’aprovació definitiva–, i finalment per la proposta d’obra pública, que contempla 2,6 milions d’euros, als qual s’han d’afegir els de projectes ja començats, i en total puja 8,1 milions. «La inversió pública ha de ser també un motor de recuperació», ha dit. 

Farré ha recalcat que el 2022 serà l’any de l’obertura del Museu Casteller. Actualment, s’està a l’espera que surti de nou a licitació –l’anterior vegada va quedar desert– el contracte de gestió de l’equipament.

En la mateixa línia, el regidor Martí Barberà, responsable d’Hisenda, ha apuntat que els esforços se centren en els serveis a les persones, i especialment les més vulnerables. En aquest sentit, creix l’habitatge social per a casos d’emergència i la bossa d’ajuts directes –més de 200.000 euros–. Respecte la congelació de taxes –ha recordat que l’IPC ha pujat un 5,6%–, ha dit que «és necessària per a la represa de l’activitat social i econòmica» en una ciutat que, tot i haver baixat enguany un 18% la taxa d’atur, encara hi ha més de 1.200 persones que no tenen feina. I com a dada apuntava que gràcies a la tasca d’inspecció de les empreses subcontractades d’electricitat s’han ingressat 130.000 euros, el que equivaldria a pujar un 1% l’IBI.

Barberà ha indicat que també es tindrà present l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Es farà a l’hora de licitar diversos serveis durant el 2022, com ara el transport urbà –que seguirà sent gratuït i es preveu ampliar línies amb vehicles sostenibles–, el manteniment de l’enllumenat públic i el d’edificis així com la gestió de depuradores. L’objectiu passa per fer una ciutat carboni 0.

El regidor d’Hisenda, en referència a la pagesia, ha assenyalat que durant el proper any s’ha de posar en marxa la segona fase del rec a pressió.

Jordi Cartanyà, regidor d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat, ha apuntat que aquests pressupostos compleixen amb l’acord de govern signat per Junts i ERC-CxV-AM, com ara inversions que puguin general economia i treball o la reorientació de la despesa corrent. 

L’oposició

La portaveu socialista, Rosa M. Ibarra, ha dit que era una «pressupost continuista», que no té elements per girar la dinàmica, que no aposta per aspectes essencials de la ciutat. Ha criticat la manca de subvencions per part de la Generalitat, la «gestió nefasta» del Museu Casteller i que no funcionen els pressupostos participatius ja que l’equip de govern hi posa projectes que han de ser de ciutat, com l’arranjament de voreres o de l’enllumenat, que son «propostes de primera necessitat».

Ibarra ha dit que és un pressupost de «poca ambició». Per a ella, hauria d’incloure quatre aspectes bàsics: centre històric, la seguretat, salut i serveis i polígon industrial.

Per la seva part, Xavier Anglès, de la CUP, ha dit que el centre històric es troba en una «situació crítica». Calen patrulles mixtes o un programa de dinamització del barri. També criticà que el pressupost de cultura va molt dirigit a una part de la població, com també passa, segons ell, amb les Decennals. D’elles ha dit que el seu grup no està en contra d’aquestes festes sinó del model actual. També ha criticat la mala gestió de personal en quasi totes les àrees. 

La portaveu de Ciutadans, Cristina Laiz, s'ha queixat de la manca d’acords entre l’equip de govern i els altres grups.

Comentarios
Multimedia Diari