Valls projecta una gran transformació urbanística a la porta de Sant Francesc

L’objectiu és revitalitzar la zona tenint en compte el Torrent del Catllar i equipaments com el Pius o l’església

03 febrero 2021 20:10 | Actualizado a 04 febrero 2021 07:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La porta de Sant Francesc de Valls, una de les principals entrades a la ciutat, patirà properament una transformació urbana amb l’objectiu de revitalitzar la zona. L’Ajuntament de Valls ha encarregat un estudi al Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC) de la Universitat Rovira i Virgili, que analitzarà aquesta zona i proposarà projectes per a poder renovar i revitalitzar l’espai. Aquest pretén ser un punt de partida de la transformació urbanística de Valls, que s’anirà expandint a partir d’aquest indret.

Es preveu que la transformació de la zona sigui important, pel que fa a temes com l’accessibilitat al centre històric, la sostenibilitat mediambiental i la protecció del paisatge o la mobilitat activa. L’estudi també se centrarà en el valor històric o patrimonial. En aquesta zona, per exemple, hi ha l’antic Convent de Sant Francesc i l’església del mateix nom.

Aquesta part de la ciutat té una complexitat urbana important que s’ha d’estudiar a fons. És un eix articulador de la ciutat, però presenta espais infrautilitzats i obsolets. Per una banda, connecta amb el centre històric, però també acumula equipaments com el Pius Hospital, elements patrimonials com l’església de Sant Francesc o traça l’antiga muralla medieval. Alhora, està envoltada de l’entorn verd del Torrent del Catllar. Per altra banda, presenta una elevada densitat de circulació de vehicles, pel que fa a la connexió amb la carretera de Barcelona, a més del trànsit urbà.

Tots aquests aspectes es tindran en compte a l’hora de fer l’estudi per poder integrar-los en aquesta futura reformulació de l’espai. La combinació d’aquests elements fa que «aquest sigui un gran projecte de ciutat», assegura l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré.

Un punt estratègic

«És molt important pel futur, ja que aquesta és una zona estratègica, perquè és un dels accessos al centre històric i aquest és un àmbit prioritari», afegeix l’alcaldessa.

«Valls té un punt d’equilibri molt important pel que fa al seu present i al seu futur i començar a fer les actuacions per aquí ens sembla molt oportú, és un encert», assegura l’investigador i coordinador de l’estudi, Jordi Sardà. «Està molt ben trobat», insisteix, «no se què en sortirà finalment, però proposarem alguna solució solvent, lògica i coherent», afirma.

A més, aquesta zona «ha de tenir la capacitat d’activar altres punts de la ciutat, es troba en una posició estratègica que ha d’articular altres àmbits que estan expectants que passi alguna cosa», afegeix Josep Maria Solé, un altre dels investigadors que també coordina els treballs d’aquest avantprojecte.

Una de les opcions que s’havien parlat fa temps per a aquesta zona és poder-la connectar amb el passeig de l’Estació. Els investigadors asseguren que ho veuen factible, tot i que «llunyà» i des de l’Ajuntament de Valls afegeixen que potser la connexió no ha de ser viària, sinó a través del torrent, per exemple.

L’anàlisi es completarà en els propers sis mesos i ja es tindrà una diagnosi amb propostes concretes per a poder actuar a la zona. Des de l’Ajuntament es plantegen poder abordar aquesta transformació per fases.

Comentarios
Multimedia Diari