Quan Valls sucumbeix al flaire de la favatada

L’Associació de Restauradors repartí ahir 1.500 racions de faves a la catalana i el proper any s’espera arribar a les 3.000.

10 abril 2021 17:08 | Actualizado a 10 abril 2021 18:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan la temporada de la calçotada està pràcticament acabada, arriba el moment d’assaborir un altre producte de la comarca que es vol també promocionar: les faves. I res millor que fer-ho amb una jornada gastronòmica que ni la meteorologia ni la Covid-19 van poder espatllar.

L’Associació de Restauradors de Valls ha repartit avui dissabte unes 1.500 racions de les típiques faves a la catalana. I no en va sobrar ni una. El regidor de Comerç i Turisme, Òscar Peris, avançada que si no hi ha novetat, i vist l’èxit creixent, a la propera edició el nombre de plats a repartir seran 3.000.

Sucant, ofegades, a la catalana, estofades, de gitano, sacsades, amb pernil, amanides, amb tavella, en truita, arrossades o saltades. Les faves s’estan convertint en un producte estrella de Valls, on en els darrers anys s’ha duplicat la producció per part dels pagesos.

I la Favatada i la Mostra de Cuina de les Faves vol servir de revulsiu d’aquesta planta, que és una bona font de proteïnes i hidrat de carboni, a més a més de ser rica en ferro i fibra, i que redueix el colesterol i ajuda en la prevenció de les malalties cardiovasculars

Els cuiners van començar a preparar la festa a mitjans de setmana amb els passos previs, com ara estavellar les faves, la ceba i la resta d’ingredients, una tasca que va comptar –a l’igual que avui– amb la col·laboració de persones de l’Associació Egueiro. Divendres ja es va avançar també part de la cocció. 

Avui, ben d’hora, cap a les set del matí, s'ha començat a preparar al Pati el foc i tot els ingredients necessaris per poder cuinar les faves a la catalana. Al migdia, la cocció estava ja a punt i es va anar repartint en olles, des d’on les racions es posaven en carmanyoles, llestes per repartir junt amb un plat de ceràmica –confeccionat a Miravet– commemoratiu de la festa.

En aquesta ocasió –és el de l’any passat ja que la festa no es va poder fer– tenia el color blau, el de les Decennals, que tampoc s’han pogut arribar a celebrar.
Tres llocs de distribució

Les bosses amb els àpats es van distribuir en els tres indrets preparats enguany per evitar aglomeracions. A part del Pati, es podien anar a recollir a les places del Torrent del Titit i del Carme. A la primera, a dos quarts d’una, ja es va desmuntar la paradeta per poder centralitzar el lliurament al Pati, on a la una de la tarda encara s’hi apropaven persones amb el seu tiquet per recollir el menjar. 

Les faves que es van cuinar, com no podia ser d’una altra manera, eren de dos pagesos de Valls, recalcava Òscar Peris. Recordava que la primera edició fou un èxit total i que a la segona, el 2019, va venir gent de tot Catalunya.

Enguany, s’ha fet difusió entre la premsa gastronòmica especialitzada, tot i que pel que es va veure ahir, pràcticament tots els tiquets van ser adquirits per gent de Valls o de la comarca, que enguany no es podien quedar a menjar el que havien adquirit en les taules habilitades altres anys al Pati per les restriccions sanitàries. 

El regidor ressaltava que no és només la festa, sinó que la gent surt a comprar als comerços del voltant i fa que es venguin més faves, amb la qual cosa els pagesos també en surten beneficiats, a l’igual que els tretze restaurants de la ciutat que durant tres setmanes –i fins avui diumenge– han servit plats que tenen la fava com a principal ingredient.

Comentarios
Multimedia Diari