Adjudicada la redacció del projecte de la nova depuradora i els col·lectors de Vilanova de Prades

S’haurà de determinar l’emplaçament. Actualment les aigües residuals es vessen directament al barranc de la Coma

09 febrero 2022 19:00 | Actualizado a 11 febrero 2022 06:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de molts anys d’espera i de projectes que s’han quedat al calaix, tot indica que finalment el municipi de Vilanova de Prades tindrà una estació depuradora d’aigües residuals (EDAR). El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha adjudicat a una empresa la redacció del projecte constructiu dels col·lectors i de l’EDAR per un import de 36.027 euros –sortia a licitació per 43.855–. Al concurs s’hi van presentar tres ofertes. El termini per presentar el projecte és de sis mesos.

Vilanova de Prades té una població de 112 habitants. Al mateix municipi hi ha un càmping&resort amb una extensió de set hectàrees i una capacitat de 645 persones. Aquest establiment resta obert tot l’any, amb la màxima afluència durant els mesos d’estiu, essent aquesta la principal activitat econòmica del municipi. Aquest no disposa a l’actualitat de cap sistema de tractament d’aigües residuals i es realitza el vessament a medi al barranc de la Coma.

Projecte de 2010

L’abril de 2010 es va redactar un projecte constructiu per a una EDAR per al tractament del cabal de les aigües residuals a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). L’emplaçament escollit es va seleccionar a partir d’un projecte precedent realitzat per part de l’ACA, al març de 2005. Aquest estudi va descartar la viabilitat de dos de les tres ubicacions proposades per emplaçar l’EDAR, tenint en compte la complexitat pel que fa a l’accessibilitat del camí d’accés i als subministraments necessaris i la necessitat de bombaments. El projecte constructiu de l’any 2010 va presentar una configuració de EDAR de tipus fangs actius d’aireació prolongada amb sistema de col·lectors per gravetat. El camí d’accés proposat presentava un traçat de 250 metres i pendents superiors al 11% en trams del seu recorregut. Addicionalment es requeria la construcció de murs de contenció i l’afectació a múltiples parcel·les d’avellaners en producció per tal de garantir l’accessibilitat a la parcel·la.

Transcorreguts 10 anys des de la redacció del projecte precedent, les tecnologies o equipaments seleccionats per aquell projecte actualment ja no es consideren adequades i/o òptimes dins del marc del Pla de Gestió i Programa de mesures del districte de conca fluvial de Catalunya (2016-2021).

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, organisme amb les competències delegades per part de l’Ajuntament en matèria de sanejament en alta del municipi i, emmarcat amb el conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua per a la redacció del projecte constructiu, va iniciar a l’any 2020 la redacció d’un nou projecte constructiu d’una estació depuradora al municipi. Es va considerar la mateixa parcel·la objecte d’estudi que el projecte precedent (ACA, 2010) contemplant un anàlisi d’alternatives pel que fa al traçat de camins d’accés i col·lectors.

La fase d’estudi previ del projecte va concloure entre altres, la complexitat constructiva i el impacte moderat-alt per l’adequació del camí d’accés a l’EDAR, sense possibilitat de minimitzar pendents a nivells d’operativitat d’un màxim del 5-6% i requerint una infraestructura d’endegament tenint en compte l’estudi d’inundabilitat realitzat de la parcel·la objecte d’estudi.

Les alternatives

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà impulsa donar continuïtat a l’estudi d’alternatives i al projecte constructiu per la determinació de l’emplaçament de la futura EDAR i dels camins d’accés tenint en compte les característiques específiques del municipi tals com la complexitat orogràfica i l’estacionalitat de la població al llarg de l’any.

L’objecte específic d’aquest projecte és per un costat determinar la millor alternativa d’ubicació de l’estació depuradora, els camins d’accés que siguin necessaris i el traçat dels nous col·lectors, tenint en compte l’emplaçament i punt de vessament actuals així com l’orografia del municipi. També l’alternativa tecnològica de sanejament d’aigües residuals que millor s’ajusti a les necessitats presents i futures del municipi. I finalment redactar el projecte constructiu de l’alternativa de sanejament escollida que contemplarà el disseny i la redacció de les obres i infraestructures que siguin necessàries per garantir el sanejament de les aigües residuals i l’adequació dels emplaçaments objectes a estudi.

Comentarios
Multimedia Diari