Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Aprenent un any més de l’art i la tècnica de la pedra seca a Santa Oliva

Santa Oliva va celebrar ahir un taller pràctic per reconstruir una part d’un marge al camí dels Colls. L’activitat va servir per cloure l’última jornada de la Setmana de la Pedra Seca 2022, que va començar el 25 de novembre

| Actualizado a 05 diciembre 2022 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Setmana de la Pedra Seca va finalitzar el diumenge 4 de desembre amb activitats en diferents indrets del país. Un d’ells va ser Santa Oliva, al Baix Penedès, on es va organitzar un taller per reconstruir un marge al camí dels Colls. «Col·laborem amb la Setmana des de fa quatre anys. Hem fet dos o tres tipus d’excursió amb el patrimoni que tenim al municipi i ens quedava fer un taller pràctic», va assegurar la regidora de Cultura, Mònica Mayor.

El taller va estar dirigit per l’historiador comarcal Marc Casellas, que anteriorment ja havia participat en activitats relacionades amb l’Ajuntament de Santa Oliva. «Com que l’any passat ja vam treballar junts, vam parlar per si podíem organitzar alguna cosa aquest any i va sortir la idea de fer un taller», va explicar Casellas.

Un camí de pas

El camí dels Colls és una via de terra que arriba fins al municipi de Banyeres del Penedès. A la part dreta hi ha una zona de pins que obre les portes al bosc del Julivert. En aquesta zona emboscada, que està situada sobre antics conreus de garrofers, hi ha moltes barraques de pedra seca. Tot el tram està resseguit pels marges als costats, que en nombrosos punts estan malmesos o derruïts.

El tram escollit per fer-hi el taller es trobava al principi del camí, al costat d’una propietat privada. El tros es trobava en una via on es practiquen tota mena d’esports com senderisme o bicicleta de muntanya. Segons va recalcar Casellas, «aquest tram és un camí de pas i valia la pena arreglar el marge».

L’Ajuntament prepara una ordenança a fi de recuperar construccions de pedra seca al poble

Moltes de les persones que van acudir al taller estaven interessades a reformar algun element que tenen a casa o en algun terreny de propietat. «La millor manera de poder conservar aquest patrimoni immaterial és que la gent el valori i l’apreciï», va constatar la regidora. L’activitat va servir per conèixer la tècnica i saber com arreglar construccions. En total van participar-hi 15 persones, algunes de les quals venien d’altres poblacions de la zona.

Els participants van començar classificant les pedres escampades que hi havia al marge malmès i al camí. A poc a poc, s’anava triant cada pedra depenent del lloc on havia d’anar. Casellas va ensenyar que els marges es construeixen creant una petita inclinació cap a fora. Es col·loquen les pedres unes a sobre de les altres mentre es van omplint els buits amb «rebló», pedres de mida més petita. Així el marge va anar pujant fins a assolir el nivell que tenia abans de derruir-se.

Des de la regidoria de Cultura estan esbossant una ordenança per a la concessió de subvencions en l'àmbit de les construccions de pedra seca. «Com que en molts casos són de particulars, el cost d’arreglar-ho l’ha d’assumir el propietari. Per això vam valorar crear una subvenció», va manifestar Mayor.

De moment tenen catalogades quaranta barraques de pedra seca al municipi, a banda de marges i altres construccions. La primera fase consistirà a tractar barraques, pous i altres elements, i a la segona fase ja entrarien els marges. L’ajut podria rondar des dels 100 fins als 300 euros, tot i que encara s’han d’acabar d’enllestir les bases. Mayor va declarar: «S’estan perdent moltes construccions i l’única manera és ajudar. Si no ajudes és difícil que la gent pugui fer-ho».

Enguany s’han organitzat deu activitats en diferents pobles de la comarca. «Al començament de la Setmana de la Pedra Seca molt pocs municipis s’hi apuntaven i ara mateix hi ha set municipis que s’hi han inscrit del Baix Penedès», va concloure Mayor.

Comentarios
Multimedia Diari