Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Comença la temporada de calçots postpandèmia a Valls amb la intenció de batre rècords

Ahir es van arrancar les primeres cebes tendres amb l’ambaixadora d’enguany, Gessamí Caramés, i sota l’atenta mirada dels restauradors que ja han tingut les primeres reserves

| Actualizado a 26 noviembre 2022 19:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de dos anys amb diferents restriccions, i amb confinaments pel mig, comença la temporada de calçots postpandèmia.

L’inici s’ha donat avui dissabte per part de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, juntament amb l’Amiga dels Calçots de Valls d’enguany, la reconeguda cuinera Gessamí Caramés. Va tenir l’honor de poder collir calçots. Explicava que «se sentia molt còmode amb els valors humans que li havien transmès».

A més, feia valdre la feina de la pagesia al·legant que «els agricultors fan molt bon treball, molt important, sempre necessari, i s’ha de tenir en compte a l’hora de comprar i amb els preus». Els pagesos presents li van llençar el repte de fer algunes postres amb els calçots. Va contestar que ho estudiarà i mirarà si ho pot tirar endavant.

Dalmasi Clofent, president de la IGP Valls, es mostrava esperançat per aquesta temporada. Deia que «les altes temperatures els havien obligat a regar molt, però ara arribava el fred, acompanyant el moment, i el producte serà de gran qualitat».

Per aquest motiu, assegurava que «era més optimista que mai, ja que s’han plantat el 100% de les terres dels socis de la IGP». Aquest fet els fa pensar que poden arribar a batre el rècord que s’han marcat: la producció de 20 milions de calçots. Cap any hi han arribat, ni tan sols als 18 milions, però tenen ganes d’assolir aquesta xifra. Clofent va reconèixer que el canvi climàtic i «el temps boig que hi ha» els afecta negativament, perquè han de regar molt més, ja que fins i tot la terra està calenta.

Fins ara tenien els costos de producció més o menys controlats. Però no amb tot el que està passant i, per tant, són més alts. En aquest sentit, deixava molt clar que ells no marquen cap preu, però que el pujaran respecte a altres anys. Quan es va tancar la temporada passada es venien entre uns 15 i 16 cèntims, i enguany podrien arribar a pujar fins als 19 ó 20.

Una distinció pels restaurants

Una de les principals novetats d’aquesta temporada és que els restaurants que facin «les coses bé» tindran una distinció. Ho anunciava Josep Maria Rovira, president de la Cambra de Comerç de Valls. Fer les coses bé vol dir servir calçots de la IGP, fer la salsa amb tots els ingredients que toca i coure aquest tipus de cebes de la manera indicada.

Hi ha uns 25 establiments que tindran aquesta certificació, però «la idea és anar-ho ampliant en el temps», afirmava Rovira, qui també destacava que d’aquesta manera «es guanya en qualitat».

Els establiments de l’Alt Camp s’han preparat per una temporada «molt forta», com indicava Joan Francesc Mira, president de l’Associació de Restauradors de Valls i l’Alt Camp. Mira assegurava que la gent està molt animada, i ja des d’aquest cap de setmana tenien reserves.

Esperen l’arribada de la clientela de Barcelona i l’àrea metropolitana, a més de la del territori. L’últim any, les restriccions encara presents van dificultar que aquesta clientela que ve de més lluny s’animés a fer calçotades. Amb tot, calculen que la facturació pot ser entre un 80% i un 90% més que les dues últimes temporades, però no que la del 2019, perquè va ser un any molt bo.

Mira etzibava que el seu principal enemic ara «és el preu de l’energia». Aquest fet encarirà el preu de les calçotades, tot i que no serà proporcional a l’augment que hi ha hagut en diferents productes, ja que «el client no ha de pagar tot això».

Enguany s’espera collir vint milions d’unitats. En edicions anteriors no s’ha arribat als divuit

A aquest inici també hi va assistir l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, que agraïa la feina de totes les persones que fan que la temporada de calçots sigui possible. Per la seva part, Gessamí Caramés remarcava la importància de tenir una temporada molt bona i què suposa pel territori.

Finalment, Òscar Peris, regidor de Desenvolupament Econòmic, Comerç, Turisme i Ocupació, feia una crida perquè «tothom acompanyi a la restauració que durant tot aquest temps ha patit, i ara ja es pot gaudir». Assegurava que tot això reforça la capitalitat en l’àmbit de la cultura popular, i els situa en el mapa de Catalunya. Acabava animant a tothom a fer una calçotada.

Comentarios
Multimedia Diari