Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Cultura popular, castells, exposicions, aniversaris i concerts per la Fira de Santa Úrsula de Valls

L’acte de cloenda serà diumenge 23 al Pati, amb un concert de grallers, circ, la desenfaixada i el castell de foc

04 octubre 2022 20:51 | Actualizado a 04 octubre 2022 20:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Santa Úrsula, quan Valls se sent més castellera que mai. Per això, les festes a celebrar del 14 al 23 d’aquest mes tenen com a component i eixos principals els castells. I com no, la diada del diumenge 23 al migdia amb l’actuació de les dues colles locals, que s’espera amb molt de desig, i més enguany després de la magnífica exhibició al concurs de Tarragona.

Els castells seran també protagonistes destacats de la nova proposta familiar i gratuïta d’aquesta Santa Úrsula, la que passa a denominar-se Fira Canalla, «en honor al més petits de les colles ja que és a aquesta franja d’edat a qui va dirigida l’activitat», deia avui la regidora de Cultura, Laia Castells, durant la presentació dels actes.

L’entrada serà gratuïta i es farà a la plaça del Quarter –en ves del Pati– i comptarà amb el Circ Ximple dels vallencs de la Cia Passabarret, les instal·lacions d’aventura i jocs o diversos tallers per fer clauers, calendaris, imants i molts més gadgets cent per cent castellers.

Tot i que enguany no ha simposi casteller –ha estat any de Decennals–, «hem volgut mantenir un espai de debat del món casteller», comentava la regidora.

La plaça del Museu Casteller és l’espai escollit dissabte 22 per a la tertúlia amb els caps de colla de la Joves i la Vella prèvia a la diada de Santa Úrsula, el concert vermut de música tradicional i la xerrada del projecte Castells i Ciència de la Universitat Rovira i Virgili.

La cultura popular estarà present amb les activitats del cicle Valls folklòrica que organitza la Unió Anelles de la Flama. Dissabte 22 amb les celebracions del 30è aniversari de la recuperació del Ball de Bastons de Valls per part de l’Associació Cultural Verge de la Candela.

Per aquesta Santa Úrsula es recupera una de les coreografies en una cercavila commemorativa que comptarà amb la participació dels bastoners de l’Arboç, Cambrils i Vilafranca del Penedès.

El mateix dissabte hi haurà el Correbous que enguany compleix el desè aniversari. I al vespre l’esperat correfoc de Santa Úrsula, que recupera l’encesa al Pati, i els versots satírics i baixada de l’arcàngel a la plaça del Blat dels diables de Valls.

També destaca el tomb de vigília de Santa Úrsula, amb els gegants de la ciutat. El diumenge sobresurt les Corts, el singular acte organitzat per la Colla Gegantera la Pessigolla que gira entorn de la figura de la reina Elionor.

Mostra de Bestiari Escolar

Un dels moments més participatius serà el divendres 21 amb la Mostra de Bestiari Escolar i Infantil que enguany arriba a la 22a edició i estrena recorregut. Arribarà al Pati però tindrà tres sortides: els passejos de l’Estació i dels Caputxins i el Portal Nou.

Com a novetat, els alumnes de totes les escoles de Valls portant els elements dels seus centres, acabarà al Pati.

El programa d’actes es combina amb teatre i música per a totes les edats, un concert solidari per recaptar diners per a orfes d’Uganda, cinema, exposicions sobre la nissaga de fotògrafs Català o una sobre els 125è aniversari del campanar, el més alt de Catalunya.

També s’homenatjarà la bibliotecària Maria Felipa Español Coll qui, entre altres activitats, portava llibres al front durant la Guerra Civil en el bibliobús.

La festa de cloenda diumenge s’ha organitzat al Pati. Començarà amb concert de gralles amb els Blu’s i, previ als focs d’artifici de fi de festa, amb les figures acrobàtiques i de circ de Planeta Trampolí que combinaran la força, l’equilibri, el valor i el seny tant castellers.

La cloenda tindrà també com a mestra de cerimònies a l’ambaixadora d’aquest 2022 dels Xiquets de Valls, la il·lustradora Pilarín Bayés que posarà fi a Santa Úrsula amb la desenfaixada de l’escultura el Casteller.

Alguns dels actes

l Divendres 14. Centre Cultural. Concert d’Albert Pla (20 h).

l Diumenge 16. Centre Cultural. Joan Pera presenta Master xof (18 h).

l Diumenge 16. Teatre Principal. Concert benèfic de gòspel (20.30 h).

l Divendres 21. Diversos indrets. Mostra de Bestiari Escolar i Infantil (17.30 h).

l Divendres 21. El Pati. Enfaixada del Casteller (19 h).

l Divendres 21. Plaça de l’Oli. Concert amb Josep M. Cantimplora i The Regordettes (23 h).

l Dissabte 22. Pl. del Museu Casteller. Parlem de castells i ciència (10.30 h).

l Dissabte 22. Pl. del Museu Casteller. Tertúlia de la diada.

l Dissabte 22. Pl. del Quarter. Fira Canalla (11 a 14 h. i 17 a 20).

l Dissabte 22. Des de la plaça Sant Francesc. Cercavila de ball de bastons (11.30 h).

l Dissabte 22. Plaça de la Zeta. Correbous (17.30 h).

l Dissabte 22. Plaça de l’Oli. Concert amb Mabel Flores + DJ Yoy Did Peen Y’all.

l Diumenge 23. El Pati. Cursa (10 h).

l Diumenge 23. Església de Sant Joan. Ofici (11 h).

l Diumenge 23. El Pati. Concert de gralles amb els Blu’s (18 h).

l Diumenge 23. El Pati. Desenfaixada (19 h) i focs artifici.

Comentarios
Multimedia Diari