Darrers assajos per l’estrena del Ball de Cavallets de Valls

Es compon de deu balladors: cinc del bàndol cristià liderats per Sant Jaume el Major i cinc del morisc, encapçalats per un dimoni

11 enero 2022 19:50 | Actualizado a 12 enero 2022 09:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En quinze dies veurà la llum el ball de Cavallets de Valls, el darrer projecte de la Unió Anelles de la Flama. S’escau en l’any del 50è aniversari fundacional de l’entitat i, alhora, en el context de les Festes Decennals 2021+1. Des de fa setmanes s’està duent a terme el procés d’assajos al local social de l’entitat. El cos de balladors compta amb un grup d’una quinzena de persones, entre socis i sòcies que ja formaven part de la UAF i d’altres integrants provinents de diferents poblacions dels voltants que han volgut sumar-se a la iniciativa. El ball de Cavallets de Valls es compon de deu balladors, cinc del bàndol cristià a cavall, liderats per Sant Jaume el Major amb el seu característic cavall blanc, i cinc del bàndol morisc, encapçalats per un dimoni botarga, personatge característic que acompanya les danses festives dels seguicis del Camp de Tarragona.

Tant la música com la coreografia, com és habitual en aquest tipus de ball, evoquen a l’enfrontament bèl·lic entre les dues faccions. La seva estructura consta d’una presentació dels dos bàndols, l’enfrontament armat, la irrupció del Sant, la lluita amb el dimoni i la victòria final del bé sobre el mal.

En el procés de recuperació del ball de Cavallets de Valls, que ha durat prop de dos anys, hi han intervingut un bon nombre persones especialitzades en diversos aspectes relacionats amb el projecte. La construcció dels cavallets, així com la coreografia del ball, ha anat a càrrec de Lluís Musté, autor de tots els elements festius de l’entitat.

Tot un equip

Del disseny de la indumentària se n’ha encarregat el figurinista barceloní Pau Fernández. La confecció del vestuari dels balladors i dels cavalls ha recaigut en Josep Maria Casas, de la històrica botiga El Barato de Reus, i d’Isabel Jiménez. Les cuirasses i els ornaments del Sant són obra d’Àngels Cantos, de Tarragona. Els guarniments de cuir i els elements naturals dels cavalls els ha proporcionat l’empresa vallenca de Josep Maria Güel. Les espases, per la seva banda, són obra de Jordi Gómez. Alhora, la música del ball l’ha compost en Francesc Bofarull, qui també ha posat la banda sonora a la majoria de bèsties i danses de la UAF.

El ball s’estrenarà el dissabte 29 a la una de la tarda a la plaça del Torrent del Titit, un espai inèdit en acollir aquesta mena d’esdeveniments. Tanmateix, l’estrena comptarà amb una breu cercavila d’arribada dels padrins del recuperat ball vallenc. Els convidats per l’ocasió són el ball de Turcs i Cavallets de Tarragona i el conjunt format pel ball dels cavallets, els gegants i la mulassa de Sant Feliu de Pallerols, tots ells procedents de Festes Patrimonials d’Interès Nacional.

La comitiva sortirà des de la plaça de l’Estació i es desplaçarà baixant pel passeig de l’Estació fins a arribar a l’encreuament amb el carrer Xiquets de Valls, des d’on els grups participants entraran a la plaça del Titit per prendre part de l’acte d’estrena del ball de Cavallets de Valls. La banda sonora del recuperat ball anirà a càrrec dels Grallers La Capona i la percussió de l’AMT El Tecler, de Tarragona, qui acompanyaran a la nova dansa en totes les seves aparicions en les Festes Decennals.

A la tarda, arribarà la primera participació amb la resta d’elements que integren el Seguici Cerimonial. A partir de les cinc, el seguici al complet anunciarà pels carrers del centre històric el trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Candela des de la seva capella a l’altar major. La darrera actuació de la jornada tindrà lloc a les 19.15 hores a la vela de la plaça de l’Oli, en la tanda de lluïment dels balls parlats i les danses del Seguici.

Comentarios
Multimedia Diari