L’Ajuntament de Montblanc fa un temps que ha començat a rehabilitar construccions de pedra seca que hi ha al terme municipal. Primer de tot van realitzar un catàleg per identificar-les totes, i ara ja han tirat endavant els primers arranjaments.
Es van catalogar més de 120 construccions de pedra seca. Entre elles una cabana situada al camí de Can Magre, a l’Illa, i unes escales. Són les dues primeres rehabilitacions que s’han realitzat aquest mes, i que ja han finalitzat. Les escales formen part del camí del Targa, un dels camins que porta a l’ermita de Sant Joan. Per tant, és un lloc concorregut que necessitava una rehabilitació. Estan emplaçades als marges de pedra seca.
La barraca està situada exactament a prop de les obres de construcció de l’A-27. La intervenció es va fer per aturar la presència de cascall, una flor que estava danyant la pedra. La intenció és poder mantenir aquesta barraca en bones condicions i que les persones interessades la puguin visitar.
Continuar la tasca
El cost de les dues intervencions ha sigut d’uns 1.500 euros. El regidor de Medi Ambient, Santi Porta, assegura que la intenció és poder fer més rehabilitacions. Afegeix que «la voluntat és mantenir i fer fins on estigui deteriorat».
Tot i això, reconeix que no totes les construccions es poden rehabilitar, o necessiten un arranjament en profunditat. N’hi ha algunes que ja no s’és a temps de fer res, mentre que d’altres gairebé estan en perfecte estat. Per aquest motiu, també van realitzar el catàleg. Per ser conscients del patrimoni d’aquest tipus hi ha a Montblanc i conèixer de primera mà el seu estat.
«Ens agradaria poder tenir un bon ritme», apunta Porta. Sap que hi ha construccions que si no s’arrangen ja s’hauran de tirar a terra.
Les obres es van aprovar a través de Junta de Govern el passat mes de febrer. Després de posar punt final a la primera fase, s’ha d‘estudiar si se’n podrà fer una segona.
El regidor vol deixar clar que considera que les actuacions són importants. Assegura que «és un patrimoni rellevant, i en moltes ocasions oblidat per moltes persones». Aquest fet provoca que vegi com considerable recuperar-lo des del consistori. Comenta que és «una part nostra, el podem veure i el tenim present en molts indrets de Montblanc, però també d’altres zones de la Conca de Barberà, i fins i tot d’arreu de Catalunya». De fet, n’hi ha per tot, no és exclusiu del territori.
Es tracta d’una tècnica de construcció tradicional i popular, que es fa a partir de pedres encaixades sense que s’utilitzi cap altra material extra per unir-les. Només s’omplen els buits que puguin quedar. És una tècnica constructiva que compta amb persones especialitzades en aquest àmbit i que s’anomenen margers. A Mallorca tenen una gran importància, i de fet, la primera escola es construeix allí, a Sóller el 1986.