Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El castell dels Garidells a través dels ulls de generacions

Es va fer un curt on gent gran i els més joves parlen d’aquest edifici

21 septiembre 2023 11:48 | Actualizado a 21 septiembre 2023 11:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa uns mesos, abans de l’arribada de l’estiu, als Garidells es presentava la remodelació que s’havia fet al seu castell. Una presentació on anaven diferents veïns i veïnes del municipi, per veure com havia quedat, i que recordaven diferents anècdotes de l’indret. Doncs ara, això, d’una forma diferent s’ha volgut recollir en una peça audiovisual. Des de l’Ajuntament dels Garidells van impulsar aquest audiovisual perquè la intenció era «donar-li contingut», així com explica el regidor de Cultura, Josep Gavaldà.

«Jo sempre el recordo ja caigut i abandonat», «La meva àvia deia que últimament aquest castell havia sigut habitat durant la Guerra Civil, i hi vivia una família del Morell», «Jo mai vaig estar dins el castell, no m’hi van deixar entrar», aquests son alguns dels comentaris dels més grans que surten al curt. Fan memòria i recorden com havia sigut, o tot allò que els havien explicat els seus avantpassats. Tots coincideixen en dir que és un «emblema pel poble», i que és interessant conservar-lo. I els agrada com ha quedat.

De fet, fins i tot, expliquen d’on pot venir el nom del poble; els Garidells. L’objectiu de tot això, així com assegura el regidor, era, a més de recordar com era, que la gent jove poguessin dir què en pensen del castell, i allò que els agradaria que fos. Així doncs, cada nen i nena expressa què hauria de ser el dia de demà aquesta edificació. Alguns diuen que «un supermercat» entre riures, d’altres que «fos més gran, i li tornin a posar sostre».

Des de l’Ajuntament volen engegar una tercera fase, però depèn dels diners del Ministeri

Gavaldà reconeix que els han sorprès molt les respostes de la gent més jove, perquè «pensàvem que ho veurien com unes pedres més», un monument que no se li dona cap mena d’importància, però demanen dotar-lo d’activitats, o fins i tot fer-hi alguna festa. Això, pel consistori, és positiu perquè ells volien tenir «feedback» per saber com han d’actuar a partir d’ara, i què volen que es faci.

Tot plegat, els ha animat a continuar treballant, i no descarten tirar endavant una tercera fase. Consisteix a donar-li més contingut, més llocs per visitar, i dins estarà més diversificat. La intenció és expandir-se per dins, i fer aquesta fase. Però tot depèn de subvencions, estan pendents d’una línia d’ajudes del Ministeri, i si els diners acaben arribant, ho podran tirar endavant.

La presentació de l’audiovisual es va fer el dia 11 de setembre davant de tot el poble, i va tenir una gran acollida, ja que es van veure els més petits reflectits a la pantalla, mentre que es van sentir tots els records, i com veuen el castell diverses persones. Tothom va sortir molt satisfet de veure l’audiovisual, i van voler deixar clar que el castell és un indret dels Garidells molt estimat per a totes les persones que viuen al municipi, però també per aquelles que potser ara ja no hi viuen, però hi van néixer i es van criar aquí.

Des del consistori, ara esperen si arriba o no la subvenció per poder engegar la tercera fase, i dur a terme més accions en aquest indret, després de la resposta que han rebut per part de la gent, i les ganes que han mostrat que es conservi el castell.

Comentarios
Multimedia Diari