Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El Museu d’Alcover començarà el seu procés de modernització enguany

    Es millorarà la pàgina web, i s’aplicaran noves tecnologies per millorar les sensacions dels visitants quan hi van

    25 marzo 2023 20:16 | Actualizado a 26 marzo 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Passejant per Alcover pots descobrir bona part de la seva història, però també de la història de la humanitat. Fem referència al Museu d’Alcover, un indret molt emblemàtic del municipi, i que ara patirà un procés de modernització.

    El Museu està dividit en dues parts: la primera planta on es pot veure la casa burgesa Ca Bastió, i la segona on s’explica com eren les muntanyes de Prades fa 240 milions d’anys i l’entorn com els pobles d’Alcover i Mont-ral. La intenció és que els dos indrets tinguin canvis i s’actualitzin.

    El primer pas es farà amb la façana, i tot l’indret de fora. Es tracta, de la plaça Cosme Vidal, on es faran actuacions a la façana del Museu. S’arreglarà, i s’hi col·locarà il·luminació per a quan sigui fosc poder-lo veure bé i identificar-lo. El primer tinent d’alcalde, i regidor de Cultura, Josep Maria Girona explica que és una «actuació necessària i que farà que l’entorn sigui molt més agradable i millor».

    A més d’això, també es tirarà endavant una modernització dels espais interiors. «Ja tocava dotar de més elements tecnològics el Museu», apunta el regidor. La intenció és que sigui més accessible. Però amb això, no fan només referència al fet que persones amb mobilitat reduïda puguin accedir a les instal·lacions, que ja és possible perquè tenen ascensor. Va més enllà, perquè volen que les mostres es puguin gaudir amb «tots els sentits». El principal objectiu és que les exposicions permanents es puguin «viure més que veure», així com diu la directora del Museu d’Alcover, Ester Magriñà.

    Incorporaran unes audioguies en diversos idiomes, amb la intenció de fer-ho més atractiu. Actualitzaran el contingut tecnològic. Només entrar a la casa burgesa una persona et rep a través d’un vidre. Això canviarà, i ara et rebrà per tota la casa, sense la necessitat del vidre, i serà un holograma que farà la presentació. De fet, serà una dona biònica que sortirà caminant des de dalt, de la xemeneia. A més a la cuina les llums s’obriran de forma automàtica que se sintonitzaran amb un àudio. La directora del Museu comenta que «tot serà més immersiu, i més modern». Per la seva banda, el regidor, apunta que fa «des del 2010 que no s’ha actualitzat la casa burgesa», per això, tot allò que s’ha de fer és un pas important.

    A la segona planta també es pretén que hi hagi miniatures, que es puguin tocar, i que tot sigui més sensorial. Treballen per eliminar bona part dels textos, i que estigui tot més concentrat amb imatges i infografies. Magriñà és conscient que si hi ha molta informació en format text, moltes persones, no se la llegeixen tota o passen de llarg. Per aquest motiu, creu que és més interessant fer-ho tot sensorial, i apostar per imatges i infografies. Assegura que «és un tema molt nou i que forma part del pla d’Accessibilitat de la Generalitat de lectura fàcil» que el realitza una tècnica de la Generalitat.

    Un públic familiar

    El 70% de les visites que té el Museu d’Alcover provenen d’un públic familiar. Això fa que inverteixin molts recursos a realitzar les miniatures i en explotar aquestes visites més sensorials. A més a hores d’ara ja tenen una museografia adaptada.

    A més de tot això, també canviaran la pàgina web perquè s’adapti millor als nous temps, i tota la informació sigui molt més intuïtiva. El cost de les dues reformes: la façana i la modernització és de 90.000 euros, que s’obtindran a través de la Generalitat de Catalunya i els fons LEADER que provenen del Govern Espanyol.

    El regidor assegura que «ens estem adaptant al nou cicle», i afegeix que les noves tecnologies canvien molt d’un any a l’altre, per tant, en més de deu anys hi ha hagut novetats molt grans. El seu principal objectiu és «continuar sent referents».

    Ester Magriñà diu que treballa perquè quan es parli del Museu del poble tothom tingui present que és professional i que «pretén donar resposta a les inquietuds d’una persona». Afegeix que és «un projecte de fa anys que ha anat evolucionant amb el temps».

    Lluny de conformar-se amb tot això, no deixen de treballar amb la mirada posada en el futur. I és que aquests són els primers canvis que volen fer, d’una modernització que ha d’anar més enllà del 2023, i el 2024. Poder anar sumant noves tecnologies i continuant involucrant-se en la vida social del municipi, i amb tots els actes i esdeveniments.

    Comentarios
    Multimedia Diari