Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els Garidells i Caseres, premiats per combatre el despoblament

El municipi de l’Alt Camp ho ha fet amb el primer habitatge públic i el de la Terra Alta amb un alberg

| Actualizado a 29 noviembre 2022 13:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha anunciat avui les quatre iniciatives pilot que es portaran a terme amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. Es tracta de la 2a edició del projecte ‘Arrelament al territori’, que impulsa i dona suport a iniciatives i bones pràctiques que prestin serveis o cobreixin necessitats que ajuden a potenciar el territori. Aquests projectes havien d’estar vinculats i relacionats amb les accions de l’Agenda Rural de Catalunya.

Les quatre propostes guanyadores i que s’executaran són dels municipis de Josa i Tuixén (Alt Urgell), els Garidells (Alt Camp), Caseres (Terra Alta) i el Consell Comarcal de les Garrigues.

Han estat seleccionades a través d’un jurat format per tècnics de l’ACM i la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), i representants del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). La FTBG financia cada projecte amb 14.000 euros, aportant un total de 48.000 euros a les quatre iniciatives.

L’Ajuntament dels Garidells ha estat escollit amb el projecte ‘La casa del castell, 1r habitatge públic dels Garidells’. Aquesta iniciativa pretén frenar el despoblament d’aquest municipi de quasi 200 habitants. I ho vol fer amb un habitatge al carrer Castell, que comprenia l’era i el celler del castell, adquirit per l’ajuntament per reconvertir-lo en el primer habitatge públic. El projecte s’emmarca en la voluntat de donar major visibilitat i potenciar turísticament el castell i el seu entorn.

Marc Bigordà, alcalde dels Garidells, ha recollit el diploma acreditatiu i ha subratllat que «vam detectar una mancança d’habitatge i vam començar a dur a terme accions per fer-hi front. Crearem aquest nou habitatge i, al solar a tocar d’aquest habitatge, volem crear-ne un altre. Els nostres recursos són limitats i línies d’ajut com aquestes de l’ACM ens obren portes».

L’Ajuntament de Caseres ha estat escollit amb el projecte ‘Reforma d’un edifici per a la implementació d’un alberg’. Aquesta iniciativa pretén rehabilitar un edifici per destinar-lo a un ús residencial públic en modalitat alberg, en aquest municipi de poc més de 200 habitants.

Manel Palau, alcalde de Caseres, ha recollit el diploma acreditatiu i ha destacat que «volem donar un impuls més al nostre turisme i que es pugui desenvolupar i millorar per tirar endavant el nostre municipi. Aquest reconeixement ens dóna un impuls per tirar endavant aquestes iniciatives i que la nostra població continuï creant aquestes arrels que fan país. Sense nosaltres, els municipis petits, aquest país no tindria sentit».

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha clos l’acte subratllant que «tots els projectes han estat innovadors i han sabut jugar amb els actius del territori i posar en valors aspectes que en són rellevants. Sens dubte, podran ser traslladats a altres municipis i ajudar en aquest esperit comú de facilitar que la gent visqui on vulgui i que puguem gaudir tots dels espais del nostre país amb igualtat de condicions i amb tots els serveis».

Comentarios
Multimedia Diari