Els Garidells renovarà tots els serveis de la meitat dels seus carrers

Amb una inversió de 750.000 euros, es canviarà la canalització d’aigua, se soterraran els cables i s’eliminaran voreres

12 octubre 2021 19:00 | Actualizado a 13 octubre 2021 05:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els carrers de la Torre, de la Font, Sant Joan i Calvari dels Garidells, a l’Alt Camp, se sotmetran a una renovació integral que permetrà modernitzar els serveis d’aigua i llum i refer el paviment. A més, se soterraran els cables que actualment pengen de les façanes per deixar un aspecte visual molt més net en aquestes quatre vies del poble.

«Obrirem els carrers per posar serveis nous», explica al Diari l’alcalde dels Garidells, Marc Bigordà. «Les aigües residuals i pluvials han d’anar separades. Ara no és així i és poc sostenible», diu, i «farem que no es vegi cap cable a les façanes, no només els que alimenten les cases sinó també la il·luminació pública». Aquest cablejat públic té més de 30 anys i «moltes de les connexions estan malmeses i generen problemes», expressa Bigordà. També es preveu soterrar la xarxa de fibra òptica i de telefonia.

L’obra planteja, a més, l’eliminació de voreres existents en aquests carrers, de mida molt petita, que se substituiran per zones pintades de diferent color a la mateixa alçada que la resta de la via, de mida més ample, perquè «volem donar prioritat als vianants», diu l’alcalde. A més, «les obres es faran prioritzant l’accessibilitat a totes les cases», assegura, minimitzant tot el que es pugui l’afectació als residents.

El cost d’aquesta actuació és dels més importants que ha tingut el poble, ja que ascendeix a 750.000 euros. D’aquests, 475.000 procedeixen de dues subvencions - del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i del Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona (PAM)- i la resta, 275.000, s’invertiran amb recursos propis, del romanent de tresoreria de l’Ajuntament.

Aquesta obra afecta més del 50% dels carrers dels Garidells, per tant, la millora serà ben visible en una bona part del poble. «Falten encara alguns carrers petits i també l’avinguda Catalunya», matisa l’alcalde, que ara no es podran fer, però que es tindran en compte per més endavant.

Visualment, els carrers canviaran completament la seva fesomia pel que fa a les voreres i també a l’eliminació de cables, però «implicarà que els veïns hauran de tocar les façanes, amb nous quadres elèctrics», ja que quan es retirin el cablejat quedarà marcat a la paret.

La proposta sembla que ha arribat de forma positiva als veïns i veïnes del poble que han pogut conèixer el projecte i resoldre dubtes en una reunió informativa que s’ha fet recentment amb una alta participació i interès per part dels residents al municipi.

Amb bons ulls

«La recepció per part dels veïns a la reunió ha estat molt positiva. Són conscients que l’actuació implicarà refer algunes façanes, però han valorat l’esforç econòmic que s‘està fent», diu l’alcalde. Tot i això, no es descarta fer una campanya pedagògica entre els veïns per poder explicar i fer entendre la necessitat de materialitzar aquest projecte. «La xarxa de clavegueram actual té 50 anys, l’enllumenat en té quasi 40, si podem amortitzar aquesta obra a 40 anys vista, ja val la pena», afegeix Bigordà.

La voluntat és executar aquests quatre carrers entre el 2022 i el 2023, ja que el projecte està enllestit a l’espera d’acabar de tancar alguns serrells pendents. «Tenim redactat l’avantprojecte per una nova fase per la resta del poble, però ja seria fora d’aquesta legislatura, ja que ara no contemplem cap ingrés extraordinari que ens permeti dur a terme la inversió», explica.

Comentarios
Multimedia Diari