Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els restaurants de Valls preveuen que la temporada de calçotades serà millor que l’anterior

La Gran Festa serà el diumenge 28 de gener i seguirà el format de degustacions que es va començar l’any passat

16 noviembre 2023 13:13 | Actualizado a 16 noviembre 2023 13:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La temporada de les calçotades ja ha començat. Els restauradors de Valls ja ofereixen calçotades i els pagesos ja n’han començat a collir. De fet, el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep Maria Rovira, ha dit entre riures que «ja es poden veure fumeres, si es passa el túnel del coll de Lilla recentment estrenat, de les calçotades». I és que des del mes de novembre, i fins al mes d’abril, calculen que a l’Alt Camp es fan entre unes 400.000 i 500.000 calçotades en tota la temporada. Molt relacionat amb això ja es coneix la data de la Gran Festa de la Calçotada que serà el diumenge 28 de gener. Estan ultimant els detalls, però ja han presentat un cartell ben acolorit amb formes de calçots, el campanar i una copa de cava.

Enguany esperen poder arribar a les 4.000 degustacions el dia de la Festa

A més, com a novetat, enguany des de la Cambra, celebren incloure un nou patrocini. Es tracta d’Europastry, una empresa que es dedica a productes alimentaris com pa, pizzes o similars. Se suma a Castell d’Or que ja fa uns anys que col·labora, igual que Salses Fruits. Rovira ha valorat molt positivament aquest fet, assegurant, que això mostra que la Festa «està viva».

El president de la Cambra de Comerç destaca que la calçotada és «la manifestació gastronòmica més gran de Catalunya», ja sigui pel nombre de comensals que en gaudeixen, per popularitat, però també per tota la gent que hi ha implicada al darrere. En aquest sentit, Rovira, assegura que s’ha parlat amb gairebé tots els restauradors de la zona i tothom coincideix en dir que «serà una gran temporada, millor que la de l’any passat».

Els preus

En això coincideix el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent, el qual ha dit que «els preus responen molt bé» i ha afegit que «la sanitat vegetal dels calçots és excel·lent». Això no vol dir que el canvi climàtic no tingui afectació, però com que el calçot és un conreu de regadiu, «si els recs són adequats, la planta respon bé».

Pel que fa a la necessitat de fred, van comentar que això és així si plou, i després fa molta calor, perquè llavors els fongs proliferen generant problemes a la ceba, però com que no plou, això no passa. En aquest sentit, Clofent ha comentat que la seva gran preocupació és d’on trauran l’aigua per regar els conreus, perquè si prové del pantà de Riudecanyes, es troben amb problemes, mentre que si prové de la Comunitat de Regants de Valls, la situació és més bona. Molt relacionat amb això, ha assegurat que treballen perquè la majoria dels pagesos utilitzin el reg a degoteig, cosa que generaria un estalvi d’aigua del 33% amb relació a l’aspersió. Una mesura que s’adequaria a les problemàtiques.

La Festa de la Calçotada mantindrà el format de l’any passat amb l’espai degustació situat a l’aparcament de la Cooperativa Agrària de Valls. Per tant, hi haurà animació i tot s’allargarà fins a les cinc de la tarda. Rovira diu que treballen per poder arribar a les 4.000 degustacions, cosa que l’any passat no va ser així, ja que en van servir més de 2.800. El president de la IGP pretén passar dels 18 milions de calçots.

Comentarios
Multimedia Diari