Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Entrevista laboral a les dues màximes aspirants a l’alcaldia de Valls

El ‘Diari’ realitza una sèrie d’entrevistes als alcaldes o alcaldesses i respectius/ves caps de l’oposició de les vuit principals localitats de la província

25 mayo 2023 11:15 | Actualizado a 25 mayo 2023 18:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dolors Farrè (alcaldessa): «M’agrada anar per feina i buscar solucions ràpides»

La d’avui és la penúltima entrega de la sèrie del Diari en què s’entrevista els alcaldes o alcaldesses i respectius/es caps o caps de l’oposició municipal de les vuit principals localitats de la demarcació (a part de Tarragona i Reus): El Vendrell, Cambrils, Tortosa, Calafell, Salou, Valls, Vila-seca i Amposta. Es tracta d’entrevistes de treball, com si un cap de Personal hagués de decidir si són mereixedors de ser contractats.

Sol·licita l’ocupació d’alcaldessa. Per què contractar-la a vostè i no a una de les altres persones que opten al mateix lloc?

Per la feina feta, perquè som gent que complim. Escoltar, compartir des de la proximitat, donar la cara, decidir i complir. Per mi, això és el més important.

Quin ha estat el seu principal encert?

Comptar fins a 10 abans de prendre una decisió... Jo soc d’anar per feina i de buscar solucions com més aviat millor.

Quin error ha comès i com ho va solucionar?

Soc de preguntar molt. De ser molt insistent... «I per què no està fet això?» «quan estarà?» «Ja ho teniu?»... Insistir i ser insistent està bé, però amb la seva justa mesura. També s’ha de deixar marge i temps per treballar i fer bé les coses. Per això a vegades és veritat que he de moderar la meva insistència i, fins i tot, demanar disculpes si cal.

Quines habilitats té vostè que no tinguin els altres?

Jo soc una persona normal, ben normal, amb virtuts i defectes, com tothom. No és un tema d’habilitats i seria molt pretensiós dir-s’ho un mateix. No ho faré i a més crec que en unes eleccions, el millor és sempre que la gent valori la feina feta, els compromisos complets i que, amb tot això, digui la seva votant.

Com ha aplicat la cultura d’innovació a la feina?

No hi ha millor cultura de la innovació que el treball en equip. Sempre ho he tingut clar perquè del treball en equip sempre en surten idees noves i millors projectes.

Expliqui’ns un exemple que hagi assumit un risc per millorar la situació.

Decidir sempre comporta riscos, però no sé, no m’ho plantejo així. També soc de donar la cara, d’actuar per conviccions i no per pressions i ser sincera. A més, com li deia, les decisions s’acaben prenent en equip i abans s’han valorat i s’han posat a la balança els pros i els contres.

En aquesta feina és imprescindible saber delegar. Vostè ho fa?

Sempre i cada dia. Com li deia abans, els alcaldes hem de prendre decisions... i una de les més importants és aprendre a delegar, sens dubte. La darrera? Per temes de seguiment pressupostari i d’execució d’una obra en concret... L’equip ho analitza, proposa i parlem de la decisió final.

Altres requisits imprescindibles són la capacitat de convicció i la modèstia per deixar-se ser convençut. Digui una situació en què la major part del seu equip ha estat en desacord amb vostè i com els ha convençut o l’han fet canviar a vostè en algun aspecte.

No recordo perquè els temes els parlem obertament, en equip, sigui amb els regidors o amb els tècnics... i amb tots els punts de vista i els arguments sobre la taula, s’acaba prenent una decisió.

Una situació en què hagi comunicat una visió de futur, un objectiu, que generés entusiasme i compromís amb els seus col·laboradors.

Per exemple, amb el projecte del Museu Casteller, o amb la reforma de la muralla de Sant Antoni, o amb el projecte per portar l’Escola de Música al Centre Històric... en podria posar molts exemples.

Les situacions de responsabilitat generen estrès. Com ho afronta?

Estrès no és el meu cas. Sí que és bo reservar espais personals, per a un mateix, per estar amb la família, per fer esport... qualsevol cosa és bona per desconnectar perquè et dona més energia.

Té capacitat d’improvisació? Algun exemple?

De situacions, segurament moltes... però no en recordo cap d’especial. Soc d’adaptar-me a cada moment i a cada lloc, sense problemes.

En qualsevol ocupació és clau saber assumir les crítiques que es reben. Vostè com les viu?

Sempre s’ha d’escoltar a la gent i anar amb la ment oberta, acceptar amb humilitat que et pots haver equivocat i si és així mirar com posar-hi solució.

Rosa Maria Ibarra (PSC): Soc treballadora, resolutiva i autoexigent

Quines habilitats té vostè que no tinguin els altres candidats a aquesta feina?

No seré jo qui faci comparatives. Jo puc dir que sóc treballadora, resolutiva i autoexigent. Escolto i prenc la decisió que crec més encertada després d’haver escoltat i observat cada situació.

Per què hauríem de contractar-la a vostè i no a un altre candidat?

Perquè sé que puc endreçar i redreçar la gestió municipal, que està estancada. Sé que he format un equip de treball potent que lidero, i que espero molt d’aquest equip, i que evidentment jo sóc la primera a treballar de manera incansable perquè les coses surtin bé.

Quin ha estat el seu principal encert?

El meu encert ha estat fer un equip de dones i homes amb capacitat de treballar, en diferents àmbits, amb bon ambient de treball, que seran un gran equip de govern.

I l’error? Com va solucionar l’errada?

Confiar en alguna persona que no ha complert amb els compromisos adquirits. Ho he solucionat deixant-hi de col·laborar.

Saber dirigir equips de treball és fonamental en el lloc de treball a què opta. Quin ha estat el projecte concret més recent en què n’ha hagut de coordinar un?

El projecte més recent que he hagut de coordinar és la confecció de la candidatura per a les eleccions del 28 de maig. He escollit les persones que en formen part, la posició que ocuparan i com cadascú treballa i aporta la seva visió a la campanya electoral.

A banda de dirigir l’equip, és imprescindible saber motivar-lo, comunicar-los objectius, generar entusiasme. Ho ha fet?

En la confecció de la candidatura a les properes eleccions, he comunicat la visió dels canvis que tinc pel nostre Ajuntament i la nostra ciutat. Generar complicitats i entusiasme és fonamental per encara etapes dures de treball.

Què ha après dels seus col·laboradors?

Cada persona de l’equip té un àmbit de coneixement i especialització. De cadascun d’ells aprenc.

Sap delegar?

Fa tot just un any, vaig tenir un problema a l’esquena que em va fer estar uns dies sense poder fer vida normal. En aquells dies es va fer un ple important a l’Ajuntament de Valls, i vaig delegar la responsabilitat de les intervencions en els companys regidors i regidora.

I improvisar? Expliqueu-ne un exemple.

No recordo una situació concreta, però segur que en algun moment he hagut de canviar a l’últim moment una planificació, o una decisió per factors imprevistos.

Com ha aplicat la cultura d’innovació a la feina?

Hem aplicat a les reunions de grup noves tecnologies que ens han permès superar dificultats a l’hora de comunicar-nos.

Centrar-se en el client, en aquest cas el ciutadà, és un altre requisit que ha de complir la persona que contractem. Esmenteu el cas més concret i recent possible en què s’hagi anticipat a les possibles necessitats d’un veí.

Fa unes setmanes vaig atendre a la mare d’un nen amb TEA i la vaig en contacte amb una entitat que la pot ajudar, i a la vegada vaig demanar al govern municipal que s’agilitzés al màxim la pintura de pictogrames que són convenients per les persones amb TEA, als passos de vianants.

Parlem del seu currículum. Expliqui’ns una situació en què hagi assumit una gran responsabilitat.

Vaig ser en el mandat 2007-2011 regidora a govern d’Obres i Activitats i Habitatge de l’Ajuntament de Valls. Gestionar aquesta àrea no va ser fàcil. Era un repte posar al dia aquestes àrees i ho vaig aconseguir.

I un risc per millorar la situació?

En aquest mateix mandat, i com a responsable de la regidoria d’Obres i Activitats i Habitatge de l’Ajuntament de Valls, vaig aplicar alguns canvis en les dinàmiques de treball de les diferents àrees que va resultar profitoses.

Com afronta les crítiques?

Quan rebo crítiques, les analitzo per entendre què les produeix, i si crec que són constructives i encertades, actuo per canviar el què les ha motivat.

Comentarios
Multimedia Diari