Fotogaleria: David Martín és el nou rei del Concurs de Menjar Calçots

El flamant guanyador succeeix un Adrià Wegrzyn que no es va poder presentar perquè així ho marca el reglament

23 enero 2022 10:44 | Actualizado a 23 enero 2022 19:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una quarantena d’edicions i amb la il·lusió del primer dia. Amb aquesta màxima es va desenvolupar aquest diumenge la Gran Festa de la Calçotada. Amb totes les mesures preventives en matèria Covid, però sense perdre l’essència. Menjar, gaudir, viure i competir en un entorn immillorable. Un recorregut per la ciutat de Valls amb el calçot com a màxim protagonista i un programa farcit d’actes tradicionals. Segons l’organització, unes 20.000 persones en el global dels actes oferts, per sota dels 30.000 que acostuma a anunciar.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/dOU__xze0do" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>Tot i la greu situació sanitària i les restriccions d’aforament, vallencs i forans van voler ser protagonistes en una cita que, com cada any, compta amb un acte que brilla per sobre de la resta. Es tracta del Concurs de Menjar Calçots. Concretament, la 36a edició dins d’aquesta gran festa. 

Com no podia ser d’una altra manera, la tradició no vas estar lligada tan sols a la festa en general, sinó al mateix Concurs. Enguany no va tenir opció de revalidar el títol Adrià Wegrzyn, ja que el reglament impedeix que s’hi torni a presentar. El gran vencedor de la cita va resultar David Martín, que va cruspir-se un total de 192 calçots, amb un pes total de 2,7 quilos. Cal recordar que aquest concurs consisteix a menjar el màxim nombre d’aquest tipus de cebes que sigui possible, però sempre tenint en compte que el que acaba puntuant és el pes final. 

Martín, de Tarragona, va aconseguir superar de llarg els 2,495 quilos de Wegrzyn de l’edició anterior i va mostrar-se més que satisfet després de recollir el premi. «És la segona vegada que hi participo. L’altra vegada va ser fa dos anys, quan vaig finalitzar segon i, com que l’Adrià no s’hi podia presentar, vaig decidir provar sort i ho he aconseguit». Enguany ha estat més complicat per a l’actual guanyador, ja que «els 45 minuts se m’han fet llarguíssims». Després de menjar prop de tres quilos de ceba, descansar és vital. Mínima activitat per a un Martín que ho tenia clar: «Sofà, pel·lícula i sal de fruites». «Un cafè amb llet de bon matí i 20 quilòmetres corrent per Tarragona» van ser la millor manera de preparar-se per a una cita que tenia ben marcada en el seu calendari des de ja feia dos anys.

En segona posició va finalitzar Carlos Fontecha, arribat de Rubí. Va participar amb la seva dona Amelia, tot i que ella no va poder acabar en podi. Un total de 2,285 quilos de calçots repartits en 211 peces van tenir la culpa del segon lloc del calaix. Tercer va ser Alexander Staab, de Calafell, molt a prop del segon. Un total de 2,25 quilos i 168 calçots. Cadascun d’ells tenia una estratègia pròpia. La idea era no deixar de menjar durant els tres quarts d’hora que durava el concurs, però al final només podia guanyar un i Martín va acabar alçant el trofeu de vencedor.

Un dia ben complet

El dia va ser llarg a la capital de l’Alt Camp. Per començar, a les deu del matí la plaça de l’Oli va ser l’escenari de diverses demostracions de com s’han de coure els calçots a la graella. Una tradició que viu tant en el dia a dia entre vallencs i vallenques es converteix en tot un repte per a aquells que no han tractat mai aquest producte. Acostar-se a Valls a viure la Gran Festa de la Calçotada és la millor manera d’introduir-se en el món del calçot i, conèixer la millor forma de coure’l, és un bon punt de partida. 

Els concursos van ser comuns denominadors en una cita per a recordar. Tocava desplaçar-se a la plaça del Blat per assistir al 34è Concurs de Cultivadors de Calçots, els quals serien protagonistes més endavant tant per als participants del gran Concurs de Menjar Calçots com per a aquells que van voler seure tranquil·lament i fer les degustacions proposades per l’organització. Ara bé, el calçot mai pot deixar d’estar acompanyat del que li dona gran part del sabor: la salsa. Les millors també van fer presència en la cita vallenca, amb dues propostes molt atractives. Per començar, el Concurs de la Salsa de la Calçotada de Valls, que assolia la seva 30a edició amb demostracions de com elaborar aquesta exquisidesa. I, per completar, una demostració de salsa per a celíacs. No era nova per als assistents, ja que és la cinquena vegada que fa acte de presència en la Festa.

Gairebé ningú es va quedar sense tastar el romesco. Gent arribada de tots indrets, començant pels mateixos vallencs, que no es van voler perdre la festa de casa seva i acabant amb representants del Japó o de Taiwan. Fotografies, tastos i molta diversió que podran explicar quan tornin a casa seva.

Tot plegat, amenitzat per la Cercavila, que va arrencar, puntual, a dos quarts d’una del migdia. No hi van faltar elements festius, que van fer les delícies dels assistents. En aquest sentit, van posar el seu granet de sorra el Gegant del Calçot de Valls amb els Flabiolaires de Vallmoll, els Gegants de l’Agrupació El Calçot amb els seus grallers, el Ball de Gitanes amb els grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Mulassa de Valls amb els Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Des del passeig dels Caputxins fins al Pati, passant per diversos carrers i acompanyats d’aquells que no es van voler perdre ni res de la festa, tots els elements van servir d’avantsala per al multitudinari Concurs de Menjar Calçots, on la Colla Joves i la Vella dels Xiquets de Valls van enlairar els seus pilars.

Comentarios
Multimedia Diari