Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Oficina Local d’Habitatge de Valls tramita el lloguer de 136 pisos

L’any passat va concedir 514.914 euros en ajuts. Actualment gestiona 25 habitatges públics, alguns per a casos d’emergència

| Actualizado a 19 mayo 2022 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

L’Oficina Local d’Habitatge (OLH) de Valls gestiona actualment el lloguer de 136 pisos, la majoria dels quals continuen sent de propietat privada però que els seus amos han posat en el mercat a través d’aquest organisme de l’Ajuntament de Valls. Així ho va donar a conèixer Jordi Cartanyà, regidor d’Habitatge, qui va destacar que la situació en aquesta matèria comença a ser com abans de la pandèmia, «retorna a la normalitat», va dir.

Les persones que posen el seu immoble en mans de l’OLH disposen d’un seguit d’avantatges, com ara l’assegurança gratuïta, les bonificacions d’IBI –de fins el 75 per cent–, el suport legal per impagaments i la gestió dels mateixos i el seguiment per part dels tècnics municipals del dia a dia de la relació entre llogaters i propietaris.

Una de les dades destacades per Cartanyà fou l’increment dels habitatges públics gestionats per l’Ajuntament. Alguns són de la seva propietat (o de Provalls), altres cedits per l’Agència Habitatge de Catalunya i altres per Càritas. Si l’any 2015 es va començar amb sis immobles (un de l’Ajuntament, tres de Càritas i l’últim de l’agència), actualment ja són 25, la majoria de propietat municipal. No tots aquests es destinen a lloguer sinó que alguns són per a casos d’emergència i de lloguer depenent de les necessitats de cada moment. «Intentem anar augmentat el parc d’habitatges», va subratllar el regidor.

El preu mitjà de lloguer d’un pis de l’OLH és de 304 €, molt per sota dels de Catalunya, que és 724

El 2021 es va gestionar la concessió d’ajuts per un import de 514.914 euros, un 4,9% més que el 2019. Entre les subvencions, s’han atorgat 493.000 euros per a pagar el lloguer a través dels diversos programes que compten amb finançament de la Generalitat. L’Ajuntament ha concedit 53 subvencions a propietaris que tenen el seu pis a l’OLH per un import de 12.279 euros i 14 ajuts al pagament de lloguer per un import de 7.413. «Són més ajuts però de quantitats més baixes», apuntà Cartanyà.

A través de les polítiques municipals d’habitatge s’ha pogut continuar mantenint la renda mitjana de lloguer mensual a preus inferiors sota mercat, afavorint així l’accés de la població a pisos a preus més assequibles, incidint de forma especial en aquells col·lectius amb dificultats per trobar habitatge com son els joves, les famílies en situacions de dificultats econòmiques i la gent gran. En concret, el preu mitjà dels habitatges llogats a través de l’OLH es va situar el 2021 en 304 euros al mes, un 26,5 per cent per sota a la mitjana de les rendes de lloguer del global de la ciutat de Valls (439 euros), i també molt més baix que les xifres de Catalunya (724) o del Camp de Tarragona (491).

La preocupació

El regidor va apuntar que els preocupa aquest 2022 perquè el Govern central va portat al Tribunal Constitucional la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. Tenia per objectiu de contenir i moderar el preu dels lloguers i que s’aplicava als nous contractes a partir d’aquesta data. La llei s’aplicava inicialment a 61 municipis catalans (entre ells Valls), on no es podrà superar l’índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat. L’arrendament per sobre del preu d’aquest índex implica sancions. Amb aquesta suspensió, ara el lloguer pot pujar un (40 o un 50 per cent), digué.

Comentarios
Multimedia Diari