Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La cara invisible dels bombers

    El fotògraf vallenc i membre del cos Francesc Plana mostra la part més crua i profunda de la professió a través de 18 retrats intimistes en una exposició a Barcelona

    15 noviembre 2022 11:14 | Actualizado a 15 noviembre 2022 11:14
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Quan pensem en la figura d’un bomber sempre ens venen al cap escenes de pel·lícules d’acció on sembla que el perill sigui un simple actor més i que no influeixi en la vida d’aquelles persones que lluiten contra el foc o intervenen en una emergència.

    Els accidents, les situacions temeràries o les judicialitzacions polèmiques semblen no cabre en el nostre imaginari col·lectiu quan pensem en els bombers.

    Per això, el fotògraf vallenc i també bomber Francesc Plana va decidir ensenyar aquesta part més invisible per a la majoria de les persones amb Cara B, una exposició de divuit fotografies a companys i companyes de professió.

    Entregat a la professió i amb tretze anys d’experiència al cos de Bombers de Barcelona, va decidir començar la recerca l’any 2018 amb la voluntat de mostrar des d’una altra perspectiva la figura dels bombers.

    «El projecte neix de la meva necessitat personal d’explicar una visió més àmplia de què pot arribar a ser un bomber. No només aquesta visió que tenim idealitzada del que és la feina de bomber», afirma Plana.

    Declara que encara que la fotografia no és la seva feina principal i mai s’hi ha dedicat professionalment, li ha servit per tractar temàtiques des del propi coneixement.

    «A mi no m’ha fet falta posar-m’hi dins perquè ja soc de bombers. Com a fotògraf vaig pensar que seria un molt bon treball parlar-ho, tant pels bombers com per la societat, perquè parlar de Bombers moltes vegades és complicat», assegura.

    Plana es va iniciar com a aficionat a la fotografia cap allà el 2005. El 2013 va realitzar tres anys d’estudi a l’Escola Internacional de Fotografia Grisart i a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny (Idep).

    Anteriorment, ja havia dut a terme un altre projecte relacionat amb els bombers, es tractava d’un recordatori històric dels Bombers de Barcelona en format de calendari solidari per la Marató de TV3, amb el qual es van recaptar 20.000 euros.

    Aquest cop, quan estava en plena recerca de casos, el periodista, historiador i també membre de Bombers de la Generalitat de Catalunya Carles Savalls es va assabentar que estava fent aquest projecte i va decidir ajudar-lo.

    Automàticament van començar a treballar junts la investigació a Catalunya amb casos molt rellevants com la història del bomber del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) Josep Pallàs. Va ser l’únic supervivent de l’incendi d’Horta de Sant Joan el juliol del 2009, en què van morir cinc companys seus. El fil de protagonistes no es va acabar aquí i va arribar més enllà, fins a altres indrets de la península com les Illes Canàries, Astúries, Màlaga o Madrid.

    Mirar més enllà

    Cara B és un projecte on Plana desenvolupa temes dels quals no se sent a parlar sobre els bombers, com podrien ser l’estrès o la depressió. També parla de Cecília Egea, la primera dona al cos de Bombers de la Generalitat, que s’incorporà el 1982.

    Històricament, la figura de la dona fa molt poc que està al cos de bombers, sobretot aquí a Catalunya. «Són temes dels quals s’ha parlat poc, no se’n parla o no interessa que se’n parli», comenta Plana.

    Parlar del fet que una feina és perillosa quan sembla que els bombers estiguin còmodes amb aquest perill, com si es tractés d’una escena fictícia. I, com expressa el fotògraf, encara que estiguin entrenats per estar el més còmode possible davant del perill, moltes vegades tenen pors, estrès o depressions.

    «És interessant que la gent faci aquesta reflexió, però a mi el que m’interessa és que l’administració sigui conscient que els bombers tenim aquests problemes a vegades», afegeix.

    Cara B va ser finalista del Festival de Fotografia de Siena i de la convocatòria dels Premis VisualKorner del Pati Llimona el 2021 en el que van participar seixanta propostes.

    L’estrena es va fer el passat 3 de novembre i es podrà veure exposada en aquest centre cívic de Ciutat Vella a Barcelona fins al 13 de desembre. «Va ser una estrena molt esperada per mi perquè amb aquest projecte hi ha hagut la pandèmia pel mig. Realment, estrenar-lo a casa, poder-ho fer en una Sala com el Centre Cívic Pati Llimona va ser molt gratificant», diu Plana.

    Es pot visitar de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i de 16 a 20, i els dissabtes de 10 a 14 hores.

    El fotògraf afirma que Cara B és un projecte obert i sense fi. «Els casos polèmics i complicats a Bombers desgraciadament no paren de succeir. Per tant, m’agradaria continuar-lo potser durant tota la meva carrera professional com a bomber», conclou.

    La seva intenció és no tancar-lo i seguir-lo treballant. Arran de l’exposició li han arribat ja diverses propostes per portar-la a altres llocs, per exemple, a Múrcia el volen fer servir com a eina pedagògica per als futurs bombers.

    Ja està confirmat que la mostra es podrà veure a Tarragona i a la ciutat natal del fotògraf, Valls. I s’està mirant per portar-la a altres indrets.

    Francesc Plana Rafi (Valls, 1980) és bomber professional al Cos de Bombers de Barcelona des de l’any 2009. Comença a estudiar fotografia de manera autodidacta i decideix realitzar diversos cursos a Barcelona, on estudia durant tres anys. Des de llavors, compagina la seva feina principal de bomber amb la de fotògraf freelance. L’exposició fotogràfica Cara B és el segon projecte vinculat amb els bombers que realitza.

    Comentarios
    Multimedia Diari