La ceràmica artística torna a primera línia a Montblanc

Terrània. Montblanc viu aquest cap de setmana la 18a edició d’aquest festival internacional que acull una trentena de ceramistes i activitats per a tota la família

24 septiembre 2021 18:40 | Actualizado a 25 septiembre 2021 06:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els més petitons de les escoles de Montblanc esperaven ahir impacients la primera activitat del dia que constava d’empastifar-se les mans amb fang, experimentar i, finalment, fer una figureta de pessebre per endur-se a casa. Ells i els usuaris d’associacions de la comarca com Aprodisca, van ser, sense saber-ho, els encarregats de donar el tret de sortida al festival internacional de ceràmica Terrània, que té lloc aquest cap de setmana a Montblanc, concentrat, sobretot, a l’església de Sant Francesc i el seu entorn.

Pels infants va ser un matí diferent on van poder conèixer la tasca del Museu del Pessebre de Catalunya, que impartia el taller. «Els nens estan molt il·lusionats, han fet una ovella de 10 centímetres amb fang», va dir al Diari el director del museu, Ismael Porta.

La tasca amb els escolars va ser l’avantsala de la inauguració oficial, que va tenir lloc ahir a la tarda amb les exposicions dels artistes que enguany protagonitzen el festival, un total de 27. La participació del Museu del Pessebre és una de les novetats d’aquesta edició amb tallers i xerrades, formant una peça que connecta a la perfecció amb la raó de ser de Terrània.

«Les peces del pessebre són de fang, igual que les del festival, tot encaixa», va dir Porta. A més, «els tallers no s’enfoquen des del punt de vista religiós que pot tenir un pessebre, sinó com a elements de la tradició, perquè no es perdi l’ofici», va assegurar. Avui i diumenge, tots els membres de la família poden gaudir d’aquests tallers fent un pastoret o una samaritana, o de les altres activitats que ofereix el festival amb una àmplia programació on destaquen exposicions o demostracions en directe. Avui, a més, hi ha la ponència dels Germans Castells-Badia, pràcticament els últims que es dediquen a viure de fer figures modelades de pessebre, des que el seu avi en comencés a fer.

«Serà un bon cap de setmana»

Toñi González, des l’Oficina de Turisme de Montblanc, es mostra optimista pel que fa a l’afluència de gent, que des d’ahir ja passeja pels espais del festival observant les originals peces. L’església de Sant Francesc es va anar omplint ahir a la tarda mostrant un esclat de colors viu i d’originals formes de les diferents peces dels ceramistes participants.

«Després de dos anys, la gent té ganes de tornar», assegura González. «Volem pensar que serà un bon cap de setmana», afegeix. «La gent està molt conscienciada amb la situació, però volem que se sentin còmodes», assegura. «Hem ampliat l’espai, el claustre és gran i qui el coneix no s’ho pensarà dues vegades».

Comentarios
Multimedia Diari