Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La consellera Ciuró defensa a Montblanc la figura dels Jutjats de Pau

A la Vila Ducal es van reunir tots els jutges per fer front comú contra la nova llei del Govern central

| Actualizado a 13 mayo 2022 18:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va defensar la figura dels jutges de pau que actuen a Catalunya. «L’escenari que desaparegui la figura no ens el podem ni plantejar». Ho va expressar durant una visita al Jutjat de Pau de Montblanc, acompanyada de l’alcalde, Josep Andreu, en el marc d’una jornada de treball, que finalitzà a la tarda amb una reunió amb jutges de pau de la demarcació de Tarragona amb l’objectiu de fer front comú davant la nova llei espanyola que preveu suprimir-los.

La consellera Ciuró va insistir que els jutges de pau ofereixen un servei de proximitat i també «un de social de primer ordre» perquè «atenen les persones en aquells tràmits del seu dia a dia ordinari que de vegades no saben on anar a buscar».

La norma preveu substituir la figura dels jutges de pau per unes oficines municipals de justícia que, en paraules de Ciuró, «no tindran la mateixa proximitat perquè es farà en seus judicials que molts municipis no tenen». Pel que fa a la implantació d’aquesta nova mesura, Ciuró va lamentar que «segurament no vindrà amb els reforços necessaris», la qual cosa podria suposar «un cost afegit a l’Administració catalana».

Les comarques de Tarragona sumen 184 municipis, dels quals 176 tenen jutjat de pau. Durant el 2021, el total d’actuacions que van dur a terme van ascendir a quasi de 80.000. En l’àmbit civil, van fer unes 20.548 actuacions, entre les quals hi ha exhorts, judicis verbals o actes de conciliació. Pel que fa a l’àmbit penal, van ser 19.866 actuacions, entre les quals, hi ha exhorts o diligències prèvies. Pel que fa a les funcions de Registre Civil, els jutges de pau van certificar 5.788 naixements, 3.508 defuncions i 2.534 matrimonis, entre d’altres.

Un edifici neoclàssic

Ciuró visità els Jutjats de Montblanc, un edifici d’estil neoclàssic i de tres plantes, emplaçat al costat de l’església de Santa Maria la Major. L’immoble, que es va bastir entre el 1886 i 1890. Va ser executat fruit de l’aportació econòmica de l’Ajuntament, que ara ha presentat el projecte de rehabilitació a la convocatòria dels PIREC, el Programa de Impulso de Edificios Públicos de Entidades Locales, convocat des del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, amb fons europeus.

El projecte està valorat en 938.000 euros i té com a objectiu la consolidació de la teulada i l’eliminació de les barreres arquitectòniques existents. També l’habilitació d’espais específics per l’advocat d’ofici i els usos que se’n deriven de l’activitat de registre civil i jutjats de pau, com ara la celebració de matrimonis civils i la seu social dels Dimonis de Montblanc.

L’edifici va ser construït ara fa 140 anys i des d’aleshores «únicament s’hi havia desenvolupat petites intervencions de manteniment. Però en cap cas s’havia dut a terme la rehabilitació integral que demanda» explicava l’alcalde, Josep Andreu, mentre posava l’accent amb la necessitat d’intervenir-hi per poder continuar prestant el servei a la ciutadania de Montblanc i la Conca de Barberà.

L’immoble, emplaçat al cor del centre històric de Montblanc, acull l’agrupament de Jutjats de Pau de la Conca de Barberà i el Registre Civil de Montblanc.

Comentarios
Multimedia Diari