Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Firagost torna als carrers de Valls després de dos anys d’espera

S’espera la presència de 100.000 persones en el retorn, amb més de 300 expositors i gran quantitat d’activitats

| Actualizado a 02 agosto 2022 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La 66ª edició de la Firagost es posa en marxa avui. Durant els propers dos dies, Valls acollirà un dels esdeveniments més importants del món rural a Catalunya, sovint anomenat la ‘Festa Major del Camp Català’. La fira i exposició ja està preparada i oferirà, a més dels expositors, un ampli ventall d’activitats lúdiques i culturals per tots els públics.

L’edició d’aquest any marca el retorn de la Firagost desprès que la pandèmia obligués a cancel·lar-la els darrers dos anys. L’expectació davant aquesta edició és, per tant, més alta que mai. La Cambra de Comerç de Valls, l’Ajuntament i els productors i empresaris agraris han treballat amb una motivació especial perquè la fira agrària més important de Catalunya sigui un èxit en el seu retorn.

El punt central de la fira, com és habitual, seran els més de 300 expositors. Empresaris del món rural de tots els racons de Catalunya -hi participarà una trentena de coopetatives agrícoles, aproximadament- exposaran a la Firagost els seus productes: des d’alimentació fins a maquinària i vehicles agraris, passant pel producte artesà.

El recinte firal ocuparà més d’un quilòmetre i mig als carrers principals de la capital de l’Alt Camp i espera rebre més de 100.000 visitants. L’exposició obrirà a les 10h del matí i s’estendrà fins les 8:30h del vespre de dimecres. Llavors es procedirà a la venda del producte exposat. També es celebrarà el Mercat d’Art Jove, on els artesans i artistes locals tindran l’oportunitat de vendre i donar a conéixer les seves cracions.

Els ja tradicionals actes que acompanyen l’exposició també tornen en aquesta edició. La Mostra-Exposició del Camp Català estarà present a la Plaça del Blat. L’exposició de bonsais, per la seva banda, compleix aquest any la seva 30ª edició, i tindrà lloc al Pati de la Capella de Sant Roc, organitzada, com sempre, per l’Associació Tarragona Bonsai.

L’acte d’inauguració es realitzarà a l’Ajuntament a les 7h de la tarda de dimarts. Violant Cervera, Consellera de Drets Socials del Govern de la Generalitat de Catalunya, serà l’encarregada d’inaugurar la Firagost.

El rang d’activitats està pensat per satisfer tot tipus de visitants. Així, a la Firagost també es realitzaran, un any més, les mostres de cerveses artesanes i de food trucks -es faran per 13ª i 5ª vegada, respectivament-, la primera organitzada per Cerveses Els Maginets i la segona per Street Rols. Els gossos seran els protagonistes de la desfilada canina, una de les principals novetats en la programació d’enguany, amb premis i sortejos.

També s’hi trobaran opcions de caire didàctic, com la jornada tècnica ‘El mercat de la garrofa i teoria sobre l’empelt’, que tindrà lloc a la sala d’actes de la Cambra de Comerç de Valls. La jornada ha estat organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Dimecres a les 7h de la tarda tindran lloc, de manera online, dues jornades relacionades amb l’àmbit laboral al sector rural: ‘Novetats en la contractació de treballadors/es per al sector agrari’ i ‘Com trobar treballadors/es qualificats a través del Servei Català d’Ocupació (SOC)’.

Oferta cultural

La tradició i la cultura també tenen lloc a la Firagost, amb una gran varietat d’actes i participació activa de les entitats locals. Les exhibicions castelleres mai poden faltar a Valls, i els Xiquets de Valls -colla vella i jove- seran el centre de totes les mirades a la Plaça del Blat amb la seva actuació: dimecres a les 8:15h del vespre. La tradició local també es veurà reflectida en el Tast de Vi amb Porró, amb degustació de vins Denominació d’Origen de Tarragona, lectura de textos relacionats amb la tradició del porró i presentació dels tres porrons commemoratius de la Firagost 2022. L’acte tindrà lloc de 8h a 9h del vespre de dimarts, a la Plaça del Pati.

A les 7h del vespre de dimarts, la Cercavila Tradicional de Firagost desfilarà pels carrers de la ciutat. Els carros i carruatges de cavalls recorreran el municipi acompanyats de la Banda de Tambors de Lepant de Valls. Més de 200 puntaires es donaran cita a la 17ª Trobada de Puntaires, organitzada per la Llar de jubilats de Valls. Els més petits, per la seva banda, podran gaudir i mostrar la seva creativitat al Taller de Ceràmica Crisfang per a infants.

L’activitat no s’aturarà a la nit. La Plaça de l’Estació acollirà la 35ª edició de la Cursa de Portadors de Saques d’Avellanes, amb categoria masculina i femenina. Per últim, el recinte Kursaal obrirà a la nit -a partir de les 9:30h- per acollir el Concurs d’Arrossegament amb Trineu, amb tres modalitats de competició i 15 cavalls participants; l’Espectacle Eqüestre i la Nit Jove, amb balls i sopars.

Referent consolidat

Amb més de 60 edicions celebrades, la Firagost és un esdeveniment marcat al calendari vallenc i al món rural. La seva història va començar l’any 1951, quan Valls va acollir el Concurs Regional de Fruits del Camp i Flors, celebrat el primer dimecres d’agost. L’esdeveniment va créixer amb la realització d’actes paral·lels al concurs. Els anys van passar i es va adoptar el nom de Firagost, reconeguda com la Festa Major del Camp Català i declarada festa d’interès turístic.

L’expansió a dos dies va tenir lloc a la dècada de 1970, quan es va decidir començar els actes dimarts. No obstant, una sèrie de dificultats per continuar van impedir la seva celebració entre el 1976 i el 1979.

El retorn es va produir l’any 1980, amb la Cambra de Comerç de Valls prenent el relleu en l’organització. La Firagost va ser replantejada com una fira i exposició del Camp Català. Amb l’ajut de diverses entitats del territori, el format que es realitza ara va prendre forma i la Firagost va recuperar el seu èxit.

Aquest èxit es manté avui dia. La Firagost és una de les fires agràries que millor funciona a Catalunya, així com un punt de trobada d’empresaris i persones involucrades en el sector. La fira ofereix als productors una possibilitat de promoció, venda i difusió d’allò que ofereixen a la societat. La celebració d’actes culturals amplia l’experiència, fent de la Firagost un esdeveniment imprescindible i una part important de la tradició vallenca.

Comentarios
Multimedia Diari