La Guàrdia dels Prats se sent «desatès» per l’Ajuntament i vol que se’ls escolti

Per ara no es plantegen l’EMD però sí que volen un altre tipus de relació per tenir més veu a l’hora de decidir el temes

| Actualizado a 16 enero 2022 14:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La Guàrdia dels Prats, una pedania de Montblanc amb uns 220 veïns empadronats, se sent «desatès» per l’Ajuntament, per la qual cosa està cercant una nova figura per vincular les dues parts. «Per ara», diuen, no tenen en ment constituir-se com a Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). L’alcalde de la capital de la Conca de Barberà rebutja que es margini aquesta pedania i afegeix que no és viable, per llei, independitzar-se de Montblanc.

La Guàrdia dels Prats és un nucli de població del municipi de Montblanc, que antigament havia estat municipi. Es troba a aproximadament a dos quilòmetres de la capital de la Conca, a peu de la carretera C-14. El cens d’habitants del 1718 donava 341 habitants amb un creixement demogràfic que es va veure truncat per la Guerra del Francès (1808-1814). El 1879 el municipi de la Guàrdia deixava d’existir, i el poble passà a convertir-se en agregat de la vila de Montblanc.

Fa més d’una vintena d’anys, la possibilitat de convertir-se en una EMD ja es va posar damunt la taula, comenta al Diari un antic membre de l’Associació de Veïns Sant Pere Armengol. Però la qüestió va ser desestimada. «Des d’abans de la pandèmia estem mirant i demanant informació sobre la millor manera de reconduir la relació amb l’Ajuntament de Montblanc perquè ens tinguin més en compte», comenta l’actual secretari de l’Associació de Veïns, Pere Masalias.

El membre de l’AVV actual diu que, ara per ara, estan «valorant què és millor per a la Guàrdia dels Pratsi després posar-nos d’acord amb la població a través d’actes informatius». Sobre l’objectiu que persegueixen, diu que «dependrà de com vagin les coses», però que des de la junta de l’associació veïnal «mostrem un interès especial per arribar a un altre tipus de relació amb l’Ajuntament».

Masalias diu que hi ha altres ens inframunicipals «per intentar millorar la Guàrdia dels Prats, per decidir les inversions que s’hi han de fer. Volem que se’ns escolti i disposar de recursos amb sentit comú».

Actualment, com a nucli urbà, la Guàrdia dels Prats disposa d’un alcalde pedani: «El funcionament d’aquest sistema no és el millor, perquè tot depèn d’una sola persona». Assegura que la junta té el suport de l’associació de veïns per seguir explorant noves manera de relacionar-se amb Montblanc, «amb un acord que en sigui convenient a tots», tenint en compte que l’AVV és una entitat cultural. Masalias reconeix que han mantingut contactes amb l’Ajuntament, «ens va dir que ens donaria un balanç fiscal de 2021 de la Guàrdia».

Els propers passos que tenen previst és transmetre la informació possible a la població i a partir d’aquí recollir signatures. »Si tenim el suport, que crec que sí el tenim, seguirem endavant».

El secretari de l’AVV diu que el sentiment generalitzat entre els veïns d’aquesta pedania és «un punt de desatenció per part de l’altra banda del riu». I no és una sensació només de la Guàrdia sinó també la comparteixen les altres pedanies.

L’alcalde ho nega

Des de la plaça Major no veuen igual la situació. L’alcalde, Josep Andreu, diu que l’associació de veïns vol fer una EMD i que això ja no és possible després que el 2007 l’executiu del PP modifiqués la Ley de Racionalidad y Sostenibilidad de la Administración Local, (LRSAL). El canvi va fer que les EMD deixessin de tenir entitat jurídica, «no poden llogar ni un grup de gralles per la festa major», diu Andreu. Afegeix que des d’aquell any ni a Catalunya ni a Espanya s’ha creat cap EMD «perquè no serveix de res, no pot tenir cap pressupost».

Sobre el sentiment d’abandonats, l’alcalde ho rebutja categòricament. Recorda que no solament són els diners que s’inverteixen directament a la pedania, sinó que n’hi ha d’altres fora d’aquest nucli i que estan a Montblanc però que donen servei també als seus habitants, com ara la Policia Local, la zona esportiva, les escoles, la llar d’infants, l’escola de música. »Ni molt menys estan marginats per l’Ajuntament». Josep Andreu els recorda que l’antic terme de la Guàrdia no els reporta la meitat del que diuen ells ja que, per exemple, no tenen cap indústria i, per tant, no hi ha recaptació de l’IAE.

Comentarios
Multimedia Diari