Josep Lluís Cusidó afronta un final de legislatura abans de les eleccions municipals amb nombrosos projectes que estan tirant endavant, com ara la reforma del castell medieval, la depuradora i les seves corresponents connexions i la construcció de l’escola. També parla en l’entrevista de com es presenta la festa major.
S’ha licitat la sisena i darrera fase del castell. En què consistirà?
Es milloren els accessos, s’elimina el dipòsit de polièster que fa molts anys que es va posar i es recupera aquest espai per a més elements d’exposició del castell. També hi entra la climatització i la recuperació de l’última torre que queda, que és la nord-est,
Tot i ser la darrera fase, quedarà encara feina per fer en aquest monument?
Només quedarà l’enjardinament exterior. Des de fa molts anys era un objectiu recuperar el castell medieval del segle XI. Es trobava en un estat ruïnós, al llarg dels anys s’havia anat deteriorant amb les pluges i el pas del temps. Estava en un estat de total abandó. I al considerar-lo un monument arquitectònic nacional va ser quan ens vam plantejar iniciar la recuperació, que finalment s’ha assolit.
Hi haurà algun centre d’interpretació que divulgui la història del castell?
Junt amb set pobles de la comarca entrarem ara en una ruta gestionada pel Consell Comarcal de l’Alt Camp on es podrà visitar plenament el castell amb el nou equipament de mobiliari, cedit per la Fundació Ibèrica.
El passat mes de maig es va posar la primera pedra de la nova escola Mara de Déu del Roser, que substituirà una de 1933. Què suposarà per al municipi?
Significarà un nou espai on els alumnes de Vallmoll tindran més possibilitats de formació, d’aprenentatge, de contacte amb la natura, amb instal·lacions modernitzades i actuals. Serà un gran avenç pel poble de Vallmoll. És un projecte llargament reivindicat durant 19 anys. Donem les gràcies al departament d’Educació, que ens ha donat suport en tot moment per aconseguir-ho.
En el darrer anys també s’ha apostat pel tema del sanejament de les aigües, amb la depuradora i els col·lectors....
La depuradora era una de les obres que l’Agència Catalana d’Aigua fa uns 12 anys ja va planificar. I ha estat el 2022 quan han començat les obres.
Fa poc més de mig any s’inauguraven les obres de millora del camp de futbol. El poble sempre ha estat molt futboler?
Sí. La proba és que tenim dues penyes: la barcelonista i la madrilista. Vallmoll era un dels pocs pobles que quedava encara amb un camp de terra. Els jugadors i els àrbitres reivindicaven que ja tocaria un camp amb gespa, amb grades cobertes i amb il·luminació adient per fer partits de nit.
En el tema industrial, encara hi ha espai perquè puguin venir més empreses?
El polígon de Mas Vell està ple quasi al 80 per cent. Encara pot venir alguna empresa. En aquest moments hi estan treballant 840 persones.
N’hi ha que ja anunciat la seva intenció d’implantar-se a Vallmoll?
Tenim sol·licituds d’empreses de caire logístic que demanen grans terrenys que no tenim. La nostra intenció és ampliar el polígon tal com preveu el Pla Urbanístic de Catalunya.
Tarraco Import-Export vol ampliar i també Europastry. I les dues tenen espai per fer-ho.
La festa major d’enguany tornarà a portar desenes de persones de fora vila?
I tant. La Festa Major de Vallmoll sempre ha estat reeixida, un referent arreu.
Dels actes de festa major, quin destacaria?
Hi ha els de participació directa, com és el Vallmollfest, el sopar de festa major amb l’orquestra i concert, i també l’actuació del Comandante Lara.