Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La preinscripció social arriba a Valls, a través de la psicologia

    Salut mental. La Comunalitat de Valls ha engegat un projecte amb el CAP Sarró i diferents psicòlogues voluntàries per donar servei a persones que ho necessitin

    03 junio 2023 19:53 | Actualizado a 14 junio 2023 11:55
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La salut mental preocupa, i preocupa molt entre la societat. A Montblanc fa uns mesos s’ha començat tot un programa de preinscripció social, que consisteix en recomanar, o prescriure als pacients que tenen algun tipus de problemàtica de salut mental, que no és molt greu, fer una activitat proposada per les entitats del territori que participen en el programa. Ara aquest programa de preinscripció social també arriba a Valls, però d’una fórmula diferent.

    La Comunalitat de Valls ha engegat, justament aquesta setmana, un projecte de preinscripció social, que han treballat i que van acompanyats del CAP Sarró del municipi. Es tracta, d’una iniciativa que pretén donar atenció a la salut mental. «La sanitat pública no arriba a tot arreu, hi ha gent que es queda fora», apunta Marina Martínez, treballadora de la Comunalitat de Valls. Que a més afegeix que «hi ha persones que no es poden permetre un psicòleg privat, pel preu que té». Així doncs, des de l’organització, on treballen sis entitats, fent anàlisi de les necessitats que hi havia al municipi, van trobar que era interessant explorar aquesta via.

    Així, van començar a fer recerca de psicòlegs a Valls, i als voltants. Un dels principals objectius era crear una xarxa de suport, que ha estat coordinada amb el CAP. En total, han aconseguit que vuit psicòlogues s’hagin interessat per a tot el projecte. Ho fan d’una forma, més o menys, voluntària, ja que les sessions que tiraran endavant són molt més econòmiques que una sessió en una consulta privada. Així, poden arribar a certes persones que d’altra forma no podrien optar a aquesta opció.

    Els acompanyaments son individuals i han començat aquest dilluns, ja tenien perfils

    La gran incògnita és, com es pot accedir al servei? El circuit comença al CAP. Es fa una visita amb el metge o la metgessa que es tingui, i a partir d’aquí hi ha una reunió entre el CAP i la Comunalitat. Des del Centre d’Atenció Primària prescriuen el servei que ofereixen des de Valls. Això, sempre que, no sigui molt greu, ja que si és així, se’ls deriva a un altre servei. Martínez apunta que a més es té en compte «el llindar dels serveis socials», per poder donar l’atenció a les persones que ho necessitin. El treball de la Comunalitat s’ha centrat en el fet que «les persones que no tenen accés a la psicologia, en puguin tenir».

    Anar creixent

    A hores d’ara compten amb vuit psicòlogues de Valls i dels voltants, però el seu objectiu és anar creixent a poc a poc. Que les persones es vagin interessant cada cop més pel servei, i en vulguin formar part. Es tracta, d’un recurs més dins la preinscripció social. En aquest sentit, es pot derivar al pacient o la pacient a un psicòleg, però també a realitzar algun altre acte, així com passa a Montblanc.

    Les psicòlogues que treballen estan especialitzades en diferents àmbits, i per aquest motiu poden atendre a diferents tipologies de problemes. En total, pretenen atendre unes dotze persones, cada psicòloga es farà càrrec d’un, dos o tres pacients. A poc a poc, la intenció és que aquesta xarxa es vagi fent més gran.

    La treballadora de la Comunalitat, comenta que a hores d’ara totes les sessions que rebin les persones interessades seran individuals, es tracta d’acompanyaments emocionals. Però mentre van començar a fer el treball previ, de trobar a professionals que volguessin col·laborar, i les diverses reunions realitzades, «hi havia psicòlegs, o psicòlogues que van assegurar que si més endavant es volien tirar programes en grup, es podia contactar amb ells o elles».

    «Venim d’anys enrere, i no s’estava treballant prou en l’àmbit de la salut mental», apunta Marina Martínez. Creu que abans de la pandèmia ja hi havia diferents problemàtiques en aquest aspecte, però que arran de la covid-19 encara es va agreujar més. Afegeix que és conscient que «no s’arribava a tot arreu». Per això, van mirar si hi havia alguna proposta que encaixés, i van tirar endavant aquesta iniciativa.

    Amb tot han volgut posar la salut mental com una prioritat i treballar per poder-la apropar a tothom. La intenció és que hi hagi un espai, on persones que ho necesssitin pugui utilitzar aquest servei, i pugui millorar el seu estat. Hi ha diverses entitats arreu del territori que treballen en una línia molt similar, perquè és una problemàtica que preocupa, i afecta especialment a la gent més jove, a les franges de menys edat de la població.

    Seguiran treballant per ampliar les capacitats que tenen, i veure si a mesura que passa el temps poden atendre a més persones, o en canvi no n’han d’atendre tantes perquè ja no hi ha tanta necessitat entre la societat. Esperen que tingui una bona acollida, i que hi hagi pacients interessats, o que els derivin al servei, i ho vegin amb bons ulls, i com una ajuda per a ells.

    Tot el projecte va començar dilluns, i ja han tingut algunes persones, alguns perfils que encaixaven per formar-hi part. A poc a poc se’n aniran afegint encara més, i s’anirà analitzant com funciona tot.

    Comentarios
    Multimedia Diari