La reconnexió dels productors locals amb la ciutadania

La iniciativa ‘Benvinguts a pagès’ s’amplia a tot l’any perquè els usuaris puguin participar en l’elaboració artesanal que duen a terme empreses quilòmetre zero 

07 agosto 2021 06:30 | Actualizado a 07 agosto 2021 06:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En Joan Maria Llorens, apicultor d’Alcover, està preparant un ‘safari d’abelles’. En un parell de dies tindrà un grup de visitants que volen conèixer l’elaboració del seu producte, la coneguda Mel del Remei, i també altres detalls del procés. «Ens vestirem d’apicultors i anirem a veure les arnes per observar com neix una abella, veurem on dipositen el pol·len i com regurgiten desant el nèctar a les cel·les», explica.

Aquesta és només una de les activitats que es poden fer durant l’any a la Casa de la Mel d’Alcover, una de les empreses de tot Catalunya adherida des de fa anys al programa Benvinguts a pagès, que impulsa la Generalitat amb l’objectiu d’apropar la ciutadania al sector primari. «La gent s’interessa molt per fer aquestes activitats. És una bona iniciativa per donar a conèixer els nostres productes», assegura.

«És important per a nosaltres, ja que podem transmetre el nostre ofici. Els ensenyem el Museu de la Mel, podem explicar la funció de les abelles i sensibilitzar sobre la seva importància», afirma Llorens. També hi ha la possibilitat de fer un taller d’espelmes per a tota la família o tasts de mel dirigits per un preu simbòlic.

Benvinguts a pagès va néixer sis anys enrere i es va plantejar com un únic cap de setmana de portes obertes perquè la ciutadania pogués descobrir els productors locals, veure com es fa la transformació d’aliments i fer un tast al mateix lloc.

«Enguany li ha nascut un germà», assegura al Diari el director gerent de l’empresa pública Prodeca, Ramon Sentmartí, que vetlla per la promoció dels productes alimentaris del territori. Això es tradueix en què ara l’activitat ja no només es limita al cap de setmana de rigor, sinó que es pot fer tot l’any i amb el valor afegit, que «són visites més complertes que incorporen tallers durant l’estada i moltes altres activitats amb un cost simbòlic», afegeix. Per això, petits empresaris com l’apicultor d’Alcover poden oferir els seus coneixements als usuaris cada dia de l’any en el marc d’aquest programa, amb cita prèvia.

«Mantenim l’objectiu que els participants puguin omplir el seu rebost durant la visita, descobrint un vi, una mel, una fruita seca, posant cara al producte», diu Sentmartí. «Molta gent ja no té vincles amb el món de la pagesia i descobrir coses insignificants com què implica fer un litre de llet de vaca fa que la ciutadania prengui consciència, ja que fins a cert punt, hem banalitzat el menjar i ens hem acostumat a tenir de tot durant tot l’any», apunta.

D’on venen els aliments

Amb aquestes jornades d’acompanyament als productors en la seva feina del dia a dia es vol mostrar que «darrere de cada producte hi ha un ecosistema complex i amb la pandèmia n’hem pres més consciència perquè és un sector essencial i de menjar en fem cada dia», manifesta el director gerent.

A part d’experiències que ofereixen empreses com la Casa de la Mel, la resta de comarques catalanes també estan adherides a la iniciativa. A l’Alt Camp també es pot descobrir la finca familiar de Valls Dasca Vives, on els seus propietaris combinen la pagesia amb l’enologia i amb l’elaboració de vins a partir de raïm ecològic i biodinàmic. Ben a prop, a Rodonyà, també hi ha adherida l’explotació agrària Vinya Janine, que produeix vins ecològics i ofereixen experiències més enllà de la visita al celler i les vinyes, amb sopars i calçotades amb maridatge de vins.

Pel que fa a la Conca de Barberà el projecte Aromis, dedicat al safrà i a les herbes aromàtiques, i el celler Josep Foraster, productor de viticultura ecològica, completen els productors d’aquestes comarques.

Es pot gaudir de l’experiència en poblacions llunyanes però «de vegades tenim productors molt a prop que no coneixem i encoratgem la gent perquè se’ls miri», conclou Sentmartí. L’essència amb la qual va néixer el projecte, però, queda intacta i el cap de setmana de portes obertes a les diferents explotacions es manté i es planteja com una gran festa de la pagesia catalana. Serà els dies 2 i 3 d’octubre, amb reserva prèvia i tornant a un format presencial on hi participen 150 productors locals d’arreu de Catalunya que tornaran a obrir les portes de casa seva per ensenyar els seus ramats, barques, obradors, camps. L’oferta d’aquest cap de setmana es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals o activitats complementàries.

L’edició del 2020 es va haver de fer virtual a causa de les restriccions del moment, amb un format que es va anomenar Benvinguts a pagès des de casa i que va permetre als productors participants mostrar la seva feina a través de canals com les xarxes socials durant dos dies.

Comentarios
Multimedia Diari