L’Ajuntament del Pla, en desacord amb el pla director urbanístic

Els grups municipals consideren que el terme municipal ja està prou trinxat pels parcs solars i es mostren contraris que a partir d’ara les decisions les prengui la Generalitat

16 abril 2022 18:10 | Actualizado a 17 abril 2022 17:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si a principis de setmana era l’Ajuntament de Valls qui demanava la retirada del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE), després ha estat el del Pla de Santa Maria qui es mostra en desacord en un acord pres per tot els grups municipals: Junts pel Pla, CUP-Amunt i ERC-AM. Consideren que el territori està prou trinxat i que no estan d’acord en què a partir d’ara les decisions es prenguin des de Barcelona i no pas des del territori, recalca al Diari l’alcalde, Mateu Montserrat. Per la seva part, el de Vila-rodona, Ramon Maria Bricollé diu que «ho estem valorant».

«En els últims temps, s’estan posant en marxa de manera simultània diversos projectes que afecten profundament la configuració del nostre territori: parcs solars fotovoltaics, pas de línies elèctriques de molt alta tensió i ara el PDUAE. Tots ells són elements que, si es materialitzen, transformaran de forma irreversible tant el paisatge que ens envolta com les estructures econòmiques i les formes de vida de la nostra gent», diu el comunicat de l’Ajuntament del Pla. En aquest sentit, Mateu Montserrat recorda que hi ha en projecte quatre parcs solars molt grans al terme municipal, «a més a més de les línies elèctriques que hauran de passar pel territori. Per això no volem que ens trinxin més».

Moratòria

Respecte els parcs solars, el ple municipal va aprovar per unanimitat modificar les normes d’urbanisme per establir que al terme només es podran instal·lar parcs fotovoltaics a la part sud, en la zona que queda delimitada pel polígon industrial i l’autopista. Si s’aprova en els termes actuals, no hi podrà haver instal·lacions d’aquest tipus més amunt del polígon ni a l’est de l’autopista.

Durant aproximadament un any no es poden fer instal·lacions i, per tant, seguiria vigent la moratòria. La modificació aprovada també estableix límits a les dimensions de les plantes fotovoltaiques i fixa una distància mínima entre elles. A més, es disposa que les línies elèctriques que es construeixin han de ser soterrades.

L’alcalde planenc assegura que des del principi «vam veure que el pla director era desmesurat, molt gran per la comarca que tenim. I les coses grosses s’han de parlar molt bé» i afegeix que «creiem que a la nostra comarca falta sòl industrial per a empreses grans. Però hem de tenir el territori ben ordenat per a les indústries i pels parcs solars».

«La imprescindible ordenació urbanística s’ha de dur a terme de manera conjunta amb els municipis, amb els actors implicats i amb les persones. És necessari tenir en compte tots els elements que incideixen en la vida i en l’economia d’un territori determinat, en lloc de parar atenció només als que interessen a cada sector o en cada moment», diuen els grups municipals. I aquest és un factor clau, segons l’alcalde: «Amb el pla director decideix la Generalitat, nosaltres perdem criteri. Volem créixer com nosaltres volem, no com ens marquin des de fora», recalca Montserrat.

La identitat del poble i comarca

L’alcalde ja va apuntar, durant la presentació del pla a l’ajuntament de Vila-rodona davant el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que «no s’ha de perdre mai la identitat de comarca i poble, i que es preservin els espais». Per això, en el comunicat conjunt dels grups municipals es diu que «cal valorar de manera conjunta el manteniment de l’agricultura i de les formes de vida tradicionals, el desenvolupament del turisme i les noves necessitats industrials i de producció i transport d’energia. No volem viure envoltats de parcs solars, línies d’alta tensió i naus logístiques i veure com mor lentament la terra i el paisatge que estimem i que ens donen vida».

Mateu Montserrat parlarà amb l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, per demanar una entrevista conjunta amb els responsables de la Generalitat, «hem d’anar en conjunt, i respectant la llibertat de cada municipi».

Comentarios
Multimedia Diari