L'arribada de Bon Preu a Montblanc, un revulsiu industrial pel municipi?

En cas necessari, es podria ampliar el Logis Intermodal i es recuperarà el vell projecte del Pla Parcial de la Batadora

06 enero 2022 17:20 | Actualizado a 07 enero 2022 16:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Montblanc espera que amb el desembarcament de Bon Preu, que ha comprat dues parcel·les per aixecar el seu centre logístic per atendre els seus supermercats de les demarcacions de Tarragona i Barcelona i l’Aragó, altres empreses s’animin a instal·lar-se a la capital de la Conca de Barberà. Així ho creu l’alcalde, Josep Andreu, que reconeix que ja han tingut contactes amb representants d’indústries interessades en poder aixecar el seu negoci a Montblanc.

En aquest sentit, no solament compten amb algun solar que encara queda disponible al Logis Intermodal sinó que aquest es pot ampliar. Però a més, des de l’Ajuntament ja es té el primer esbós del PP8 –zona del cementiri– amb deu hectàrees més que estaran disponibles per implantació d’indústries.

Quan el passat mes de novembre la cadena Bon Preu anunciava que havia comprat dues parcel·les al Logis Intermodal –al Pla Parcial 23-24 la Romiguera– per a la seva seu de distribució del grup s’obria les portes perquè altres empreses segueixin la mateixa línia. «Ja ens han dit que hi ha diversos proveïdors de Bon Preu que estan interessats en instal·lar-se al costat», comenta al Diari l’alcalde. I això serà possible quan tornin a sortir a subhasta la resta de terrenys.

Bon Preu ha comprat dues parcel·les que en total sumen 18,8 hectàrees. Però encara en queden lliures 23 més –la resta fins arribar a les 97 hectàrees són de zona verda, serveis i equipaments–. Però, a més, es podria fer una ampliació. Si ara el polígon es troba a la sortida de Montblanc cap a l’Espluga, entre la via del tren i la línia de l’AVE, en el futur es podria expandir entre aquesta línia i l’autopista AP-2, on ja hi ha terrenys que són propietat de Cimalsa (l’empresa pública de la Generalitat encarregada de la promoció, el desenvolupament i la gestió d’infraestructures i centrals per als transport de mercaderies i la logística), apunta Andreu. Recorda el cas de l’arribada d’Amazon al Logis Empordà. El seu centre logístic obrirà enguany i altres empreses es volen instal·lar allí.

Els terminis amb els quals es treballen en la implementació del centre de Bon Preu és que el juliol d’enguany s’adjudiqui la urbanització de la zona –inclosos els accessos directes a la N-240– i a l’octubre la cadena comenci a aixecar la seva nau. Ambdues obres poden anar paral·leles. «Bon Preu, en el seu magatzem, utilitzarà un sistema totalment informatitzat», recalca Andreu. Es crearan uns 470 llocs de treball directes.

Més sòl industrial

Però l’Ajuntament també té previst recuperar un antic pla parcial, el de la Batadora, que va quedar aturat el 2007. Es tracta d’una zona de deu hectàrees properes al cementiri que en el pla general de 1997 ja figurava com a zona industrial. «Fins i tot hi ha empreses interessades que han comprat terrenys», confessa l’alcalde. Una d’aquestes firmes és Mercadona, que ha adquirit un solar a Pastifred.

Un altre dels polígons existents, el de Plans d’en Jori, ja està quasi ple. I això ha passat després que Hormipresa vagi comprar el passat mes d’octubre a l’Ajuntament una finca de 10.889 m2 per 347.700 euros. A l’empresa se li ha quedat petita la factoria que té al Pla de Santa Maria, amb 280 treballadors. Allí continuaran fent naus prefabricades mentre a la capital de la Conca s’especialitzaran en xalets prefabricats.

Recuperar el cens

Amb l’arribada de aquestes i altres empreses, Montblanc espera poder recuperar el nombre d’habitants perdut en els darrers anys. Actualment, el cens a Montblanc se situa en 7.500 habitants i l’òptim seria 8.000. A la comarca, si en el 2007 hi vivien 21.500, ara, quasi quinze anys després, són 19.800. «Volem créixer, però no d’una forma desmesurada. I també pretenem que la nostra bona posició industrial reverteixi en la comarca». L’atur a la localitat de Montblanc se situava el novembre en 316 persones i a la comarca de la Conca de Barberà, en 807.

Comentarios
Multimedia Diari