«Les lluminàries de les Decennals, un atractiu per visitar Valls»

Entrevista. Dolors Farré, alcaldessa de Valls. 2021+1. Encara aquestes festes –les seves primeres com a màxima mandatària municipal– amb il·lusió en veure el programa que ha quedat i després d’un any d’espera per poder-les celebrar

22 enero 2022 19:30 | Actualizado a 28 enero 2022 17:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Falten cinc dies perquè comencin les Decennals. Ha estat un part molt dur?

Molt dur no, amb moltes incerteses sobre què es podria fer i què no. El 2020 ens vam reunir els membres de la Fundació i la taula de coordinació –perquè les Decennals no les dirigeix un alcalde o una alcaldessa sinó neixen de la ciutadania i les organitzen les comissions des de la base– i vam prendre tots la decisió de d’ajornar les festes. Hem tingut l’assessorament de l’epidemiòleg Antoni Trilla. Sempre que hem pres aquestes decisions ho hem fet amb unes directrius, amb uns coneixements epidemiològics.

Per tant, prendre la decisió va ser difícil i molt incert, perquè havia unes mesures, després les canviaven... Hem hagut d’anar adaptant les Festes Decennals a les mesures que han anat sortint.

Ha estat una gran feina de les comissions, a les quals agraeixo enormement. Perquè aquestes festes s’organitzen en nou o deu mesos i portem dos anys engegant i parant.

Quan es va decidir no celebrar-les el 2021, va ser un cop molt dur per a vostè?

Sí. Per nosaltres, els vallencs, és molt important poder celebrar les festes en un any acabat en u. És el primer any en la història de les Decennals que no les podem celebrar. Però són moments excepcionals.

Hi ha algun acte o activitat que es farà i que inicialment no estava previst per al 2021?

No. En principi, el 2020 es va començar a treballar amb espectacles i obres de teatre. Ho vam aturar, s’ha recuperat i s’ha ampliat la programació fins a aquests 500 actes. Els principals, com els religiosos –la processó– i els tradicionals –com el trasllat de la Mare de Déu–, la Trobada de Colles Castelleres o les Festes de la Llum s’han pogut fer.

En algun moment ha vist perillar la celebració de les festes enguany?

No, perillar no, però sí des de la Fundació sabíem que serien una Decennals adaptades als moments que estem vivint. Si fa un any i mig m’haguessin dit que podríem fer les Decennals que podem fer enguany, era preguntat «on signo?». Perquè eren moments molt delicats per celebrar festes. Molt satisfets que els 500 actes que tenim programats es puguin fer. Sí que és cert que amb les últimes mesures hem hagut d’ajustar-ne quinze. Però la majoria dels actes es poden celebrar.

Moltes nits sense conciliar el son pensant en les Decennals?

Hi ha hagut moments que sí, principalment el 2020 quan s’havia de decidir amb la Fundació si tiràvem endavant o no. Hem de tenir el cap fred, hem de saber el moment que estem. Més que preocupació, tristesa per no poder celebrar-les l’any que tocaven. Havíem de ser responsables i acceptar que la situació sanitària no ho permetia. Tots els membres de la Fundació i de la taula de coordinació ens va saber molt de greu haver d’anunciar que ajornaven les Festes Decennals.

Un acte especial...

Diria que és el nomenament de vallenques il·lustres. I també destacaria el moment que es farà la descoberta dels quadres que han fet les pintores vallenques d’aquestes il·lustres senyores.

A l’hora d’organitzar-se i de confeccionar el programa d’actes es van crear les diferents comissions sectorials. És una bona fórmula per a les festes amb tantes i diverses activitats?

És la millor perquè si només ho portés una comissió seria impossible, no es podria portar a terme. Està molt bé sectoritzar-les, perquè així a cada comissió hi ha la gent experta, preparada i amb ganes de treballar en la mateixa. Per això surt un programa excel·lent, perquè cada comissió s’ha deixat la pell treballant i aportant el millor de cadascú per poder fer una programació a l’abast de tothom.

Les Decennals són conegudes per les Festes de la Llum. Si Vigo per Nadal atrau milers de visitants només per la seva lluminària, espera que a Valls passi el mateix?

No tinc cap dubte. El cap de setmana dels Tres Tombs havia gent de fora que va quedar meravellada en veure les lluminàries. I es deien que si ara són així, imagineu-vos com seran quan estiguin enceses. Penso que les lluminàries són un d’aquells atractius que tenim per les Decennals perquè la gent vingui a la ciutat.

Valls, entre altres aspectes, és coneguda com la capital dels castells, el Km 0. Un dels actes potser més multitudinaris és la trobada castellera. Entén que algunes colles hagin declinat venir?

Sí. La Trobada de Colles Castelleres és singular perquè és un moment en què totes les colles de Catalunya i els Països Catalans es troben en una jornada no competitiva i, a més a més, per les Decennals. Entenc que dins les colles hi ha moltes sensibilitats. Sempre he dit que portes obertes a totes les colles castelleres perquè vinguin però respecto totalment la decisió que prengui cada colla, com no pot ser d’altra manera. Vull agrair aquelles colles que vinguin.

Conjunts i artistes de primera fila com Oques Grasses, Rosario, Rozalén, la Oreja de Van Gogh, Macaco o la Pegatina. Tot un primer cartell per amenitzar les nits....

Ho dic des de fa molts anys: Valls és una ciutat de primera línia a nivell cultural. I com no podia ser d’una altra manera, per les Festes Decennals hem intentat portar un cartell a l’altura de la ciutat. Amb concerts per a gent jove i per a gent gran.

Portem un any i mig que no hem pogut fer gaire vida social. Per tant, pensem que tots aquells actes organitzats amb totes les mesures de seguretat els hem de poder gaudir.

A Valls vindran també tres musicals coneguts, alguns a la cartellera de Barcelona. És tot un privilegi tenir-los a la ciutat...

Durant la temporada de tardor, estiu i primavera dels teatres a Valls portem sempre grups de primera línia. Aquestes Decennals hem volgut posar molt de relleu en el talent vallenc que tenim. Per tant, en tots els teatres que tenim, la gent podrà veure el gran talent que tenim a la ciutat. Per exemple, tenim Cristina Murillo, Mariona Escoda o Maria Jacobs. També hi ha el musical de Km 0 que ha muntat expressament per les festes del tenor Roger Padullés, La flauta màgica.

Per a una ciutat com Valls ha de ser també un orgull poder acollir una artista internacional com Maria Bayo o l’espectacle flamenc clau de Salvador Tábora

La comissió artística ha volgut que haguessin espectacles pels gustos dels vallencs i vallencs, des d’una opera fins a un espectacle flamenc o concerts per a gent jove. Que totes les persones amants de la cultura tinguin una programació força reeixida per poder gaudir dels espectacle.

El fet que Valls sigui lloc de naixement d’articles i propostes culturals fa que les Decennals siguin també un punt de retrobament...

És el que hem volgut aquestes Decennals. Les pintores que fossin vallenques, moltes obres de teatre amb artistes vallencs, junt amb persones de primer nivell de l’Estat. Hem volgut que els artistes vallencs tinguin el seu aparador perquè val la pena veure’ls.

Una ciutat com Valls poder oferir una producció pròpia com és La flauta màgica és també tot un orgull...

És un dels espectacles que espero amb ànsia.

Per les ganes que té la gent de sortir, creu que aquestes Decennals seran les més participatives de la història?

Totalment d’acord. Hi ha gent que té ja els domassos al balcó. La gent té ganes de viure més que mai aquestes Festes Decennals, que van néixer el 1791 en una pandèmia i en aquests moments també ens hi trobem.

L’alcaldessa viurà aquestes festes d’una forma molt diferent respecte les de 2011?

Les ultimes les vaig viure com a regidora i també com a cap de protocol. Van ser una Decennals superintenses perquè havia d’anar als actes com a regidora i i també organitzant els actes en la part de protocol. Va ser una vivència brutal. Però enguany les viure d’una manera diferent.

Una de les novetats és la Candela Desenària..

Sí, com ja teníem el Sant Joanet. Un reconeixement a aquella dona o grups de dones que per les Decennals es mereixen aquest reconeixement. La comissió va creure oportú atorgar-lo enguany a les dones que durant tot l’any tenen cura del cambril de la Mare de Déu i de l’església Sant Joan.

Com a veïna de Valls, digui’m un acte que segur que no es perdrà...

Si puc, no me’n perdré cap. Però la Processó és l’acte motiu de totes les Decennals.

Fa aproximadament un mes, el ple va aprovar els pressupostos per enguany. Com li agradaria que acabés l’any de fets completats?

Pel que fa a inversions, tenim programades –que estan a punt de començar o de licitar-se– per vuit milions. Començarem ja el que és la rehabilitació de Can Xapes i a finals de febrer encetarem la modernització de l’enllumenat del polígon industrial. També ja han començat les obres de renovació de la xarxa d’aigua del passeig de l’Estació. Hem fet el que són els carrers transversals i passades les Decennals començaren el tram central. També encetarem la recuperació de la muralla medieval de Sant Antoni i el nou Espai Jove al barri antic, on hi ubicarem la regidoria de Joventut.

Està també aprovat el projecte i esperen començar la remodelació del pavelló del Vilar. Tanmateix, comprarem cases al centre històric per poder fer esponjament i accions de microurbanisme. També la seu de la Policia Local, on ja estem iniciant la modificació urbanística i enguany encarregarem un avantprojecte de comissaria.

Tenim un 2022 amb molts projectes començats, ja envestats per començar. Un any molt ambiciós quant a inversions.

El Museu Casteller s’obrirà al públic?

Està acabat. Obrir el museu durant la pandèmia era estat una irresponsabilitat per part del govern. Esperem que ara que sembla que veiem una mica de claror en aquesta pandèmia, ara ja pot ser imminent que traiem el plec i obrim el Museu Casteller el més aviat que puguem.

Alguna data?

No m’agrada donar dates, perquè la gestió de l’administració pública és molt farragosa, els tràmits molt complicats.

Comentarios
Multimedia Diari