L’Espluga de Francolí recupera la fira amb el foc com a fil conductor

Unes 80 parades es posaran a la plaça de l’Església i carrers del voltant. No faltaran els actes culturals, els tallers, una exhibició de talles de fusta amb motoserra i tres propostes musicals

12 enero 2022 19:06 | Actualizado a 12 enero 2022 19:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Espluga de Francolí recupera enguany la seva Fira de Sant Vicenç, després que l’any passat no es va poder fer. Un certamen que arriba a la 456 edició i que tindrà el foc com a fil conductor. «Des del 2020 hem dotat aquesta fira d’un argument, d’un relat », deia avui Enric Mercadé, regidor de Cultura i Comerç, en la seva presentació.

«El foc ens retorna als nostres orígens, als primers poblacions. Però també tota la incidència que ha tingut el lloc en transformar la societat, la humanitat, en el decurs de la història».

La fira tindrà lloc la propera setmana, de dijous a diumenge. Si en les altres edicions se centrava al carrer Lluís Carulla, a la plaça de l’Església i a la travessera de Poblet, enguany s’estendrà a dues vies més: els carrers Pau Casals i Mossèn Serret. Tot amb l’objectiu que el recorregut «sigui molt més transitable, que no generin aglomeracions», apuntava el regidor. En aquest espai hi haurà uns 80 expositors, un nombre sensiblement inferior al de fa dos anys, marcat per la situació pandèmica. 

Pa de cova

Una de les singularitats que el visitant podrà trobar és el pa de la cova. La massa reposa dins la cavitat de l’Espluga. Es podrà adquirir en l’espai de la plaça de l’Església, on estaran els tres forns locals, la cooperativa i dos cellers de vi. El programa de la fira es complementa amb una desena d’actes ajustats a la situació actuals i que se centra en una proposta d’impuls del recinte firal, activitats relacionades amb el món del foc i actes culturals amb una programació de concerts i tallers. 

«Busquem arreu dels Països Catalans festes de foc o relacionades. I enguany hem escollit la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia». Gràcies als Diables de l’Espluga «fem una col·laboració, una nova aliança amb una mostra de lluïment de cultural popular de l’àmbit amb el foc». Serà dissabte a la tarda a la plaça Montserrat Casals.

Al llarg del cap de setmana seran diverses les activitats relacionades amb el Foc convidat; divendres 21 de gener, al Museu de la Vida Rural, tindrà lloc la conferència “De la plaga a la festa: història i orígens de la Festa de la Fil·loxera” a càrrec de Xavier Roig i Xavier Jarque, membres de la Festa de la Fil·loxera. Una conferència que ens endinsa a la creació de la festa, des de la perspectiva històrica, vinculada a la plaga agrícoles que més ha afectat el nostre país.

Dissabte 22, al pati de l’Antic Hospital tindrà lloc la inauguració de l’espai “El Foc Convidat” amb la Festa de la Fil·loxera, una exposició dels elements de cultura popular de la Festa de la Fil·loxera, amb la mostra de les fil·loxeretes, els ceps i els pagesos.

A la tarda de dissabte tindrà lloc un espectacle de foc a càrrec de la Festa de la Fil·loxera i actuació dels Diables de l’Espluga. Una mostra i lluïment dels elements de cultura popular de foc de la Festa de la Fil·loxera i actuació dels Diables de l’Espluga de Francolí.

Actes culturals

En el marc de l’esdeveniment firal es proposen també diversos concerts, actes i tallers que complementen la proposta. Dijous 20 de gener, a la Sala Folch i Torres, es donarà el tret de sortida als actes de la Fira, amb un taller gastronòmic sota el títol “Passeig culinari per la revolució neolítica i l'art del foc: entre la recol·lecció i l'agricultura”, un taller de cuina silvestre i d'aprofitament, on s’explicarà l'evolució històrica de la recol·lecció silvestre i l'ús diferenciat del foc en les societats no sedentàries i en les societats agràries. Històries i cuina amb plantes silvestres, a càrrec de la Cooperativa Els Corremarges.

Dissabte i diumenge els tallers s’enfocaran al públic infantil a l’espai del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, amb la confecció d’espelmes amb cera. Uns tallers que tindran lloc de les 11 del matí a la 1 del migdia i de les 5 de la tarda a les 8 del vespre.

També al llarg del dia a la plaça Montserrat Canals tindrà lloc una exhibició de talles de fusta amb motoserra. Dos professionals de les talles de fusta fetes amb motoserra realitzaran una exhibició i espectacle de creació d’escultures realitzades amb fusta. Es vendran tiquets per a sortejar les figures resultants.

El Museu de la Vida Rural se suma a la programació de la Fira, amb dues propostes més, la primera dissabte 22 de gener a les 6 de la tarda amb la presentació de l'exposició virtual “Jugar amb foc” a càrrec de Gemma Carbó directora del MVR i Gerard Corbella director de Cult-TIC. Diumenge 23 a les 12 del migdia a la sala Maria Font tindrà lloc Art, foc i paisatge: l'essència vitalista de Palau Ferré, visita comentada de cloenda de l’exposició Palau Farré a càrrec de Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de l'artista.

Tres propostes musicals

Divendres 21 l’entitat Juvenil Auvënguen acull al seu local una jam session amb músics locals. Dissabte a les 11 de la nit serà el torn de la Banda Neon, amb un concert on en directe desplegaran els himnes de tots els temps i els hits de més actualitat. Diumenge 23 la proposta acull un projecte artístic de l’espluguina Anna Amigó, amb el concert de Formiga and Cigale feat La Principal de Tarragona, un espectacle ple de llum, sons, humor i glamour que no us deixarà indiferents.

Tots els actes compten amb inscripció prèvia i compra d'entrades a través de l’Oficina de Turisme o la plataforma d’Entrapolis.

Trobada d'ADF

Un dels temes pendents que tenia l’Espluga de Francolí és l’acte d’agraïment a les ADF de tot Catalunya que van ajudar durant cinc dies a la recuperació del municipi després dels aiguats d’octubre de 2019 i també van donar suport econòmic i material a l’ADF local perquè es pogués refer després de perdre el seu material. Finalment, aquest acte es desenvoluparà diumenge dia 23 i tindrà com a seu central la plaça Montserrat Canals, davant del casal.

«La fira servirà per agrair els centenars de persones que, des del voluntariat, van voler participar en la recuperació del nostre municipi», comentava Enric Mercadé, qui afegia que aquest vincle «ha vingut per quedar-se. L’agraïment ja el vam fer palès però ara el fem més proper, més humà». 

Uns 200 voluntaris d’ADF de tot Catalunya arribaran a l’Espluga. A l’esmentada plaça es podran veure i interactuar amb uns 40 vehicles, deia avuir el David Sàez, president de l’ADF de l’Espluga de Francolí i membre del secretariat de federacions i ADF de Catalunya.

Són pràcticament totes les agrupacions que van participar en el seu dia en les tasques de neteja del municipi. A part, hi haurà un acte institucional, que comptarà amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Comentarios
Multimedia Diari