Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Lladrefaves i la Gegantona de Valls ballen amb vestits nous

S’han restaurat les seves mans i imatge, i s’han reproduït els vestits d’estil noucentista, i el que portava el gegant al segle XIX

09 junio 2023 23:07 | Actualizado a 10 junio 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Després d’uns mesos de tasques de restauració i conservació es van presentar dijous en societat a l’església de Sant Francesc els gegantons negres de Valls. Els responsables de tot aquest procés han sigut Carlos Morillo i Paula Briones, que son restauradors i conservadors de béns culturals, graduats per l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, com a autors de les tasques de conservació i restauració de les figures; i Josep Maria Casas, de la botiga centenària El Barato de Reus, com a autor del disseny i confecció dels nous vestits.

Lladrefaves i la Gegantona es van retrobar amb tots els vallencs i les vallenques, ja que durant la passejada moltes persones anaven comentant les novetats entre elles, i s’alegraven de tornar-los a veure pels carrers. «Això fa Sant Joan, es nota que s’apropa la festa», deien alguns.

L’últim cop que havien aparegut en públic va ser fa més de dos mesos, a la tradicional anada a peu a Picamoixons. Amb aquests treballs han volgut també tirar endavant feines de documentació, i conservació, especialment amb la figura del Lladrefaves.

Albert Oliva, president de la Unió d’Anelles de la Flama (UAF), explica que durant aquest procés de restauració dels bustos i mans, han seguit els criteris tècnics i professionals. Això ha provocat que «s’hagin recuperat unes policromies de més qualitat, i que més conservava, pel que fa al gegant Lladrefaves».

Oliva al mateix acte assegurava que «actualment traiem al carrer el gegant més antic de Catalunya, una peça de museu». I és que amb aquesta restauració han volgut recuperar l’estètica noucentista. Per això, s’han basat en dues cròniques del segle XIX, de 1890, on hi havia una foto del gegantó, i s’han reproduït els vestits. Pel que fa a la gegantona, que és de 1951, també s’ha fet un treball a fons, però no es tenia documentació. Per aquest motiu, se li ha fet un vestit de l’època, que cacés amb el seu acompanyant.

«Ha quedat espectacular», afirmava el president de la UAF. També ha afirmat que durant tot el procés han anat fent un seguiment de com es desenvolupava la restauració i conservació dels gegantons. Però es mostren molt contents de com ha quedat tot plegat, i del resultat final. Amb tot, treballaven per garantir la seva integritat al carrer. A més, també han dignificat les dues peces molt estimades de la imatgeria vallenca.

L’acte va començar puntual, en una Església de Sant Francesc plena de gom a gom, i l’acollida va ser molt bona. Des de la UAF valoren molt positivament totes les persones que hi van anar, i es mostren molt contents que hagi agradat molt la restauració, i la nova vestimenta que porten els gegants

Oliva assegura que «han retornat la dignitat a unes figures amb especial rellevància en el calendari festiu de Valls». A poc a poc, ja ho tenen tot preparat per començar la festa de Sant Joan.

l Des de la Unió d’Anelles de la Flama ja fa unes setmanes que els assajos s’han intensificat i que l’activitat és intensa. Es preparen per poder sortir i formar part de Sant Joan, ja que formen part de bona part del Seguici Festiu. Per això, aquests dies estan ultimant els detalls que encara han de polir.

Comentarios
Multimedia Diari